Un semnal puternic pentru egalitate și democrație.
Peste 30.000 de persoane au participat sâmbătă, 7 iunie, la Marșul Bucharest PRIDE 2025, organizat de Asociația ACCEPT, marcând 20 de ani de la primul Pride organizat în România. Sub sloganul „Douăzeci de ani de curaj”, comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex (LGBTI+), alături de familii, prieteni, susținători, activiști și aliați, a transmis un mesaj ferm de vizibilitate, solidaritate și rezistență în fața discursului instigator la ură și a atacurilor la adresa democrației.
„Acum 20 de ani, marșul PRIDE însemna un cordon de jandarmi mai numeros decât participanții și un curaj greu de imaginat în România anilor 2000. Astăzi, Bucharest PRIDE este cea mai amplă manifestație civică anuală pentru egalitate și libertate din țară. Creșterea de la 300 la 30.000 de participanți nu e doar despre numere, este dovada că protestul nostru a prins rădăcini în conștiința publică. Suntem o prezență puternică în spațiul public, iar vizibilitatea noastră nu mai poate fi ignorată sau minimizată. După două decenii de protest și solidaritate, persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex din România nu mai pot fi reduse la tăcere prin amenințări, rușinare sau marginalizare,” a declarat Victor Ciobotaru, director executiv al Asociației ACCEPT. „Marșul din acest an este o promisiune colectivă că nu vom da niciun pas înapoi,” a adăugat acesta.
Marșul de astăzi s-a desfășurat pe Calea Victoriei, de la Piața Victoriei la Parcul Izvor, într-o atmosferă de sărbătoare, dar și de revendicare. Participanții au purtat steaguri în culorile curcubeului, pancarte cu mesaje pentru egalitate și au dansat alături de artiști queer, DJ și performeri invitați. Marșul Bucharest PRIDE 2025 s-a încheiat la Pride Park, în Parcul Izvor, cu concertele live ale artistelor Erika Isac și Eligarf.
Bucharest PRIDE 2025 a avut loc într-un context regional tensionat, marcat de ascensiunea discursurilor extremiste și a încercărilor de a limita drepturile persoanelor LGBTI+ în mai multe state europene, cum ar fi Ungaria și Bulgaria. Cu toate acestea, Bucureștiul a devenit, sâmbăta aceasta, un simbol al solidarității și al Europei incluzive.
„20 de ani de PRIDE în România nu reprezintă doar o aniversare – toți acești ani sunt o mărturie a curajului. Persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex sunt cetățeni ai României și parte din țesătura societății românești. Cei 30.000 de oameni care au participat astăzi la marș, nu cer privilegii, ci respectul și drepturile de care beneficiază orice cetățean al acestei țări. Vrem protecție legală pentru cuplurile de același sex, o procedură facilă pentru tranziția juridică, protecție împotriva discursului instigator la ură și a infracțiunilor motivate de prejudecată. Avem nevoie de nediscriminare în educație și sănătate, de măsuri concrete care să prevină sărăcia și șomajul în comunitățile marginalizate,” a declarat Teodora Roseti, Preşedinta ACCEPT.
Marșul Bucharest PRIDE 2025 a fost organizat de Asociația ACCEPT cu sprijinul a peste 50 de voluntari, alături de parteneri instituționali și diplomatici, organizații neguvernamentale și susținători ai drepturilor omului. Evenimentul s-a desfășurat fără incidente majore.
Asociația ACCEPT mulțumește tuturor celor care au fost alături de comunitate, reafirmând angajamentul față de o Românie în care drepturile omului sunt respectate, iar diversitatea este prețuită.
Organizații partenere: Art Fusion, Asociația Română Anti-Sida - ARAS, MozaiQ, Contrar, Mental Help, Grupul civic "Părinți pentru Drepturi Egale", ECPI - Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Ark Oradea, Identity.Education, Pride Cluj, Queer Sisterhood, Sens Pozitiv, eQuiVox, H Brașov, Centrul GDM (GENDERDOC-M), art200, F-SIDES, Loud, Rise Out, Incluziune pe Bune, TransCore, Vulgar, GenFemei, Analize Feministe, One World, Watermelon Agency, Balkanique Party, Bi2Be, FluidYoga
Sponsor Principal NIVEA
Sponsor Accenture
Locații partenere: Point Hub, Grădina Mântuleasa, InFLUX, Muzeul Queer, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, Random House, Forge, Centrul Național al Dansului București, Control Club, Piua Studio, Ototo, Jai Bistro, Scânteia+, Manasia Hub
Parteneri instituționali: Ambasada Olandei, Ambasada Franței/Institutul Francez, Ambasada Canadei, Goethe Institute, Teatrul Stela Popescu, Teatrelli, Teatrul Dramaturgilor Români, Ambasada Spaniei, Uniunea Europeană
Parteneri media: Radio Guerrilla, Happ, HotNews, IQads, Mindcraft Stories, Munteanu Recomandă, Scena9, Unica, Urban.ro, Zile și Nopți
Cu sprijinul Friedrich Naumann Foundation for Freedom