“Spitalul” unde putem trata Managerii cu “insuficiență de Leadership”

“Spitalul” unde putem trata Managerii cu “insuficiență de Leadership”

Contextul este nefavorabil

Când vorbim despre leadership, timpul și atenția multor manageri dispare instantaneu pentru a face loc reacțiilor în rezolvarea problemelor urgente care stau înghesuite la ușa acestora, într-o coadă interminabilă, adică activități de micro-management.

- “Leadershipul este un cuvânt pretențios în criză! Pompier care stinge incendii parcă sună mai adecvat! Eu, când am fost numit Manager General, aveam multe vise, dar în practică am constatat că sunt nevoit să fac micro-management”, îmi spunea oftând adânc un Manager General al unuia din spitalele importante din România.

-“Să știți că toate sectoarele de activitate suferă la capitolul adaptabilitate atunci când apar schimbări bruște ale mediului de lucru/business! Puțini manageri au o abordare sistemică și reușesc să implementeze procese funcționale într-un mediu de lucru în continuă schimbare!”, am încercat să îi răspund.

Nu știu dacă a auzit cu adevărat ce am dorit să-i transmit! Vorbea cu mine, dar vedeam cum scanează în mintea lui problemele urgente care tocmai apăruseră pe ușă și telefonic, chiar în întâlnirea noastră.

A închis discuția cu o concluzie, tip “sentință pe viață”:

- “Complicat este ce-mi spui! Într-un spital, dacă nu ești pe fază, problemele se transformă în tragedii! Sincer? Leadershipul este folosit ca teorii menite să vândă cărți! Trăim și vom trăi într-un context nefavorabil!”

Argumentele de necontestat invocate de top managerii care fac micro-management, indiferent de domeniul de activitate, reprezintă motivații inconștiente pentru reîntoarcerea grabnică la activitatea “abuzatoare”. După un timp, aceștia descoperă că aceste probleme nu dispar, chiar se multiplică, până la un moment dat, când una din acestea generează o tragedie. Temerea aceasta îl ținea în permanentă alertă pe interlocutorul meu, departe de subiectul convorbirii și de gândirea conștientă, rațională.

Din păcate, reîntoarcerea la activitățile de micro-management vine la pachet cu regresul natural, cu “îmbătrânirea și sclerozarea” capabilității de adaptare a instituțiilor/organizațiilor în care managerii joacă rolul de “Pompieri care sting incendii”.

Prin micro-management, managerii își antrenează competențele gregare de reacție, în special cele de apărare și atac, transformându-se în veritabili “dinozauri” capabili șă-și apere poziția, cu aceste abilități fiind în stare să declanșeze “războaiele” potrivite intereselor individuale sau de grup! 

 

Ideea înființării unui “spital” pentru managerii cu “insuficiență de Leadership”

În timp ce vorbeam, m-am surprins zâmbind. Locul unde mă aflam, acel manager general și acel moment m-a inspirat în ideea înființării unui “Spital”, unde să fie tratați Managerii care suferă de “Insuficiență de Leadership”.

Ca într-un puzzle, totul a început să se lege cu sens și să-i văd pe acești manageri ca pacienți care au ca debut o serie de simptome grave de oboseală, pierderea atenției la problemele cu adevărat importante, pierderea direcției, inconsecvență, prezență repetată în majoritatea deciziilor mărunte și de rutină, prezenți în conflictele zilnice, participanți chiar la talk-show-uri televizate pentru a-și justifica incompetența în Leadership și rezultatele mediocre obținute, pentru a da vina pe mediul nefavorabil.

Așa că am documentat fișa pacientului nostru, “Managerul cu insuficiență de Leadership”:

Numele bolii: “Insuficiență de Leadership”  (nevoie acută de un curs de leadership

Contextul de apariție a bolii:

  • Implicarea excesivă a managerilor de top în activități de micro-management;

Consecințele apărute în organizațiile/instituțiile pe care le conduc:

  • Procese operaționale neadaptate la schimbările abrupte ale mediului de lucru și de business;
  • Strângerea multor probleme care formează o coadă pentru a fi soluționate la ușa Top-Managementului;
  • În toate treptele de execuție oamenii sunt depășiți de problemele apărute;
  • Resursele pentru buna funcționare operațională sunt limitate;
  • Performanță scăzută pe fiecare nivel de execuție;
  • Rotație mare de personal;
  • Lipsa de personal profesionist;
  • ...

Care este schema de tratament pentru “Insuficiență de Leadership”? Află în următorul articol scris de Lucian Arghire, senior consultant la Brightway®.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related