[Povești de bine] Denisa Radu: Recunosc că m-am gândit ce fain este ca ceea ce faci zi de zi să rezulte într-un produs final vizibil, nu doar în rapoarte excel, campanii de marketing online, emails

[Povești de bine] Denisa Radu: Recunosc că m-am gândit ce fain este ca ceea ce faci zi de zi să rezulte într-un produs final vizibil, nu doar în rapoarte excel, campanii de marketing online, emails

Doar când ieși complet din zona de confort poți crește cu adevărat, crede Denisa Radu, specialist în comunicare. Și asta s-a întâmplat cu ea în cadrul experienței de voluntariat Habitat for Humanity. A da laptopul pe ciocan pentru câteva zile îți poate arăta multe lucruri pe care le poți învăța despre tine și limite pe care nu credeai că le poți depăși. Cel mai important însă, în urma unei astfel de aventuri, e casa pe care o lași în urmă. 

Habitat for Humanity construiește locuințe pentru familii cu venituri reduse, dar în 2020 și 2021 a fost nevoită să întrerupă activitatea de voluntariat de pe șantiere în mai multe rânduri, din cauza restricțiilor. Acum, asociația lansează un apel către publicul larg, prin noua campanie de strângere de fonduri. La începutul lui decembrie, în parcarea exterioară București Mall – Vitan, oamenii au putut vedea Casa Niță, un simbol pentru casele a sute de mii de familii din România, care au nevoie de o locuință decentă. 

Când am ajuns pe șantier și am văzut cele 2 familii partenere și alți beneficiari din proiect pentru care se construiseră case în trecut și mi-am dat seama că erau foarte implicați, o comunitate care se ajută reciproc, mi-am zis în sinea mea că oamenii ăștia chiar sunt recunoscători că au primit o casă și meritau acest sprijin, spune Denisa.

Denisa Radu povestește mai jos despre cum a hotărât să se implice într-un astfel de proiect și de ce e important să participe cât mai mulți oameni la astfel de acțiuni de voluntariat.

 

Întâlnirea cu Habitat for Humanity

Prima dată am aflat de proiectele Habitat for Humanity România undeva prin 2012-2013 când am văzut pe rețele sociale mai multe conexiuni că au participat la o campanie de construit case, iar aceea era coordonată de această organizație. Pe atunci mi s-a părut că eu n-aș fi fost de ajutor în a construi, vedeam pozele pe social media cu participanții echipați de șantier sau unele  în care erau voluntarii urcați pe acoperișul unei case în construcție și-i vedeam cum meștereau la acel acoperiș. Pe atunci nici măcar nu mă gândeam că 8 ani mai târziu am să fiu și eu pe acoperișul unul case în construcție.

 

Cum te-ai hotărât să te implici 

Am aflat de acțiunea de anul acesta din județul Constanța de la Eli Neicuț, prietena mea influencer de fapte bune. Ea m-a întrebat dacă vreau să mergem să construim 2 case împreună cu voluntarii Habitat for Humanity România în august anul acesta. Am zis da de când m-a sunat să mă întrebe. A fost un răspuns automat.

De ce am ales să mă implic într-un asemenea program? Cred că sunt foarte multe motivele, dar vreau să încep cu cel care m-a făcut să zic “DA” hotărât (mai ceva ca la starea civilă :D). Mi-era dor să mai fac și altceva decât să stau în casă, la laptop și să lucrez. Această pandemie ne-a condus pe toți spre o viață și mai sedentară decât cea de dinainte de martie 2020. Și ideea de a merge să construiesc o casă, undeva la marginea unui sat în județul Constanța suna pentru mine ca un moment foarte bun de a face ceva nou, de a mă deconecta de laptop și de a-mi da timpul pentru a construi un acoperiș pentru cele 2 familii beneficiare din proiect.

De asemenea, tot pandemia mi-a demonstrat cât de important este să trăiești într-un loc  în care să te simți cu adevărat acasă. Mai ales că din martie 2020 am stat cu toții în casele noastre, mai mult ca niciodată. Gândul că voi putea să construiesc acel sentiment pentru cineva în nevoie m-a încărcat foarte mult cu energie faină.

Apoi, au fost și motivele referitoare la a învăța lucruri noi: să iau măsuri corect, să tai lemn cu un fierăstrău vertical electric, că te poți coordona pe un șantier cu câteva zeci de oameni și să funcționați toți ca o echipă care se știe de ani de zile.

