Înotăm pentru o carte ilustrată despre istoria romilor

Înotăm pentru o carte ilustrată despre istoria romilor

Anul acesta, Noii Povestitori participă la Swimathon București și strâng fonduri pentru a publica o carte ilustrată pentru copii despre istoria romilor. Cartea va fi creată de un scriitor și un ilustrator, alături de un istoric rom.

Credem cu tărie că programele școlare ar trebui să reflecte societatea multiculturală în care trăim și să modeleze comportamente care să respecte și să celebreze această diversitate. De aceea, vom dona 1000 de exemplare în școli din medii defavorizate, însoțite de un ghid cu activități de educație pentru diversitate.

În mod excepțional, anul acesta Swimathon s-a transformat în SwimAtHome, iar 10 înotători (virtuali)-fundraiseri au decis să facă fund și friendraising pentru această cauză, alături de noi. Sunt actori, jurnaliști, activiști, bibliotecari și formează echipa Povestitorii

În vremurile revoltelor Black Lives Matter, gândul ne fuge la scrierile lui James Baldwin (scriitor și activist american), care sunt mai actuale ca oricând. El spunea că ar încerca să-i facă să înțeleagă (pe studenții lui ipotetici) că la fel cum “istoria este mai lungă, mai vastă, mai diversă, mai frumoasă și mai groaznică decât tot ce s-a scris despre ea, la fel lumea este mai vastă, mai îndrăzneață, mai frumoasă și mai groaznică, dar în principal, mai vastă - și că le aparține”.

Haideți cu noi în Istorie și în Poveste!

Noii povestitori este un proiect lansat în 2017 de asociația Cu Alte Cuvinte și promovează diversitatea în literatura pentru copii din România.
În prima ediție a proiectului, poveștile a 12 copii din Ferentari s-au transformat în sursă de inspirație pentru prima carte ilustrată cu personaje rome din spațiul cultural românesc - “Povestea kendamei pierdute” (Adina Rosetti & Irina Dobrescu, Ed. Arthur, 2018). 500 de exemplare au fost donate către școli din medii defavorizate prin rețeaua Teach for Romania, alături de un ghid cu activități creative de lectură.

În a doua ediție, scriitorul Florin Bică și ilustratoarea Anca Smărăndache au imaginat-o pe Nanata - carte pentru preșcolari despre relația dintre un frate și sora lui mai mare, metaforă a acceptării reciproce. Cartea a fost tradusă inclusiv în 4 dialecte ale limbii romani și este disponibilă în format digital la link-ul shorturl.at/ezIQY, până la sfârșitul anului. Va fi publicată de Editura Cartea Copiilor și 500 de exemplare vor fi donate copiilor din rețeaua de grădinițe cu care lucrează Asociația OvidiuRo.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related