A început o nouă săptămână UNDERCLOUD: spectacole-dans și de lectură, workshop-uri și performance-uri

A început o nouă săptămână UNDERCLOUD: spectacole-dans și de lectură, workshop-uri și performance-uri

Cea de-a doua săptămână de UNDERCLOUD înseamnă foarte multă diversitate. Pe lângă spectacolele de teatru, veți putea participa la spectacole de dans, performance-uri, workshop-uri realizate de unii dintre cei mai mari regizori de teatru la nivel mondial, dar și lansări de carte și conferințe.

Anul acesta UNDERCLOUD a lansat două secțiuni noi, cele de dans și performance, iar a două săptămână de festival vine tocmai să confirme acest lucru. 

 

MARȚI, 28 august

Marti, nu trebuie să ratați „Stabat mater” (ora 19:00), un spectacol de dans contemporan care îmbină muzica live, cu dans și proiecții. Spectacolul pornește de la lucrarea preclasică „Stabat Mater", compusă de Giovanni Battista Pergolesi în secolul al XVIII-lea. Spectacolul care se referă la suferința mamei lui Iisus, atunci când fiul ei este răstignit pe cruce, îi aduce pe scenă pe Ioana Marchidan și Arcadie Rusu. Iar dansul se îmbină cu muzica clasică dată de pian, viori, dar și soprana Cristina Maria Oltean și mezzosoprana Antoanela Barnat. „Această lucrare se cântă foarte rar în România. Deci e o ocazie unică să auziți Pergolesi și pe noi să ne vedeți performând pe ea”, spune Ioana Marchidan care semnează și coregrafia acestui spectacolul.

Rodica Mandache, Maia Morgenstern și Cabiria Morgenstern ne întreabă de la ora 21:30 „Cu ce vă servesc?”. Spectacolul regizat de Chris Simion-Mercurian după un text de Pascal Bruckner este mai mult decât un spectacol. „Este o felie de viață ancorată în contemporan. Se iau un client, un chelner și un Dumnezeu și se așează la aceeași masă”. „Cu ce vă servesc?” este a doua producție Grivița53, un proiect de susținere în campania G53 – Primul Teatru Construit Împreună.

 

MIERCURI, 29 august

Miercuri este o zi plină, plină de evenimente. Ziua UNDERCLOUD începe încă de la 11 dimineata cu workshop-ul „Embracing the Unknown- The East and the West”. Workshopul reprezintă o inițiere în metodele de lucru ale lui Tang Shu-wing, regizor din Hong Kong, recunoscut ca „alchimistul teatrului minimalist”. Scopul acestuia este să le prezinte participanților două tehnici: una fizică (pe baza operei chineze, a artelor marțiale și yoga) și una de improvizație pentru a înțelege relațiile dintre personaje, pornind de la binecunoscutul text „Hamlet”.

De la ora 16:00 urmează un alt workshop: „Actor’s body- An evoked drama”, un training despre mișcarea scenică susținut de către Jaroslaw Fret, regizor, actor și director al Institutului Grotowski din Polonia și fondator al teatrului ZAR. În cadrul workshop-ului care va dura 3 zile, regizorul explică conceptul de „patru centre fizice” în care acționează artistul.

Ora 18:00 ne pune față în față cu „Territorial Opera”, un spectacol de dans din Israel, conceput de Shlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promițătoare tânără coregrafă. În universul în care trăiesc: în casă, pe strada, în cartier, în țară există o operă de voci care dezbat: Cine decide? Cine influențează? Cine deține? „Territorial Opera” este un joc pentru patru persoane. Scopul e să-ți găsești un loc sigur în care să te poți odihni.

De la ora 20:00 ne bate la ușă „Nok! Nok!”, performance regizat de Nicoleta Lefter dupa cartea „Anul gândiri imagice” de Joan Didion. „Blănuri, vin, puf și mătase. Degradarea nu ține cont de clasă. O scriitoare își pierde subit soțul în timp ce amesteca salata pentru cină. În zilele care urmează analizează fiecare gest, senzație, gând, mișcare, figură, superstiție. Cum deschizi ușa atunci când știi că în spatele ei e vestea proastă?”, aflați la spectacol de la actrița Flavia Giurgiu.

Jumătate de oră mai tarziu, de la 21:30, aflăm ce să facem „Când timpul stă pe loc”. Un spectacol în care Sarah (Mihaela Sîrbu), fotoreporter de război, și James (Andi Vasluianu), scriitor și jurnalist, întorși din Irak, încearcă să se readapteze vieții civile. Richard (Dorin Andone), prieten apropiat al celor doi și, totodată, editorul lor la revistă, începe o viață nouă, alături de o femeie mult mai tânără decât el, Mandy (Diana Roman), organizator de evenimente. Două povești de dragoste, două traiectorii pe cât de previzibile, la prima vedere, pe atât de surprinzător imprevizibile. Vreți să aflați cum se termină?