După prima zi pe șantier am devenit din învățăcel un voluntar care-i îndruma pe ceilalți cum să folosească fierăstrăul sau cum măsurăm scândura pentru pereții interiori ai casei. Toată experiența de pe șantier a fost pentru mine una frumoasă, despre puterea de a construi împreună.

La finalul fiecărei zile era un sentiment de satisfacție incredibilă să vedem cât de mult am construit și cum casa prindea tot mai mult formă. Și recunosc că m-am gândit în perioada aceea ce fain este ca ceea ce faci zi de zi să rezulte într-un produs final vizibil, nu doar în rapoarte excel, campanii de marketing online, emails (cum este cazul jobului meu).

 

Experiența pe șantier

Anul acesta am putut merge ca voluntar doar 2 zile din 5 câte a ținut campania, dar deja am vorbit cu echipa Habitat for Humanity România și le-am spus că anul viitor vreau să revin pe șantier și de data asta să stau întreaga perioadă.

Pe șantier a fost cea mai tare experiență de voluntariat pe care am avut-o până acum. Am învățat să construiesc o casă pe bune, că există multe tipuri de cuie, că o locuință are nevoie de consolidare și cum se realizează aceasta, că pot trece peste frica de înălțime și pot fi sus, pe coama unui acoperiș să ajut la pregătirea lui înainte de așezarea țiglelor. În cele 2 zile am fost parte din toate atelierele care se formau și am făcut câte puțin din toate activitățile de pe șantier.

Munca fizică are acest efect de a te face să fii complet prezent și am simțit cum mi s-a liniștit mintea și creierul meu nu mai fugea dintr-un gând în altul, ci era concentrat doar pe ciocanul și cuiul pe care-l băteam în acel moment. E foarte greu de exprimat doar în câteva rânduri ce a însemnat experiența celor 2 zile pentru mine, las mai jos și o postare pe care am scris-o la cald, imediat întoarsă din județul Constanța în vară:

 

Cu ce premise & emoții ai plecat la drum 

Cu o zi înainte, când eram pe drum spre Cumpăna mi-era foarte teamă că n-o să fiu de ajutor, că n-o să știu ce să fac, că echipa de constructori nu se va putea baza pe contribuția pe care aș putea-o aduce. Odată ajunsă pe șantier, din prima zi, am apreciat foarte mult răbdarea constructorilor și cât de bine ne explicau fiecare etapă în care eram și ce era nevoie să facă fiecare. După primele 20 de minute mi-am dat seama că voi putea face față și că pot învăța ce e de făcut.

De asemenea, tot înainte  îmi era cumva teamă să ajung să cunosc familiile beneficiare, că o să mă afecteze foarte tare să-i văd. Când mereu ai avut un acoperiș deasupra capului și pe cei dragi alături nu-ți e ușor să vezi oameni în nevoie care se luptă cu grija zilei de mâine. Și îmi era teamă că o să fiu foarte afectată când îi cunosc și n-o să pot să-mi ascund emoția, iar ei se vor simți stânjeniți. Când am ajuns pe șantier și am văzut cele 2 familii partenere și alți beneficiari din proiect pentru care se construiseră case în trecut și mi-am dat seama că erau foarte implicați, o comunitate care se ajută reciproc, mi-am zis în sinea mea că oamenii ăștia chiar sunt recunoscători că au primit o casă și meritau acest sprijin. Cred că atunci când ești implicat în cauze sociale alegerea beneficiarilor este foarte importantă, iar în cazul Habitat for Humanity România, poveștile familiilor pe care le-am auzit m-au făcut să simt că acestea chiar au renăscut, a fost ca o nouă șansă la viață să primească o locuință.

Cea mai mare surpriză a fost să cunosc pe șantier o serie de voluntari veterani, care vin an de an să construiască și să văd cu cât entuziasm lucrau pe șantier și ne ajutau pe noi, cei noi, să ne acomodăm și să învățăm mersul lucrurilor și cui să cerem ajutor în caz că avem nevoie.

 

Cea mai grea parte. Și cea mai frumoasă

Partea cea mai grea a fost trezitul de dimineață după ce ziua anterioară fusesem pe șantier. Dacă nu ești obișnuit cu munca fizică asta poate fi o provocare, dar de îndată ce am ajuns din nou acolo și am primit de la constructori ce era de făcut în ziua respectivă, imediat am intrat în ritm și m-am pus pe treabă. Partea cea mai frumoasă era finalul de zi când ne uitam cum casa prindea contur. Și cum am plecat doar de la o temelie. Era acel sentiment că am făcut ceva util și rezultatul este vizibil.

