Roman Tolici - Milestones Editions, expoziție găzduită de Qreator by IQOS

Roman Tolici - Milestones Editions, expoziție găzduită de Qreator by IQOS

În fața unei lucrări de Roman Tolici nu te poți ascunde, ești tentat să zăbovești mai mult asupra unei imagini pentru a obține în final o ecuație complexă de coduri vizuale, ce îți poate dezvălui un univers mult mai încărcat de sensuri, de mister și, de ce nu, de frumusețe. Discret, onest și econom cu aparițiile sale, preferă să lase lucrările să vorbească în spațiul public. Și orice ar spune arta sa, întâlnirea se întâmplă mereu la granița unor emoții puternice.  

Tocmai de aceea Roman Tolici – Milestones Editions, expoziția organizată de Qreator by IQOS în parteneriat cu Mobius Gallery, reprezintă un eveniment atât de special. Nu doar că vor putea fi văzute, în formă de ediții limitate, cele mai importante lucrări ale artistului din ultimii 20 de ani, dar în cadrul vernisajului, care va avea loc pe 6 mai, Roman Tolici va vorbi despre arta sa într-un interviu cu Mitoș Micleușanu, gazda serii. 

 

Suprarealismul vieții cotidiene

Un decupaj urban dramatic – un oraș în miniatură, în mijlocul căruia zace o uriașă inimă însângerată, prăbușită printre clădiri, totul acoperit de o ninsoare de poveste, o „colecție” de necunoscuți, oameni de lângă noi, pe lângă care trecem fără a le cunoaște identitatea, iar personajele, plasate într-un mediu familiar par obișnuite, uneori banale.  S-a spus că arta lui Roman Tolici e la granița realismului fotografic și a poeziei. Și că în spatele lucrărilor, de fiecare dată, așteaptă un suprarealism ascuns al existenței cotidiene. Pânzele spun povestea oamenilor obșnuiți, sunt capitole ale cotidianului, un cotidian păstrat în memorie, prin emoția privirii celorlalți. Combinația aceasta dintre realism și poezie l-a făcut unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Europa Centrală și de Est, cu expoziții în New York, San Francisco, Moscova și Stuttgart.  

Roman Tolici – Milestones Editions dă mai departe această poveste a vieții obișnuite, ne lasă sa facem parte din ea, privind-o. Expoziția organizată de Qreator by IQOS în parteneriat cu Mobius Gallery poate fi vizitată în perioada 7-23 mai și reunește, în formă de ediții limitate, cele mai importante lucrări ale artistului, instalația Milk și lucrări din seria Nobody, expuse pentru prima dată în București. Construită ca un stop-cadru asupra seriilor Park, Action, 10 (Honey), Blood, Simvlacrvm și Dark Matter, expoziția marchează momente esențiale din ultimele două decenii de activitate a artistului.

 

Mai multe despre Roman Tolici și arta lui puteți afla chiar de la el însuși, în cadrul vernisajului din 6 mai, care va putea fi urmărit de la ora 20:00, pe site-ul qreator.ro și pe pagina de Facebook Mobius Gallery. Gazda serii va fi Mitoș Micleușanu, om de radio, muzician, scriitor, artist și fotograf, care se va afla în dialog cu Roman Tolici. Artistul va face un tur virtual al expoziției și va oferi o perspectivă inedită asupra acesteia.

Roman Tolici, The Matter over Universitate Square, 2017, ulei pe pânză, 45 x 85 cm 

 

Roman Tolici, 12th OF JUNE (RUSSIA), 2006, ulei pe pânză, 140 x 200 cm 

 

O colecție de necunoscuți

Vor fi prezentate pentru prima dată în București, lucrări din seria Nobody, o „colecție” de necunoscuți, oameni de lângă noi, a căror întâlnire capătă sens:

Lucrările din seria Nobody sunt un construct vizual al omului simplu, divizat și închis în propriul neant. Artistul individualizează fiecare personaj, încercând să definească granițele dintre sine și ceilalți. Identitatea, atitudinea, comportamentul, opțiunile fiecărui individ sunt măsurate, ajustate și modelate. Lucrările îndeamnă privitorul să își antreneze abilitatea de a analiza individual fiecare element, de a obține în final o ecuație complexă de coduri vizuale, ce pot dezvălui un univers mult mai încărcat de sensuri, de mister și, de ce nu, de frumusețe”, arată manifesto-ul acestei serii.

Roman Tolici, lucrări din seria Nobody.

De asemenea, un element central al expoziției este instalația de sfere Milk, realizată în 2014, care, spune artistul, „reunește un panteon de zeități și profeți ai principalelor concepte filosofice și religioase ale umanității, fiecare cu atribute simbolice, preluate din inventarul ireductibil intrat în cultura universală. Toate aceste personificări sunt prezente sub forma unor entități aflate în stare germinală, suspendate în sfere transparente, sugerând picături de lapte din care umanitatea a absorbit de-a lungul istoriei concepte și idei filosofice și religioase.”

Și dacă vrei să păstrezi ceva doar al tău din emoția lucrărilor lui Roman Tolici, înscrie-te la giveaway-ul organizat de Qreator by IQOS pe contul de Instagram. Pe 6 mai, în ziua vernisajului, Qreator by IQOS lansează un giveaway, în cadrul căruia poți câștiga ediția limitată a lucrării preferate dintre cele prezentate în carusel, care vine la pachet cu un certificat de autenticitate semnat de artist. Nu trebuie decât să urmărești și să participi pe contul de Instagram Qreator by IQOS și poate te vei număra printre cei 2 câștigători anunțați pe 27 mai.

Așa că nu aveți voie să ratați una din cele mai importante expoziții ale anului. Roman Tolici – Milestones Editions poate fi vizitată gratuit, în perioada 7 - 23 mai, la Qreator by IQOS, Aviatorilor 8A, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 - 20:00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 10:00 – 21:00

Vizitarea expoziției se face cu respectarea regulilor și recomandărilor valabile în prezent. Accesul pentru vizitare este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se face ținând cont de capacitatea maximă a spațiului. În incinta clădirii nu vor fi admise mai mult de 40 de persoane concomitent. Accesul vizitatorilor va fi permis doar dacă aceștia poartă mască de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul pe toată durata vizitei, și dacă au o temperatură sub 37,3°C.

Articol realizat în parteneriat cu Qreator by IQOS

 

Despre Qreator by IQOS

Qreator by IQOS face parte din viziunea brand-ului IQOS de a susține sectorul creativ din România si este unul dintre cei mai activi promotori ai creativității din zona culturală bucureșteană.

Prin proiectele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS facilitează creativitatea în toate formele ei și oferă reprezentanților comunităților creative spaţiul în care se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related