[Povești de bine] Vlad Stanciu: Experiența de a fi voluntar pe un șantier Habitat for Humanity îți reorganizează modul de a privi greutățile din jur și îți transformă “nu cred că pot” în “cum fac să pot”

[Povești de bine] Vlad Stanciu: Experiența de a fi voluntar pe un șantier Habitat for Humanity îți reorganizează modul de a privi greutățile din jur și îți transformă “nu cred că pot” în “cum fac să pot”

Într-o zi, o grămada de lemne de lângă o fundație goală se transformă în pereții unei case. Cu ajutorul unor oameni fără niciun fel de experiență în construcții. Dar care au, în schimb, multă determinare. Avocatul Vlad Stanciu spune că experiența de voluntariat din cadrul Habitat for Humanity l-a ajutat să înțeleagă mai bine realitatea din jur, dar și propriile bariere mentale și emoționale. 

În doar câteva ore vezi ce ai reușit să faci cu un ciocan și niște cuie. Felul cum a căpătat contur structura de lemn a casei și modul cum o echipă de doar câțiva oameni a reușit în mai puțin o zi să contureze o casă, sunt niște coordonate care dau putere și te fac sa conștientizezi că cele mai multe bariere pe care le simțim sunt doar mentale, spune Vlad Stanciu.

Tot procesul de construire a durat până într-o săptămână, povestește el. În prima zi era o fundație gri și o grămadă de lemn lângă, iar în ultima zi o casă cu acoperiș, ferestre și uși, complet izolată și finisată. Habitat for Humanity construiește locuințe pentru familii cu venituri reduse, dar în 2020 și 2021 a fost nevoită să întrerupă activitatea de voluntariat de pe șantiere în mai multe rânduri, din cauza restricțiilor. Acum, asociația lansează un apel către publicul larg, prin noua campanie de strângere de fonduri. Între 2 și 16 decembrie, în parcarea exterioară București Mall – Vitan, oricine poate vizita Casa Niță, un simbol pentru casele a sute de mii de familii din România, care au nevoie de o locuință decentă. 

Noi vorbim în continuare cu Vlad despre nevoia de voluntariat în România și cum l-a schimbat pe el experiența pe șantierul Habitat for Humanity. 

 

Prima întâlnire cu Habitat for Humanity

Prima interacțiune cu Habitat for Humanity România a fost în urmă cu mai bine de 10 ani, în perioada facultății, când am organizat și participat alături de 20 de colegi la un proiect de construire accelerată a unei case, în comuna Cumpăna.

Toate acestea s-au întâmplat în urma unui training la care am participat, în care toate exemplele de bune practici organizaționale veneau din lumea asociației Habitat for Humanity, cu mici incursiuni emoționale pentru ajutorul dat celui de lângă noi. Tentația a fost prea mare pentru a nu încerca și noi această trăire, așa că ne-am înscris întreg grupul, iar experiența a fost dincolo de așteptări.

 

Cum te-ai hotărât să te implici 

Participarea la proiectele Habitat for Humanity România reprezintă un mix perfect între emoție pentru suflet, efort pentru corp și claritate pentru minte. Voluntarii au ocazia să întâlnească beneficiarii proiectelor și locuințelor, să le cunoască poveștile de suflet și să învețe din puterea lor, iar toate acestea pe un șantier în care echipele de voluntari și familiile partener lucrează împreună cu multă bucurie.

Experiența de a fi voluntar pe un șantier al asociației îți reorganizează modul de a privi greutățile din jur și îți transformă “nu cred că pot” în “cum fac să pot”. 

 

Experiența pe șantier

Echipa noastră a sosit în faza doi de proiect, în care fundațiile erau deja turnate și pregătite pentru ridicarea caselor.

Prima zi a fost pur și simplu spectaculoasă: muzica era bine aleasă și in ton cu entuziasmul voluntarilor, iar echipa de proiect te întâmpina cu voie bună și echipament personalizat pe care odată ce îl îmbrăcai simțeai ca te-ai înrolat în echipa care trebuie. Apoi urma instructajul făcut pe înțelesul oricui, iar toată lumea înțelegea că securitatea și siguranța activităților sunt prioritare. Voluntarii sunt împărțiți pe grupe de lucru care au drept coordonator un specialist în activități de construcții. Activitățile sunt supervizate permanent de membrii echipelor de proiect, astfel încât procesul de construire să fie atât distractiv, perfect sigur, cât și conform standardelor de construire.

Finalul primei zile vine cu o foarte mare surpriză: din grămada de lemne de lângă o fundație goală, se ridică pe poziții pereții casei construiți chiar de tine în acea zi. În doar câteva ore vezi ce ai reușit să faci cu un ciocan și niște cuie. Felul cum a căpătat contur structura de lemn a casei și modul cum o echipă de doar câțiva oameni a reușit în mai puțin o zi să contureze o casă, sunt niște coordonate care dau putere și te fac sa conștientizezi că cele mai multe bariere pe care le simțim sunt doar mentale.

Restul zilelor urmăresc îndeaproape aceleași elemente de cunoaștere și descoperire, surprize și momente de voie bună, completate cu mult entuziasm și prietenie. Voluntariatul pe șantierele Habitat for Humanity România consolidează prietenii existente, dar și sudează noi amiciții.

