Creativitatea ca declarație politică. Protestele din Belarus

Creativitatea ca declarație politică. Protestele din Belarus

Dacă zilele acestea ați avut acces la internet, știți deja ce se întâmplă în Republica Belarus. Dacă nu, povestim pe scurt. Duminică, 9 august 2020, în Belarus au avut loc alegeri. Primele rezultate indică victoria lui Aleksandr Lukașenko, cu peste 80% din voturi, care câștigă, astfel, din primul tur. După anunțarea rezultatelor preliminare, în noaptea din 9 spre 10 august, mii de oameni ies în stradă, protestând împotriva falsificării acestor rezultate. Și de atunci protestele nu contenesc.

Long live Belarus (ЖывеБеларусь!) - sub această lozincă a pornit o amplă campanie de solidaritate, sprijin și protest, în același timp, ce a luat mai multe forme, pe care am încercat să le adunăm în acest articol. Femei în alb, caricaturi, broderii, plimbări de protest și răspunsul lui Elon Musk cetățenilor belaruși care i-au cerut ajutor, mai jos.

 

Creativitatea ca declarație politică

Artista Rufina Bazlova a făcut niște schițe pentru broderie cu imagini bazate pe protestele ce au loc în aceste zile. Ele pot fi imprimate pe tricouri la comandă, scrie pe pagina de instagram a artistei, iar profiturile vor fi donate victimelor regimului. 

De asemenea, mai mulți artiști din diferite colțuri ale lumii și-au exprimat susținerea lor prin ceea ce pot să facă mai bine: picturi, caricaturi, grafică. Realitatea din Belarus prin ochii lor se vede așa!

Un alt artist a realizat un tablou cu un baston de polițist și a filmat tot acest proces. Tabloul a fost denumit „Belarus 2020” și scos la licitație.

 

 

 

Corul fără voce

La unul din protestele din aceste zile, au cântat angajații Societății Filarmonice de Stat din Belarus. Aceștia au ieșit în stradă cu pancarte pe care scrie „Mi-a fost furată vocea”.

 

 

 

 

Puterea femeilor

Cu ce s-au mai remarcat protestele? În această perioadă deloc ușoară pentru cetățenii belaruși, s-a auzit puternic vocea femeilor. Îmbrăcate în alb, cu flori în mână, femeile au protestat împotriva celor care în loc să asigure securitatea cetățenilor, fac exact inversul.

 

 

 

„Eu mă plimb”

La protest n-au ieșit doar tinerii, au fost prezenți și persoane mai în vârstă. La încercarea unui polițist de a reține o doamnă de 73, cunoscută pentru protestele ei anterioare, de pe timpurile când ieșea singură în piața Belarusiei, aceasta a răspuns scurt: „eu mă plimb”. Momentul a devenit și el o inspirație pentru artiști.

Pe străzi au ieșit la „plimbare” chiar și Batman cu Spiderman, împărțind protestatarilor batoane nutritive. 

 

Elon Musk

În încercarea de a atrage atenția opiniei publice, la ceea ce se întâmplă în republica lor, belarușii au explicat într-un video subtitrat în engleză împotriva a ce protestează și cum ar putea lumea să-i ajute. În descriere, i-au etichetat pe Elon Musk și pe Bill Gates ca să răspândească mesajul.

 

Iar Musk a răspuns.

Pandemia nu mai are niciun sens, când într-un izolator destinat pentru cinci persoane, sunt ținuți peste 18. Mai multe informații de la fața locului puteți vedea pe canalul de telegram NEXTA, care în doar 4 zile a ajuns aproape la două milioane de abonați. Ca un laitmotiv, în toate protestele din offline și online, se repetă întruna cuvântul „schimbări”. După un mandat de 26 de ani, democrația îl trimite la pensie pe „ultimul dictator din Europa”.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related