Elena Cucu, Socialinsider: Video marketing pe Facebook în 2021: 3 pași de urmat pentru o strategie de succes

Elena Cucu, Socialinsider: Video marketing pe Facebook în 2021: 3 pași de urmat pentru o strategie de succes

După cum probabil că am remarcat cu toții, conținutul video este astăzi la putere.

Dacă ne raportăm la Facebook, încă cea mai mare rețea socială la ora actuală, și luăm în considerare faptul că folosirea acestui tip de conținut a crescut cu 30% în ultimul an, conform unui studiu realizat de Socialinsider, nu mai încape nicio îndoială că oamenii au început să prefere această modalitate de livrare a informației în social media.

Brandurile folosesc frecvent storytelling-ul pentru a face apel la emoțiile audiențelor.

Iar cum conținutul de tip video este unul care poate fi consumat rapid și care necesită un efort semnificativ redus din partea userilor, acesta reușește mult mai ușor să integreze comunitățile online în poveștile pe care fiecare brand le creează.

Totuși, simpla decizie de a crea conținut video pentru promovarea unei campanii nu este suficientă. Asta deoarece brandurile nu numai că trebuie să se străduiască pentru a capta atenția consumatorilor într-un mediu plin de informație, dar ele trebuie și să își surclaseze competiția, lucru care duce la nevoia constantă de optimizare.

Desigur, unele videoclipuri vor performa întotdeauna mai bine decât altele, dar câțiva parametrii de orientare, care să ofere un boost eforturilor de creare a conținutului de tip video sunt întotdeauna de folos.

De aceea, pornind de la câteva întrebări frecvente precum formatul video ideal sau lungimea optimă a copy-ului, am pus laolaltă trei practici care, conform tendințelor actuale, sunt considerate cele mai bune abordări pentru o strategie de succes.

 

1. Folosește formatul vertical și descrieri scurte

Dacă la apariția lui, formatul vertical pentru video ar fi putut fi considerat unul specific amatorilor, în ziua de astăzi lucrurile nu mai stau chiar așa.

Cum smartphone-urile au devenit cele mai utilizate dispozitive de către majoritatea populației care folosește social media, datorită accesibilității, fiind mereu la îndemână, acestea s-au transformat în device-urile principale de pe care oamenii consumă informație.

Deoarece, prin natura configurației lor, smartphone-urile oferă cea mai bună experiență de navigare în orientarea verticală, iar utilizatorii sunt mai predispuși să interacționeze cu videoclipuri care le ușurează vizionarea, oamenii de comunicare și brandurile nu au altă soluție decât să se adapteze la trenduri.

Așadar, pentru a profita la maximum de efortul produs în crearea unui video, cel puțin atunci când vorbim de Facebook, folosirea modului vertical este cu siguranță cea mai bună opțiune, acesta fiind formatul care asigură cel mai ridicat nivel de interacțiune din partea publicurilor.

În plus, în afara faptului că este cel mai engaging format, formatul vertical este, începând cu acest an și cea mai utilizată orientare video.

Se pare că odată cu 2021 brandurile au înțeles necesitatea de a se concentra mai mult pe nevoile consumatorilor și, de asemenea, și-au adaptat strategiile pentru a livra acestora conținut în modul pe care și-l doresc.

Cu atât de multe rețele sociale și atât de mult conținut pe fiecare dintre ele, attention span-ul userilor devine unul din ce în ce mai mic, fiind inundați de informații din toate părțile.

Exact din acest motiv, după cum numerele indică, se pare că în 2021, utilizatorii de Facebook preferă să interacționeze mai mult cu postări video ale căror descrieri sunt mai scurte.

Asta deoarece, prin natura lui, conținutul de tip video oferă userilor un număr semnificativ de detalii, iar procesarea unei cantități cât mai mici, dar complete de informație va da consumatorului senzația că economisește timp, dar și că descoperă ceva util.

Drept urmare, pentru rezultate maxime, pentru a nu plictisi și încărca publicul țintă, dragi comunicatori, scrieți clar și la obiect!

 

2. Postează videoclipuri cu o durată de 2-5 minute pentru rezultate maxime

Dacă în cazul copy-urilor, utilizatorii de social media le preferă cât mai scurte, ei bine, atunci când vine vorba despre lungimea propriu-zisă a videoclipurilor de pe Facebook, lucrurile stau diferit.

Fiind vorba despre conținut care poate fi consumat pasiv, necesitând mai puțină atenție, concentrare și efort comparativ cu procesul de citire, audiențele apreciază și interacționează mai mult cu videoclipurile mai lungi, din dorința de a primi informație de calitate.

Conform datelor, durata optimă a unui video pentru Facebook este de 2-5 minute. O asemenea lungime a videoclipurilor poate determina un engagement cu valori între 0,34% și 1.56%, în funcție de mărimea paginilor, dar care este semnificativ mai mare față de videoclipurile mai scurte, care generează un engagement cu valori între 0,18% și 0.87%.

Această descoperire este cu atât mai surprinzătoare cu cât alte platforme, precum TikTok, sau chiar Instagram, plusează pe videoclipuri de durată scurtă durată, precum este conținutul de tip Reels de exemplu.

Dar, ținând cont de faptul că astăzi Facebook este mult mai mult decât o simplă rețea socială, având un potențial de marketing și monetizare uriaș, este normal ca acesta să încerce reținerea userilor prin mijloace diverse.

Tocmai de aceea, algoritmii Facebook favorizează videoclipurile lungi, întocmai pentru a determina oamenii să petreacă mai mult timp în platformă.

 

3. Fă live-uri regulat, de preferat unele cu o durată mai mare de o oră

Odată cu pandemia anului 2020, brandurile au descoperit puterea live-urilor.

Fiind o bună modalitate de a rămâne conectați cu comunitățile și de a oferi un plus valoare, acest tip de postări pe Facebook au cunoscut o creștere de 55% în 2021, ajungând la o utilizare de 18,87% din totalul de conținut video al platformei.

Un mare avantaj al sesiunilor live este acela că generează un engagement dublu din partea audienței, în comparație cu un videoclip pre-înregistrat.

Iar motivul principal pentru care publicul pare să aprecieze și să interacționeze mai mult cu videoclipurile live este acela că sunt mai autentice. Ele au marele avantaj că reușesc mai ușor să umanizeze brandurile.

Când vine vorba despre live-uri pe Facebook, există trei aspecte importante care ar trebui să fie luate în considerare și anume:

  • durata ideală pentru tipul de sesiune live pe care dorești să îl faci (de exemplu, poate o prezentare de produs ar trebui făcută undeva între 20-30 de minute, dar un webinar mai interactiv ar fi mai bine gândit pentru o durată de o oră - aparent live-urile care depășesc această durată, au un potențial de creștere a engagement-ului de la 0,26% la 0,46%).
  • consistența: pentru a familiariza și atrage audiențele cu webinariile organizate, brandurile trebuie să fie consistente, să testeze și să descopere care este frecvența optimă în funcție de profilul fiecărei pagini.
  • desfășurarea: este important ca publicul să știe ce subiecte vor fi acoperite, iar cea mai interesantă parte ar trebui să fie lăsată la final, pentru ca privitorii să aibă un motiv de a rămâne pe durata întregii sesiuni

_______________________
Elena Cucu, Content Writer la Socialinsider

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related