 

JOI, 30 august

Ora 19:00 aduce performance-ul „La Institutul Schimbării” de Paul Dunca. Spectacolul prezintă anumite probleme reale ale comunității LGBT din România, precum asumarea corpului și a sexualității și percepția, de cele mai multe ori distorsionată, a societății asupra persoanelor LGBT.

Tot de la 19:00, regizorul Tang Shu-wing ne prezintă o demonstrație a spectacolului „Titus Andronicus 2.0”, una dintre cele mai importante producții ale sale. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilități noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă.

După demonstrație, de la ora 20:00, urmează conferința „Teatru, între ritual și imagine”, un dialog între Octavian Saiu, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing. În culturi teatrale diferite, urmând tradiții și metode distincte, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing sunt preocupați de aceeași temă: corpul uman pe scenă. Acești doi artiști – unul din Europa, celălalt din Asia – sunt astăzi în prima linie a unor căutări orientate către teatrul pur, înțeles ca ritual al prezentei imediate într-o lume mediată de tehnologie. Despre corp, energie și prezență va fi vorba într-un dialog cu doi dintre marii creatori de limbaj teatral ai lumii contemporane.

De la 20:00 ne putem bucura de spectacolul-lectură „Orbi”, regizat de Chris Simion-Mercurian, după romanul scriitoarei Petronela Rotar. Povestea prezintă o relație toxică ce se poate, totuși, vindeca, dar numai cu ajutorul terapiei. În distribuție îi avem pe actorii Carla TeahaIlona BrezoianuVlad LogiganCristi Iacob, Gabriela Iacob. Spectacolul este un proiect de susținere în campania Grivita 53- Primul Teatru Construit Împreună.

O jumătate de oră mai târziu, la Sala Studio, are loc spectacolul „Foreplay”, scris și regizat de Ozana Nicolau. Acesta abordează pentru prima oară în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii și al mamelor adolescente. Textul piesei oferă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente din București, Vaslui, Urziceni și Ploiești, îmbinând fragmente de interviuri cu episoade ficționalizate.   

Ora 21:30 ne aduce un spectacol de dans venit tocmai din Israel - „The Third Dance”. E despre romantism și toate clișeele acestui stil: muzica lui Gustav Mahler, flori și un pick-up. De fapt, în realitate sub toate acestea stă o singură dorință: „Spune-mi că mă iubești”. „The Third Dance” este inspirat de spectacolul cu același nume creat de Liat Dror și Nir Ben Gal în 1990. Spectacolul conține scene de nuditate.

Seara de 30 august se încheie cu spectacolul „Colibri”, care îi aduce pe scena #UNDERCLOUD11 pe actorii Daniel Popa și Irina Margareta Nistor. Suntem la un tweet distanţă de lumea din Colibri - o comedie absurdă despre un viitor apropiat în care ce ție nu-ți place, altuia nu-i pasă. Dacă ești fan 1984 sau Handmaid’s Tale sau Black Mirror, nici universul propus de Colibri nu te va lăsa rece.

 

VINERI, 31 august

De la ora 18:00, vom sta „În umbra marelui plan”, spectacolul venit din Cluj să încheie secțiunea Concurs #UNDERCLOUD11, în regia Catincăi Drăgănescu. Suntem o generaţie ȋn căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atât ȋn trecut cât şi ȋn viitor ȋn ȋncercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie. „În umbra marelui plan” este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton.

La ora 19:30 ne bucurăm de ultimul spectacol din această ediție: A.A.A., text și regie Chris Simion-Mercurian, o producție Grivita 53. A.A.A este un spectacol de teatru-dans, o lecție de gramatică inedită…de gramatică a iubirii, spusă de actorii: Ioana Marchidan, Vlad Bîrzanu, Alin Strate, Carla Maria Teaha/Alexandra Fasola, Irina Margareta Nistor.

Încheiem ediția a XI-a a festivalului UNDERCLOUD cu Gala Premiilor, unde, de la 21:00, puteți afla câștigătorii acestui an.

 

Afișul din acest an este adaptat după o lucrare a Liviei Fălcaru. Ilustrația este realizată de artistă în cadrul unui workshop cu Debbie Millman, la Visual Playground 2017.

 

Bilete la UNDERCLOUD  – Ediția 11

Spectatorii beneficiază de campania 1+1 susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

Biletele pot fi achiziționate și online prin mystage sau eventbook.

 

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfășoară sub egida programului „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 – 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).

Eveniment cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Sponsorii ediției 11: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder, Samsung, Santal, Aqua Carpatica.

Promovat de: Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.

Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.

UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related