Principiile fotbalului

Principiile fotbalului

Frumoasa initiativa Penny, ma face sa ma gandesc la toate glumitele si remarcele rasiste pe care le-am auzit de-a lungul timpului de la oameni mai mult sau mai putin apropiati care, atunci cand erau confruntati imi replicau candid “da’ ce, nu i-am luat la bataie. E normal, asa se vorbeste la noi…”

Mi-ar placea ca lucrurile sa fie asa cum isi doreste campania asta, ca fotbalul sa ii aduca pe oameni impreuna, recunoscandu-le diversitatea, acceptandu-le diferentele, dar ma tem ca e destul de departe de adevar. Numai ieri, suporterii echipei nationale a Ungariei, scandau, in timpul meciului cu Germania si la iesirea de pe stadion “Germania, Germania, homosexualii”, ca replica la steagul Pride care fusese afisat pe stadionul in care urma sa se joace meciul. Comentarii ca “echipa Germaniei e plina de polonezi”; “de ce nu joaca echipa Frantei in Liga Africii”, “echipa Romaniei e o echipa de tigani” samd, sau incidente in care meciurile de fotbal sunt perturbate de banane aruncate la jucatorii de culoare sunt, totusi, atat de comune…

Toate evenimentele de acest gen provoaca, frecvent, articole de prima pagina si stiri la tv care pun urmatoarea intrebare: are, oare, cultura fanilor de fotbal tendinte extremiste de dreapta? Raspunsul este, prea frecvent, ca sunt exceptii si ca nu asta inseamna fotbalul. Dar cantitatea absoluta a incidentelor si acoperirea media generoasa indica faptul ca exista o problema structurala in fotbal: identitatea. Cand vorbesc despre identitate ma gandesc la modul in care locul de apartenenta - orasul, tara - influenteaza optiunile fanilor. Aceasta identitate ia, de multe ori, forma urii impotriva a tot ceea ce este diferit, inclusiv, dar nu limitat la culoarea pielii, orientarea sexuala, alegerile de lifestyle.

Bineinteles, principiile fotbalului - si ale oricarui alt tip de sport - sunt acelea ale sanselor egale si ale competitiei fair play, ale egalitatii, un loc in care aceleasi reguli se aplica pentru toti si unde toata lumea primeste aceleasi gratificatii. FIFA, UEFA, ligile nationale, cluburile (cu mici exceptii) fac eforturi sustinute sa combata discriminarea in randul fanilor de fotbal. Dar, revenind la spotul Penny si la premisa lui ma intreb: oare ce s-ar fi intamplat daca baietelul din clip nu ar fi aparat golul?

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related