De ce sunt fondurile mutuale un instrument de investiții interesant?

De ce sunt fondurile mutuale un instrument de investiții interesant?

Fondurile mutuale se numără printre cele mai cunoscute instrumente financiare.
Descoperiți avantajele tranzacționării fondurilor mutuale

  • Avantajele fondurilor mutuale
  • Tipuri de fonduri mutuale

 

De ce sunt fondurile mutuale un instrument de investiții interesant?

Fondul mutual este o companie care are ca obiect de activitate investițiile în piețe financiare.

Fondurile mutuale se numără printre cele mai cunoscute vehicule de investiții. Scopul acestora este să atragă bani de la investitori și să îi investească în instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, instrumente monetare, etc.

Aceste fonduri mutuale sunt societăți pe acțiuni, administrate de către companii specializate numite societăți de administrare, care atrag resurse bănești pentru a le plasa în instrumente financiare lichide.

Acesta este un instrument de investiții simplu întrucât prezintă o manieră simplă de diversificare a investițiilor și nu este nevoie de cunoștințe pentru a le administra deoarece acestea sunt administrate de o entitate specializată.

Societatea de administrare ia decizii referitoare la modul de alocare a fondurilor bănești, se ocupă de relația cu investitorii, ține evidențe pentru fiecare investitor în parte, emite și răscumpără titlurile fondului, încasează venituri, etc. Serviciile prestate de societatea de administrare sunt tarifate cu ajutorul unor comisioane percepute asupra veniturilor realizate.

Strategia de investiții pe care un fond o adoptă influențează costurile și așteptările privind rezultatele investițiilor.

Fondurile mutuale pot fi administrate pasiv sau activ. Administrare activă înseamnă taxe mai mari dar potențial de randament mai mare și riscuri asumate mai mari. Strategiile de administrare pasive sunt asociate cu investițiile sigure, iar strategiile active cu investițiile profitabile. 

 

Avantajele fondurilor mutuale

Posibilitatea achiziționării de unități de fonduri mutuale permit investitorului mic să investească într-un portofoliu diversificat de instrumente financiare pe care altfel nu și-ar permite să-l achiziționeze. Și este un tip de investiție ușor de gestionat, cumpărați unități de fond și atât. Astfel se creează o economie de scară și investitorii de rând pot beneficia de câștigurile din piață.

 

Fondurile mutuale oferă o variantă bună de diversificare a economiilor, întrucât oferă posibilitatea de a alege tipuri de investiții mai conservatoare sau mai riscante în funcție de profilul de risc al fiecăruia, dar și posibilitatea de a investi într-o varietate de clase de active și industrii. 

Puteți investi cât vă permiteți, nu există sumă minimă și vă puteți retrage banii când considerați. Legea obligă fondurile mutuale să-și răscumpere unitățile de fond la cerere. Aveți însă în vedere că se percep comisioane la retragerea din fond.

Accesul nelimitat la informații referitoare la activitatea fondului. Legea prevede că fondurile mutuale trebuie să publice informații despre ce riscuri își asumă și ce obiective doresc să îndeplinească.

 

Fondurile mutuale obțin venituri:

  • Din dividende sau dobânzi pentru diverse active din portofoliu
  • Când valoarea netă a portofoliului crește
  • Când vinde un activ la preț superior celui la care l-a cumparat

 

Tipuri de fonduri mutuale

Există o varietate de fonduri mutuale care oferă o gamă largă de posibilități în materie de randament potențial și risc asumat. Iată o clasificare a fondurilor mutuale:

  • Fonduri monetare - sunt cele mai sigure, cu risc mic și randament mic, echivalent cu al unui cont de economii. Strategie de investiții prudentă, se investește în proporție mare în depozite bancare, titluri de stat, ipoteci și obligațiuni.
  • Fonduri de instrumente cu venit fix și fonduri de obligațiuni. Au drept obiectiv să ofere un venit constant investitorilor, își asumă riscuri medii și ca urmare și câștigurile sunt medii. În mare majoritate se investește în obligațiuni și instrumente monetare și doar 10-20% în acțiuni.
  • Fonduri diversificate  - riscul este peste nivelul mediu, spre risc ridicat, investițiile se realizează în manieră echilibrată, aproximativ jumătate în obligațiuni și instrumente monetare și jumătate în acțiuni
  • Fondurile de acțiuni - sunt considerate fondurile cu riscurile cele mai mari, dar și cu potențial de câștig mai mare. Fluctuațiile prețurilor acțiunilor din piață pot afecta profiturile dar pot genera și pierderi.

 

Există și alte tipuri de fonduri care sunt preferate de investitori pentru anumite caracteristici:

  • Fondurile care se tranzacționează pe bursă cunoscute sub denumirea de ETF-uri. Au avantajul de a se tranzacționa pe bursă, ca și acțiunile, dar propun diversificarea specifică fondurilor mutuale. Plus au comisioane mai mici decât fondurile mutuale.
  • Fondurile de indici. Se bazează pe un indice de referință, cum ar fi DAX, Nasdaq, S&P500. Aceste fonduri au în componență doar acțiuni ale indicelui respectiv. Oferă riscuri și randamente în linie cu cele ale pieței respective.

-------
Material informativ al companiei Admiral Markets

Încă de la înființarea din 2001, Grupul Admiral Markets și-a extins în mod continuu acoperirea și oferă astăzi servicii în întreaga lume prin intermediul companiilor sale de tranzacționare reglementate, transformându-se astfel într-o organizație globală. La Admiral Markets, suntem convinși că prezența noastră în diferite regiuni geografice ne permite să oferim clienților noștri servicii și sprijin inteligent ori de câte ori aceștia aleg să tranzacționeze.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related