Viața secretă a (ne)obișnuitului. O expoziție specială Qreator by IQOS & Romanian Design Week 2020

Viața secretă a (ne)obișnuitului. O expoziție specială Qreator by IQOS & Romanian Design Week 2020

După șase luni, până și pandemia începe să devină un lucru obișnuit. Oricât de speciale, neobișnuite sau stranii ar fi lucrurile la început, după suficientă expunere și folosință, mintea oamenilor le așază în sertarele normalului și merge în căutare de altceva. Există frumos în obișnuit, însă. Iar normalul are farmecul lui. Rolul artiștilor este să caute în realitate și să aducă la suprafață emoții noi, perspective neașteptate. Cele 7 lumi din expoziția Design Flags, de la Qreator by IQOS, #HomeofCreativity, parte din Romanian Design Week, se întind la granița aceasta fină dintre obișnuit și extraordinar. Obiectele obișnuite primesc vieți noi, nebănuite, prin design, iar spectatorii devin călători inițiatici în șapte lumi provocatoare, stimulante. 

 

De la interior spre exterior, trecând pe acasă

O lumină difuză, lăptoasă, străbate prin ceea ce pare un labirint întortocheat, tubular. Obiectul are o formă interesantă, este strălucitor, te atrage discret, trebuie să te apropii pentru a-i afla menirea. Afli că instalația este realizată din intestine de vacă, reinterpretate, pentru a pune în discuție sustenabilitatea și felul în care natura se transformă, în funcție de misiunea artistică. 

Este unul dintre cele mai populare exponate de la Design Flags, expoziția Qreator by IQOS & Romanian Design Week 2020, care poate fi vizitată până pe 20 septembrie.


Design Flags, expozitia Qreator by IQOS & Romanian Design Week 2020

Instalația face parte din demersul Matters – Rethinking Materials din Danemarca, care investighează posibilitatea utilizarea materialelor neconvenționale și a sustenabilității în design. 

Este una din cele șapte porți posibile pe care le deschide expoziția. Ideea centrală e felul în care obișnuitul capătă sensuri noi, în funcție de perspectiva creatoare. Sau cum poți descoperi, dincolo de straturile normalului, sensbilitate și frumos.

În căutarea noastră continuă după ceva nou, extraordinar, am putea să ne oprim puțin, câteva secunde, să privim câte poate ascunde lumea din jur. Expoziția de la Qreator by IQOS#HomeofCreativity, este o astfel de călătorie inițiatică, unde înveți să privești și să asculți (la propriu) viața secretă a lucrurilor obișnuite. 

A lucrurilor obișnuite din prezent sau din trecut. Made in CZ/Found in RO și Portugal Normal sunt două instalații oglindă. Prima arată obiecte fabricate în Cehoslovacia și atât de prezente în viața cotidiană românească înainte de Revoluție, iar a doua o colecție de obiecte care au intrat deja în memoria colectivă portugheză.

 

Pereții vii ai orașului

De la materiale naturale și obiecte intime, casnice, călătoria ajunge la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În cadrul Design Flags, puteți vedea afișele Asociației Designerilor Grafici Maghiari, dar și expoziția cu costumele sportivilor maghiari la Jocurile Olimpice Tokyo. Expoziția prezintă o selecție din costumele celor trei finaliști la concursul organizat de Comitetul Olimpic Maghiar

Apoi, până la Madrid, sunt doar câțiva pași. Istoria orașului este spusă de posterele stradale. Culoarea ilustrațiilor lor vibrante vorbesc cel mai bine despre locuitorii Madridului, vecinătăți și ritmul ludic al comunității. Posterele stradale sunt partea preferată din expoziție a Anei Păun, Communication Director The Institute & ghidul expoziției în cadrul vernisajului. 

Mi se pare un mod creativ în care sunt surprinse probleme și lucruri banale care țin de oraș. De la evenimente care se întâmplă aici până la încurajarea locuitorilor de a adopta animale, promovarea liniștii în spațiul public. Mesajele sunt atât de creativ gândite și atât de frumos transpuse în aceste postere încât ele ajung în mod plăcut la locuitori.

Aceste postere abordează și o serie de teme sociale, precum egalitatea între toți locuitorii orașului, acceptarea comunităților străine, explică Ana Păun.

 

Vocile interioare ale obiectelor

Într-una din camerele Qreator, vizitatorii pot experimenta expoziția și prin alte simțuri. Experiența artistică este întregită printr-o serie de video-uri, care înregistrează în profunzime sunete foarte fine si le redă la un volum amplificat.

Cum se aude exponatul luminos din intestine de vacă, sunetele vieții cotidiene, zgomotul trecutului, vocea afișelor, experiența auditivă Design Flags arată încă o dată cum un obiect poate căpăta mai multe vieți, în funcție de felul în care este simțit. 

 

Povestea vinetei uriașe

În 2020, o vânătă uriașă se transformă într-o instalație avangardistă. Future Food Formula va putea fi văzută la Qreator din 18 septembrie și vorbește despre mâncarea viitorului, dar și despre relația oamenilor cu hrana. Până atunci, drept teaser în cadrul Design Flags, este vânăta uriașă.  

Instalația este o fereastră spre agricultura viitorului, creată de food designer-ul Chloé Rutzerveld, care vrea să arate cum diferă gustul și aroma ingredientelor pe care le folosim, în funcție de solul în care au fost plantate, aer și toate celelalte detalii de mediu. 

 

O discuție despre regândirea relației cu spațiul

Tot vineri, pe 18 septembrie, de la ora 17:00, la Qreator va avea loc un live cu Adam Stech și Ștefan Ghenciulescu despre cartea OKOLO 10 Years  - o retrospectivă a proiectelor OKOLO din cei 10 ani de experiență.

Născut în Děčín în 1986, Adam Stech este fondator OKOLO și activează în design, arhitectură, design vestimentar și arte grafice în calitate de teoretician, jurnalist și curator. Este editor al unei reviste de design din Praga, Dolce Vita, și colaborator pentru publicații internaționale precum Wallpaper, Cool Hunting, Damn, A10, Mark și Frame. În prezent predă la Scholastika, în Praga.

Ștefan Ghenciulescu este arhitect, critic, redactor-şef al revistei Zeppelin, autorul cărții „Orașul Transparent. Limite și locuire în București”.

Adam va vorbi și despre celelalte proiecte ale lui, în special despre cea mai recentă publicație, Modern Architecture and Interios, care documentează 14 ani de cercetare a arhitecturii moderniste. 

De la interior spre exterior, prin etape necesare, ajungem la regândirea spațiului locuit. De la materialele naturale și felul în care sunt create obiectele, trecând prin forma, estetică și folosire, până la orașele care ne adăpostesc. 

Design Flags poate fi văzută până pe 20 septembrie la Qreator by IQOS#HomeofCreativity. Și, după cum spuneam la început, e o schimbare de perspectivă necesară în goana noatră după neobișnuit. Un exercițiu de a privi mai bine lucrurile din jur și de a le asculta ritmul interior. 

Design Flags este un demers realizat alături de Ambasada Spaniei la București, Institutul Maghiar din București, Centrul Ceh, Designmuseum Danmark, CHART, Next Nature și KWY.studio.

Qreator by IQOS#HomeofCreativity, este unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Sectiune



Branded


Related