Pe aripile adevărurilor și ale certitudinilor, tot înainte cearta pe Facebook mergea

Pe aripile adevărurilor și ale certitudinilor, tot înainte cearta pe Facebook mergea

Nici nu ne tragem bine sufletul din cauza dezbaterilor aprinse și a părerilor de tot felul pe vreun subiect, că vine altul peste noi. Aproape că există ziua și tema fiebinte care răscoală internetul și generează zeci de dispute. De pildă, ieri a fost în flăcări după ce HBO Max a anunțat că retrage din program celebrul ”Pe aripile vântului”. Panică, opinii înverșunate, supărare mare. Și filmul nu a fost cenzurat sau retras definitiv, cel puțin nu printr-o declarație cu subiect și predicat a HBO. Ci anunțat a fi reintrodus pe platformă cu o precizare care va ține de context. 

Totul a pornit de la un op-ed publicat de LA Times în care John Ridley, scenaristul filmului ”12 ani de sclavie”, le bate obrazul celor de la HBO Max că au o problemă de rasism pe platfomă. Cu un film epic, mai exact. ”Hei, HBO, „Pe aripile vântului” romantizează ororile sclaviei. Scoate-l de pe platformă”, a cerut Ridley. Iar HBO Max s-a conformat, dar a precizat că pelicula va reveni pe platformă cu ”o discuție despre contextul istoric și o denunțare a ceea ce reprezintă”, promițând că originalul va fi păstrat. 

Este drept că filmul conține prejudecăți rasiale, dar, din păcate, ele chiar existau în realitatea Americii acelor vremuri. ”Pe aripile vântului” nu este vreun film SF, ci un produs cinematografic al timpului său. Istoria și faptele nu pot fi ignorate, nici dacă toate filmele și cărțile, care povestesc despre ororile sclaviei și alte abuzuri, ar fi retrase de peste tot. Lucru imposibil de altfel. 

Pe de altă parte, voci din societatea americană susțin că sclavii sunt reprezentați ca fiind prea veseli în film, iar acest lucru nu face decât romanțeze sclavia și războiul civil. 

Ca de obicei, la noi internetul a fost împărțit în tabere. Reacțiile au venit prompt, odată cu afluxul de indignare al celor ce nu au înțeles că filmul va reveni pe HBO Max. Alții au venit cu opinii detașate sau vehemente despre subiect. Iar câțiva glumeți au echilibrat balanța energiilor. 

Să citim până la capăt, fără panică și nervi, ne sfătuiesc oamenii de mai jos: 

 

 

 

Frați români, nu intrați în panică, PE ARIPILE VÂNTULUI nu este nici interzis, nici cenzurat, ci doar retras temporar de pe o singură platformă ai cărei curatori preferă să îl contexualizeze înainte să-l relanseze.

Mie contexualizarea mi se pare o chestiune de onestitate istorică și de grijă față de semenii care poate sunt retraumatizați de reprezentări făcute de cei cu acces la resurse și influență culturală.

 

 

 

Opinii calme, pătimașe, virulente, de toate felurile:  

 

  

 

 

 

  

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

  

Și nelipsitele glumițe, care au mai stins din focul de pe internet și au relaxat atmosfera:  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

  

Se pare că devine o mișcare și retragerea filmelor de pe platforme. Netflix, BBC iPlayer și BritBox au anunțat și ele măsuri similare. Și cine știe ce mai urmează? Până la urmă, mâine este o altă zi.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related