Prima platformă online de promovare a poeziei feminine din România

Prima platformă online de promovare a poeziei feminine din România

O echipă formată din șase artiste contemporane lansează Her Word – o platformă online și un experiment durabil de explorare audiovizuală și promovare a poeziei feminine românești.

Proiectul inedit are la bază dorința de promovare a poeziei românești contemporane și explorarea posibilităților acesteia prin medii audiovizuale.

În această etapă-pilot, platforma funcționează ca o galerie virtuală de 5 videopoeme și 5 soundscapes (“peisaje sonore”). Acestea sunt inspirate de textele a patru poete contemporane din zona emergentă, selecție mentorată de Svetlana Cârstean. Poetele selectate pentru faza inițială a proiectului sunt: Jesica Baciu, Teodora Coman, Anastasia Gavrilovici și Krista Szöcs.

Her Word a pornit din pasiune pentru poezie, feminism asumat și din convingerea că e nevoie de stabilirea unor legături de simbioză artistică. Platforma este un mod de a aduce împreună mai multe direcții creative: arte vizuale, sound design, arte performative, plecând de la expresia lirică feminină a momentului.

Echipa Her Word își propune pentru proiect o creștere organică, ramificată, plurisensuală, asemeni unui stup sau unor legături biochimice. Scopul este acela de a aduna în această rețea cu timpul cât mai mulți artiști vizuali și muzicieni care să lucreze pe canvas-ul poeziei feminine românești. Altfel spus, se doreste consolidarea unei echipe interdisciplinare de artiști într-un spațiu-gazdă și având un cadru-sprijin unde să dezvolte produse multimedia care experimentează noi universuri poetice.

“Îmi doresc ca Her Word să dezvolte în timp produse artistice inovatoare care, cu atât mai mult în vremuri de pandemie, să fie ușor accesibile online și sa mențină poezia vie-dincolo de lectură-în atenția publicului consumator de vizual”, Elena Morar, regizoare /inițiatoare a proiectului.

 

“ Cred în forța din ce în ce mai imposibil de evitat a poetelor care au publicat și publică constant în ultimii ani. Vocea va fi, în poezie, mereu mai importantă decît genul.“, Svetlana Cârstean, poetă/mentor al proiectului.

 

Pe parcursul lunii Septembrie 2020 se vor adauga alte 3 videopoeme, celor create deja de cele 6 artiste.

În ceea ce privește internaționalizarea proiectului, în prezent toate poemele sunt traduse în videoclipuri și în soundscapes, urmând crearea versiunii în limba engleză a site-ului.

Echipa
Ilinca Hărnuț - performer și coordonatoare de proiect
Elena Morar - regizoare și inițiatoare a proiectului
Valentina Zaharia - actriță și producătoare delegată
Diana Miron - muziciană și sound designer
Teodora Velescu – coregrafă
Adriana Dinulescu - scenografă și designer

 

Partneri: Ministerul Culturii, unteatru, Casa de editură Max Blecher, NEMIRA, POSTERXPOEM, MUSICGEAR
Partener media: Scena9

Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES ONLINE 2020.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related