 

Concluzii

Pentru mine, principalele concluzii ale acestei experiențe sunt:

  • Puterea comunității și ideii de a face câteva zeci de voluntari să fie cu adevărat o echipă timp de 5 zile intense pe șantier
  • Este extrem de emoționant să cunoști beneficiarii și să le auzi poveștile
  • Înveți despre tine însuți că poți face muncă fizică și poți bate și un cui, nu doar tasta cu mâinile zi de zi
  • Se leagă prietenii pe șantier și acestea sunt faine pentru că împărtășești cu oamenii de acolo valoarea personală de a da mai departe, de a te implica în cauze sociale.

 

Ce ai descoperit despre tine 

Am descoperit că pot învăța să fac și activități fizice pe care nu m-aș fi gândit niciodată că voi fi capabilă să le duc la bun sfârșit, cum ar fi: să iau măsurători corecte pentru niște scânduri cu formă neregulată pentru întărirea colțurilor casei, să folosesc un fierăstrău electric sau să-mi înfrâng frica de înălțime fiind sus pe acoperiș. Simt că experiența asta m-a făcut să trec peste o serie de limitări pe care cumva nu le chestionasem niciodată și a făcut asta într-un mediu în siguranță în care mă puteam baza pe constructorii care ne supravegheau și lucrau cot la cot cu noi. Am ieșit complet din zona de confort și cred că doar atunci când se întâmplă asta, creștem cu adevărat.

 

Voluntariatul te scoate din zona de confort

Cred că e important să participe cât mai mulți în programul Habitat for Humanity România, în primul rând pentru că este o experiență de voluntariat care te scoate complet din zona de confort. Cei mai mulți dintre noi suntem destul de departe de munca fizică și mai aproape de laptop, unde doar degetele fac mișcare zi de zi, plimbându-se pe taste. I-aș încuraja pe oameni să devină voluntari în primul rând din curiozitate și să lase prima zi petrecută pe șantier să-și facă efectul. Când vezi cât a construit toată echipa doar după o zi, este cea mai faină recompensă pentru creier și mâine dimineață abia aștepți să revii să vezi ce progres veți avea din nou.

Denisa Radu @ Insta

 

Ce e important de știut despre programul Habitat for Humanity

Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să-l știe este că sunt în siguranță, au mentori care au răbdare cu ei și pot adresa întrebări oricând ceva le este neclar, pot lucra în atelierele unde le place cel mai mult și toate astea în ritmul lor. De asemenea, că vor avea ocazia să cunoască beneficiari ai altor case construite și să asculte poveștile lor și cum le-a schimbat viața noul acoperiș. Experiența îți arată pe viu cum contribui direct la schimbarea destinului unor familii greu încercate.

 

Cum pot fi convinși oamenii să se implice

Cred că e nevoie să înțeleagă cum e să trăiești în locul beneficiarilor, asta este cea mai puternică experiență care-i poate sensibiliza și-i poate face să se implice.

De multe ori luăm de-a gata tot ce avem noi: părinți, familie unită, un acoperiș deasupra capului, accesul la educație, frigiderul mereu pregătit cu mâncare și ne e greu să ne imaginăm cum arată viața unei familii în care poate nu au frigider și poate 3, 4 sau chiar 5 persoane împart același pat sau aceeași cameră. E greu să ne imaginăm dacă nu vedem exact cum este să trăiești așa și cum este să nu ai căldură în casă sau să nu ai încălțări de iarnă.

Casa Niță, amplasată în parcarea exterioară București Mall Vitan, care a putut fi vizitată luna aceasta, reprezintă un simbol a ceea ce milioane de români numesc „acasă”. Ea reflectă realitatea cruntă în care trăiesc 36% dintre românii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Casa Niță are 11 mp și este locuită de o familie de 5 persoane. 11 mp pentru 5 persoane. Nimic mai mult. Doar scriind aceste rânduri mi se face pielea de găină. O vizită la Casa Niță este un exercițiu care te sensibilizează, dar simți mai multă recunoștință pentru lucrurile din viața ta pe care poate deseori le luai de bune și părea că ți se cuvin de-a gata. Experiența de voluntariat pentru grupuri vulnerabile vine și cu o recalibrare a recunoștinței pentru ceea ce avem și ne face să vedem că suntem norocoși că putem oferi timpul nostru, dărui o haină, un ghiozdan sau trimite un SMS textul „HABITAT” la 8845 și donează 2 euro lunar. Cu fondurile strânse, Habitat for Humanity România va construi locuințe pentru familiile aflate în nevoie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related