De la tensiune la umor și fiori de groază, Filminute 2018 livrează încă o colecție de filme bune

De la tensiune la umor și fiori de groază, Filminute 2018 livrează încă o colecție de filme bune

Thriller-ul psihologic THE EDGE OF SEVENTEEN (Coreea de Sud) câștigă Best Filminute în fața unui calup de competitori din 19 țări.  

Regizoarea sud-coreeană Nuri Jeong a câștigat Best Filminute, premiul juriului la cea de-a 13-a ediție a Filminute, festivalul internațional de filme de un minut. THE EDGE OF SEVENTEEN este elegant și misterios. Regizoarea a primit laude extensive din partea juriului pentru tensiunea perfect gradată a filmului, precum și pentru folosirea subtilă și de impact a sunetului și a efectelor speciale.   

Atât juriul cât și publicul s-au atașat rapid de acest horror la lumina zilei, desfășurat în perimetrul constrâns al unui lift. Filmul explorează tema anxietății adolescentine și a bullying-ului, aducând o notă de supranatural care ne face să ne întrebăm ce este real și ce nu. 

Filmul argentinian AIR TIME a adunat cele mai multe voturi online, câștigând Premiul Publicului. Apelul pasionat al filmului pentru guverne lipsite de corupție primește spre final o turnură cinică, însă numărul crescut de voturi reflectă un nivel ridicat al conștiinței politice la nivel global.

 

”Formatul filmelor de un minut este un format versatil și puternic. Regizorii și artiștii își permit să își asume riscuri, să exploreze subiecte controversate precum corupția sau dependența de tehnologie, și să ofere filme cu o urgență și un impact care adesea nu sunt posibile într-un format mai lung”, spune directorul executiv Filminute și președintele juriului, John Ketchum.

 

În completarea listei celor trei mari câștigători ai Filminute 2018, Best Rated Film în competiția de anul acesta este SOUL MATE, regizat de iranianul Mahdi Borjian. O poveste intimă despre compasiune și putere care reflectă călătoria transformativă a unui băiat, o conexiune puternică și solidaritate cu tatăl său aflat pe moarte. 

Cele 19 țări reprezentate în competiția de anul acesta sunt: Argentina (2), Canada, China, Franța, Ungaria, India, Iran (3), Israel, Lesotho, România, Rusia (2), Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Thailanda, Turcia,  Norvegia, UK (2), & USA (2).

În acest an juriul internațional al Filminute a fost  compus din regizorul chilean Sebastián Lelio, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017, premiatul scriitor columbian Juan Gabriel Vásquez,  vice-președinta FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și criticul de film Rita Di Santo; producătoarea americană, de asemenea agent și manager de film Nikki Weiss-Goldstein, regizoarea și antreprenoarea nigeriană/pakistaneză Iram Parveen Bilal, regizorul iranian  Kaveh Jahed, câștigătorul premiului Best Filminute de anul trecut, co-fondatorul Filminute Sabaa Quao și co-fondatorul Filminute, Directorul Executiv și Președintele Juriului, John Ketchum.

Pe lângă premiul Best Filminute, juriul a acordat Mențiuni speciale pentru  Car Park Blues (Thailanda); The Thief (Norvegia); Soul Mate (Iran); Passing the Fog (Iran); and One (Rusia). 

Partener de lungă durată al festivalului, Cineuropa a ținut din nou ”5 Minute Challenge”, invitându-și publicul să-și aleagă favoritul dintr-o listă de 5 filme europene din colecție. Câștigătorul de anul acesta a fost regizorul spaniol Antonio Panteras pentru Al Final Explota un Globo, un comedie neagră plină de umor despre întrebarea fără sfârșit - Tu când ai de gând să îți întemeiezi o familie?

Anul acesta Filminute a continuat parteneriatul cu Les Film de Cannes a Bucarest, cu prezentarea câte unui film din competitia Filminute înainte proiecțiilor de festival, în sala de cinema. Festivalul a acordat un premiu favoritului publicului, oferit filmului rusesc ONE, de Roman Sinitsyn.

 

Din 2005, Filminute provoacă regizori, scenariști, producători, animatori, artiști și designeri să producă și să înscrie într-o competiție exclusiv online cele mai bune filme de un minut din lume.  

În fiecare an, între 1-30 octombrie, festivalul Filminute prezintă o selecție surprinzătoare de 25 de filme online, pentru un public global invitat să le discute și împărtășească.

 

PREMII FILMINUTE 2018

BEST FILMINUTE
EDGE OF SEVENTEEN
Nuri Jeong (South Korea)

PEOPLE’S CHOICE
AIR TIME
Alejandro Itkin (Argentina)

TOP RATED
SOUL MATE 
Mahdi Borjian (Iran)

5 JURY COMMENDATIONS 
CAR PARK BLUES  
Khomthong ‘Tony’ Rungsawang (Thailand)
THE THIEF
Nicolai Darre (Norway)
SOUL MATE  
 Mahdi Borjian (Iran)
PASSING THE FOG
Amirali Mirderikvand (Iran) 
ONE 
Roman Sinitsyn (Russia)  

FILMINUTE 2018 CINEUROPA AUDIENCE AWARD
AL FINAL EXPLOTA UN GLOBO 
Antonio Panteras (Spain)

FILMINUTE 2018 LES FILMS DE CANNES A BUCAREST AWARD
ONE 
Roman Sinitsyn (Russia)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related