Marșul Bucharest Pride s-a desfășurat fără incidente în Capitală. 10.000 de persoane au sărbătorit pe Calea Victoriei

Marșul Bucharest Pride s-a desfășurat fără incidente în Capitală. 10.000 de persoane au sărbătorit pe Calea Victoriei

10 000 de persoane au participat sâmbătă, 14 august, la cea de-a XVI-a ediție a Marșului Bucharest Pride, evenimentul anual dedicat comunităţii LGBTQIA+, organizat de Asociația ACCEPT. Printre participanți s-au numărat persoane LGBTQIA+ alături prieteni, familie, colegi și aliați din cadrul misiunilor diplomatice, parlamentari români, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale LGBTI din țară. Marșul s-a desfășurat fără incidente pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Piaţa Universităţii.

Asociația ACCEPT estimează că numărul participanților la Marșul Bucharest Pride 2021 a fost de aproximativ 10 000 de persoane. Organizatorii au distribuit măști participanților la marș, au oferit acestora dezinfectant la punctul de acces și au solicitat respectarea regulilor de distanțare socială.

Marșul Bucharest Pride 2021 a fost unul exclusiv pietonal. Carele cu muzică care însoțeau participanții în edițiile anterioare au fost înlocuite în 2021 cu 5 scene de DJ amplasate în puncte cheie de pe Calea Victoriei și Piața Universității.

Ajuns la cea de-a 16-a ediție, Marșul Bucharest Pride rămâne unul pașnic și fără incidente. Participanții au purtat și de această dată emblematicul steag curcubeu care a traversat centrul capitalei pentru toate persoanele LGBTQIA+, pentru toate familiile formate pe cupluri de același sex care au nevoie și merită protecția statului român, nevoie cu atât mai pregnantă în situații critice cum a fost cea indusă de pandemia de Coronavirus.

Directoarea executivă a Asociației ACCEPT a fost amendată ca persoană fizică, pentru organizarea Marșului Bucharest Pride, cu suma de 7000 de lei.

Teodora Ion-Rotaru, directoare executivă ACCEPT:

„Astăzi am primit prima mea amendă și sunt mândră de ea. Bucharest Pride a fost organizat de către Asociația ACCEPT la solicitarea mea, deci am fost amendată ca persoană fizică. Am încălcat cu bună știință limita de 500 de participanți pentru că noi considerăm că restricțiile impuse protestelor civice sunt neconstituționale și neadaptate actualei situații pandemice. Libertatea de întrunire nu este inferioară libertății de conștiință a cultelor religioase și nici dreptului cetățenilor de a se bucura de activități culturale. Am ieșit în stradă pentru a ne apăra libertatea de întrunire, libertatea de exprimare și ne-am asumat consecințele. Vom contesta în instanță această amendă și avem încredere că ne vom găsi dreptatea în fața judecătorilor constituționali. Astăzi Jandarmeria și-a făcut datoria, a protejat participanții la marș și era normal să ne amendeze. În instanță vom critica măsurile adoptate de Guvern, nu doar sancțiunea contravențională aplicată justificat de Jandarmerie.”

 

Organizatorii Bucharest Pride 2021, Alex Zorilă și Luca Istodor au susținut discursuri la finalul Marșului Bucharest Pride alături de susținători ai evenimentului.

 

Alex Zorilă, Asociația ACCEPT:

„Pride-ul de anul acesta a fost unul participativ, ne-am dorit ca toată comunitatea să participe la organizarea Bucharest Pride, cât mai multe comunități să se simtă reprezentate, să fie vizibile. Come Out Speak Up, sloganul Bucharest Pride 2021, înseamnă celebrare și vizibilitate pentru comunitatea LGBTQIA+ din care facem parte.”

 

Luca Istodor, Asociația ACCEPT:

„După trei coming-out-uri, știu cât de important e să fii vizibil, să îți asumi identitatea, să vorbești despre tine. Fiindcă dacă rămânem invizibile, nu vom face niciodată schimbarea pe care vrem să o vedem. Dacă rămânem în case, ni se vor lua și drepturile pe care le avem deja.”

 

#ComeOUTSpeakUP

Sloganul de anul acesta al Bucharest Pride face apel la vizibilitate în cadrul comunității LGBTQIA+. Mesajul a fost scandat de participanți în timpul marșului de pe Calea Victoriei, și face parte din campania prin care ACCEPT își dorește să demareze o mișcare națională de asumare a identităților LGBTQIA+, care va reduce distanța dintre oameni.

Pentru a încuraja persoanele gay, lesbiene si transgender să își spună povestea  ACCEPT a lansat campania #ComeOutSpeakUp. Campania poate fi urmărită pe contul de Tik Tok al Asociației ACCEPT și prezintă persoane LGBTQIA+ și poveștile lor despre curaj și asumare, iubire și acceptare.

@accept.romania

Come Out. Speak Up @Bucharest Pride 2021 #bucharestpride2021 #foryoupage #lgbtq #tiktokromania #bucharestpride

♬ sunet original - accept.romania

 

Bucharest Pride este festivalul anual dedicat drepturilor persoanelor LGBTQI+ care integrează o săptămână de evenimente și Marșul Bucharest Pride.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related