Qreator by IQOS și Mobius Gallery te provoacă să privești arta contemporană dintr-o nouă perspectivă

Qreator by IQOS și Mobius Gallery te provoacă să privești arta contemporană dintr-o nouă perspectivă
Art in Motion: Roman Tolici, Roxana Gamarț si Andrei Gamarț

Peisaje apocaliptice, tenebroase, care par înghețate în timp, prind viață. Pânze în care mâinile sunt însuflețite, fețe și buze care par să spună ceva, ochi care clipesc, oameni care se salută. Decoruri saturate de culoare și vitalitate sau umbroase și misterioase, toate capătă viață nu într-un film SF, ci în cadrul expoziției Art in Motion.
Organizată de Qreator by IQOS și Mobius Gallery, aceasta mai poate fi vizitată până pe 21 noiembrie, la galeria din strada Dumbrava Roșie nr. 18, în intervalul orar 14:00-20:00. Dacă aveți curiozitatea de a descoperi cum este adaptată digital arta din mediul tradițional, atunci nu aveți motive să o ratați.

În centrul expoziției se află doi artiști reprezentativi pentru arta contemporană, Roman Tolici și Andrei Gamarț. Deși viziunile lor artistice trec de la pre-apocaliptic, la post-apocaliptic, iar execuțiile lor reflectă stiluri diferite, cei doi au în comun un talent indubitabil, apreciat deopotrivă de public, cât și de critici.

 

O experiență vizuală surprinzătoare

Art in Motion este un concept hibrid, care provoacă toate simțurile privitorului, pentru că stabilește o punte de legătură între arta contemporană și tehnologie și ajunge până la animația digitală. Expoziția aduce în fața publicului 15 lucrări reprezentative, semnate de Andrei Gamarț și Roman Tolici,  prezentate în două variante: una originală, așa cum a conceput-o artistul, iar cealaltă, într-o versiune animată, care oferă privitorului noi perspective asupra lucrării originale.

Pentru a beneficia de întreaga experiență, vizitați Mobius Gallery unde veți putea admira lucrările în original, iar pentru versiunea animată a acestora, accesați qreator.ro, prin scanarea unui QR code asociat fiecărei lucrări.

Dacă mai este nevoie de argumente pentru a merge la expoziție, este important de știut că Art in Motion include lucrări care nu au mai fost expuse în fața publicului larg de mult timp, fiind parte din colecții private, precum și lucrări mai recente, din perioada 2019-2020, expuse acum pentru prima dată.

Printre acestea se numără:  The Highway, Sufficient Proximity, Twins, The Oblivion, Nightwatch (Andrei Gamarț), precum și White Matter in Cinema Patria Hall, We Run the Earth, Peace Messenger 1, Dream of Immortality, Mask, Liminality 1 (Roman Tolici).

O expoziție atipică merită un vernisaj atipic. Astfel, expoziția s-a deschis oficial virtual, printr-un eveniment live, organizat de Noaptea Muzeelor, pe paginile de Facebook Qreator by IQOS și Mobius Gallery. Dacă nu ai luat parte la evenimentul online, încă mai poți vedea înregistrarea dialogului dintre cei doi artiști și moderatorul discuției, Roxana Gamarț, co-fondatoarea Mobius Gallery. În felul acesta, vei afla mai multe despre lucrările expuse, despre contextele în care au fost create și despre sursele de inspirație în realizarea lor.

În lucrările reunite în cadrul acestei expoziții sunt explorate teme majore, care reflectă preocupările și viziunea fiecăruia dintre cei doi artiști.
Deși subiectele abordate arată o diversitate tematică bogată, ele au un fir roșu, precum relația și viziunea celor doi artiști asupra timpului, asupra spațiului, asupra memoriei. Ele vorbesc despre anxietățile, așteptările și reflecțiile lor asupra contextelor actuale.

Lucrările lui Roman Tolici par a fi detalii ale unei povești monumentale legate de întrebările și anxietățile umane generale. Această forță narativă transformă subiectele recurente în capitole nesfârșite și reflectările vieții de zi cu zi în proiecții despre timp și memorie, surprinse de percepția tandră a artistului.

Una dintre lucrările lui Roman Tolici, care abordează tema timpului este Mask, despre care artistul a vorbit în timpul vernisajului: „Este un autoportret realizat într-o oglindă care mărește imaginea. Aproape toți artiștii își mai fac, din când în când, autoportrete. Eu nu fac excepție și le consider cumva niște momente de rezumat al unor etape, o revenire la sine, ca la modelul primordial, cel la care ne raportăm mereu. Am folosit această oglindă care mărește pentru a-mi vedea propriile schimbări, pentru că am lucrat la ea într-o perioadă în care începuseră să-mi apară ridurile și să se depună pe față toate tristețile, angoasele.”

Andrei Gamarț, pe de altă parte, abodează tema contra-realității tenebroase, într-o manieră suprarealistă, cu accent pe memorie, materie, inocență și eroare. O lucrare care reunește aceste teme este The Highway. Privirea rămâne pierdută către un orizont incert și urmărește „ ... un cuplu care se depărtează. Lucrarea reprezintă o metaforă a vieții, care se derulează pe repede înainte, pe această autostradă distrusă, astfel încât nu-ți mai dai seama când începe și unde te afli.”

 

Câteva lucrări din cadrul Art in Motion

The Highway | Andrei Gamart

 

 Dream of Immortality | Roman Tolici

 

White Matter in Cinema Patria Hall | Roman Tolici

 

 We Run the Earth | Roman Tolici

 

Qreator by IQOS face parte din viziunea brand-ului IQOS de a susține sectorul creativ din România.

Situat în București, în B-dul Aviatorilor 8A, Qreator by IQOS este unul dintre cei mai activi promotori ai creativității din zona culturală bucureșteană. Prin proiectele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS facilitează creativitatea în toate formele ei și susține dezbaterea între actorii culturali. Spațiul este, de asemenea, deschis vizitatorilor, care îl pot rezerva, împreună cu resursele tehnologice de care au nevoie, pentru proiectele lor creative. Qreator by IQOS, #HomeofCreativity,  este deschis tuturor creativilor și iubitorilor de creativitate.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related