Sustenabilitatea, noua modă la nivel local

Sustenabilitatea, noua modă la nivel local

Când vorbim despre sustenabilitate, ne referim la utilizarea resurselor naturale în așa fel încât să fie păstrate pentru generațiile viitoare. Iar, de când am integrat în vocabularul nostru cuvântul sustenabilitate, am început să descoperim noi ramuri ale acestui mod de viață. Așa am ajuns de la fast food la slow food, de la fast fashion la slow fashion.

Slow fashion este un concept în modă care ne îndeamnă să alegem conștient și durabil atunci când vine vorba de garderoba noastră. Moda durabilă a început să devină un trend la nivel internațional, însă se observă și la nivel local. Micile afaceri din România au început un demers de ecologizare a industriei fashion. Printre micile afaceri locale regăsim: Verlinne, Atelier Tron, Linia 13, Rabal și multe altele.

Urmărind activitatea afacerilor locale, putem să ne implicăm și să ajutăm ca acest stil de viață să fie propagat către o masă mai mare de oameni. Dar cum putem să ne implicăm și mai mult?

  1. Research, research, research - caută magazine în care găsești haine de calitate superioară, din materiale eco-friendly, care promit o utilizare îndelungată. Încearcă să iei cele mai bune decizii pentru garderoba ta, dar și pentru mediu!
  2. Sharing is carring - cu toții avem haine de care ne-am plictisit, care nu ne mai reprezintă sau care nu ne mai vin, dar sunt încă într-o stare excepțională și mai pot fi utilizate multă vreme de acum încolo. Donează-le către cineva care are cu adevărat nevoie de ele, către organizații care vor avea grijă să le reintroducă în circuitul de utilizare.
  3. Nu-ți arunca hainele, style them better - o pereche de jeans pictați pot redeveni vedetele ținutelor tale în doar câțiva pași simpli.
  4. Alege calitatea în detrimentul cantității – prin calitate înțelegem piese vestimentare mai durabile, din produse care nu afectează negativ mediul.

 

Dar atunci când vorbim de mobilitatea sustenabilă?

Dezvoltarea continuă a mediului urban aduce cu sine provocări serioase cu privire la fluiditatea traficului, accesibilitate și siguranța rutieră. Un concept care poate este mai nou, dar încearcă să se strecoare în viața de zi cu zi este mobilitatea sustenabilă. Un plan sustenabil de mobilitate urbană care contribuie la atingerea ţintelor europene de schimbare climatică şi eficienţă energetică stabilite de liderii Uniunii Europene.

 

Cum putem sprijini această mișcare?

Alegând o alternativă mult mai sustenabilă a călătoriilor – ieșind din zona de confort și încercând alte modalități de a călători.

Călătoria cu avionul este una dintre cele mai mari emițătoare de carbon. La nivel global, în 2019, 2% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră proveneau de la zbouri, dioxidul de carbon emis de avioane contribuind puternic la schimbările climatice. Mai pe scurt, cu cât sunt mai multe emisii de carbon în atmosferă, cu atât planeta se încălzește mai repede, ceea ce declanșează destabilizarea ecosistemului.

De exemplu, un zbor New York – Londra emite o cantitate echivalentă cu a unei persoane, într-un an de zile, dintr-o țară în dezvoltare. Și dacă nu puteți renunța la această metodă de călătorie, un simplu pas pentru a ajuta mediul este de a avea un bagaj mult mai ușor decât de obicei pentru a reduce greutatea avionului.

În momentul actual există o cerere mare pentru energie. Ba chiar, la nivel global, clădirile au un impact major asupra mediului. Astăzi, acestea consumă aproximativ o treime din energia pe care o folosim și produc o cincime din emisiile globale de CO2.

Știind aceste lucruri, în ecuație intră termenul de „eficiență energetică”, acesta făcând referire la capacitatea de a furniza același serviciu (de exemplu, încălzire, răcire, mobilitate) cu mai puțină energie.

Până în 2050, se așteaptă să fim 9,7 miliarde de oameni care locuiesc pe planetă. Cu aproximativ 1,5 milioane de oameni care se deplasează în mediul urban în fiecare săptămână, sunt din ce în ce mai multe șanse ca oamenii să locuiască în orașe unde petrec, de obicei, până la 90% din timpul lor în spațiul interior. Deoarece dorim ca mediul în care locuim să fie cât mai confortabil, vom consuma mai mult, aici referindu-ne la sistemele de încălzire și aer condiționat - acestea reprezintă cel mai mare consum de energie, până la 16% din cheltuielile totale pentru întreținerea locuințelor.

 

Cum putem face față acestor schimbări?

Primul pas este prin izolarea adecvată. Astfel, contribuim la economisirea de până la 70% din necesarul de încălzire pentru clădiri. Renovând clădirile existente și asigurându-ne de faptul că cele noi îndeplinesc standarde de înaltă performanță, putem reduce în mod considerabil emisiile de CO2, chiar și pe măsură ce populațiile urbane cresc.

Prin intermediul Pactulului European pentru Climă am invitat oameni, comunități și organizații să participe la acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și să construiască o Europă mai ecologică.

Climate Pact, lansat în decembrie anul trecut, este o inițiativă a Comisiei Europene și un eveniment de acțiune. Acesta și-a propus să scoată în evidență progresul din cadrul Pactului European pentru Climă și să conecteze oameni din țările europene care luptă pentru o cauză comună – cea de protejare a mediului înconjurător.

Anul acesta, evenimentul a avut loc în mediul online, pe 29 iunie 2021. Evenimentul și-a propus să arate că fiecare persoană care acționează la nivel local joacă un rol important în construirea unui mediu eco, reunind politicieni, vedete, ambasadori, coordonatori de țară, parteneri PR, influențatori și cetățeni europeni din toate categoriile sociale, pentru o zi de acțiune în favoarea planetei noastre.

Printre reprezentanții Pactului European pentru Climă îi regăsim pe Șerban Copoț, Ambasador pentru Schimbări Climatice, Ambasador al Comisiei Europene pentru Biodiversitate și Ambasador WWF, pe Greta Apostol care a discutat despre food waste, Cristina Nesterov, fondator Vacaju, care a discutat despre alternative eco în alimentație și mulți alții.

În România, importanța acțiunilor „verzi” a crescut din ce în ce mai mult, deoarece din ce în ce mai mulți cetățeni își propun să urmeze un stil de viață sustenabil. 62,72% dintre români spun că încearcă să aibă un impact pozitiv asupra mediului prin acțiunile lor zilnice.

Obiectivul acestei campanii a fost axat pe creșterea numărului de oameni care participă activ la protejarea mediului, printr-un stil de viață sustenabil.

În cadrul Pactului European pentru Climă am adus aminte și de platforma Count Us In – unde fiecare persoană își monitorizează și manageriază pașii pe care îi urmează în fiecare zi, pentru a reduce poluarea. De la alegerea transportului verde până la folosirea energiei sustenabile, această platformă este la îndemână tuturor și este un prim pas în protejarea mediului înconjurător. Deci, ce spui? Should we count you in?

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Subiecte

SectiuneBranded


Related