Tot procesul de construire a durat până într-o săptămână. În prima zi aveam în fața ochilor o fundație gri și o grămadă de lemn lângă, iar în ultima zi o casă cu acoperiș, ferestre și uși, complet izolată și finisată.

Ceremonia de predare a locuințelor către familiile partener este cu totul specială și emoționantă. În aceasta ultimă zi, bucuria este de jur împrejur: voluntari, echipe tehnice, organizatori și nu în ultimul rând familiile care primesc casele în aplauzele tuturor.

 

Cu ce premise & emoții ai plecat la drum 

Obiectivele grupului nostru au fost să realizăm un proiect de voluntariat aplicat care să se materializeze într-un ajutor concret și să ne bucuram de un proces de team building care să ne aducă mai aproape unii de ceilalți, însă ce am primit în urma acestei experiențe, a fost cu mult peste așteptări.

Am primit prietenie, povești de viață, amintiri dragi și exemple de putere și curaj. Am realizat ce impact benefic poate avea voluntariatul, atât în rezolvarea unor probleme, cât și în crearea unei comunități, a unei rețele de făcut bine unii pentru ceilalți.

Temerile grupului au fost strâns legate de procesul de construcție și termenul de finalizare al locuinței, respectiv dacă vom reuși să terminăm în timp util casa și dacă aceasta va fi construită corect. Toate aceste îndoieli ne-au fost infirmate chiar din prima zi de activități.

Organizarea pe șantier este foarte bine pusă la punct: voluntarii sunt împărțiți în echipe pentru fiecare activitate în parte fiind permanent supravegheați de coordonatori, pentru ca lucrurile să se întâmple atât cu voie bună, cat și în siguranță.

Etapele de construire sunt bine delimitate, iar echipa de proiect se asigură că ritmul lucrărilor este cel potrivit pentru a îndeplini obiectivele zilnice.

 

Cea mai grea parte. Și cea mai frumoasă

Cea mai dificilă parte este momentul de rămas bun și faptul că proiectul a luat sfârșit. Totodată este și cel mai frumos moment pentru că familiile partener își primesc noile locuințe, la care au lucrat împreună cu voluntarii și ceilalți beneficiari din proiectele Habitat for Humanity România. De asemenea, cei care au participat la această experiență își promit că se vor vedea și la următoarele proiecte, ceea ce se și întâmplă adesea, an după an, aducând cu ei noi prieteni și dezvoltând și mai mult rețeaua de bine a organizației.

 

Concluzii

Voluntariatul în cadrul proiectelor Habitat for Humanity România este o experiență completă: te relaxezi pe ritm de bătut cuie, tăiat lemne, dat glet și pus țigle la înălțime, îți dezvolți competențe și aptitudini pe care nu știai că le ai și primești bucuria construirii unei case în doar câteva zile alături de prieteni.  Nu în ultimul rând ai ocazia să ajuți și să cunoști beneficiarii proiectelor și poveștile lor, primind din optimismul, puterea și curajul acestora.

 

Ce ai descoperit despre tine

Unul din obiectivele asociației este ca fiecare om să aibă o locuință decentă, iar acest lucru este ceva ce de multe ori nu conștientizăm ca fiind o nevoie încă actuală, întrucât majoritatea ne bucurăm de confortul propriei case.

Am descoperit faptul că un efort oricât de mic, însă cumulat cu al celorlalți, poate aduce o schimbare în bine pentru cei din jur. Implicarea activă în voluntariat îi ajută atât pe beneficiari, dar și pe tine întrucât liniștește și dă claritate minții prin mutarea concentrării de pe sine înspre cei din jur.

 

Cum pot fi convinși oamenii să se implice

Pentru că nu este doar o activitate de voluntariat, ci o experiență de recalibrare a realității și conștientizare a adevăratelor nevoi ale vieții. Este o întoarcere spre sine și umanitate, o oportunitate prin care îți poți depăși barierele fizice, mentale și emoționale în timp ce îți ajuți semenii.

Pe de altă parte, dacă timpul nu îți permite să mergi la acțiuni de voluntariat, există o altă modalitate foarte simplă și rapidă prin care poți ajuta: trimiți textul „HABITAT” prin SMS la 8845 și donezi 2 euro lunar. Cu fondurile strânse, Habitat for Humanity România dezvoltă proiecte cu mult bine și construiește locuințe pentru familiile aflate în nevoie.

 

Ce e important de știut despre programul Habitat for Humanity

Habitat for Humanity România adresează o nevoie concretă, actuală și mult mai des întâlnită la noi decât în alte țări. Mă refer la necesitatea ca fiecare familie să poată avea o locuință decentă, iar depășirea acestei provocări ține doar de trezirea umanității din fiecare din noi prin voluntariat și implicarea în astfel de proiecte.

Fiecare proiect al organizației este dezvoltat cu atenție și grijă având în centru beneficiarii. Aceștia trec printr-un proces de selecție riguros și desfășoară ore de voluntariat atât la locuințele ce vor deveni ale lor, cât și la cele ale celorlalți beneficiari. Astfel, se realizează o legătură între efortul depus și grija ulterioară pentru locuințele lor, iar acest lucru construiește și o relație de bună vecinătate și dezvoltă o comunitate.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related