OPEN CALL laborator #1 "Noile tehnologii și publicul tânăr" / EXPLORING PLUREALITIES

OPEN CALL laborator #1 "Noile tehnologii și publicul tânăr" / EXPLORING PLUREALITIES

Augmented Space Agency / Ciprian Făcăeru, Andrei Raicu
Deadline: 10 mai 2022

Invitație deschisă pentru a participa în cadrul laboratorului “Noile tehnologii și publicul tânăr” coordonat de Augmented Space Agency / Ciprian Făcăeru și Andrei Raicu. Laboratorul face parte din proiectul “EXPLORING PLUREALITIES”, derulat de Asociația 4Culture și finanțat cu sprijinul Granturilor SEE 2014 - 2021, în cadrul programului RO-Cultura.

Apelul se adresează artiștilor din zona performance-ului, artei digitale și noilor media, ce prezintă un interes special pentru tehnologiile interactive și de captare 3D.

Perioada de desfășurare a laboratorului: 4 iunie - 4 iulie 2022, la WASP Working Art Space and Production (online și offline), cu prezentări publice în 5, 6, 7 iulie 2022.

Propunerile vor fi redactate în română și engleză și se trimit pe adresa: [email protected]. Acestea vor include:

  • CV / biografie
  • portofoliu (dacă este cazul)
  • scurtă scrisoare de intenție (maxim 1 pagină)

Participarea în cadrul laboratorului este remunerată și se va finaliza cu realizarea unei noi creații.

Laboratorul urmărește aspecte ale mediului natural și ale naturii umane în interconectarea lor prin intermediul medierii tehnologice. Echipa de mentori Augmented Space Agency, formată din Ciprian Făcăeru (cercetător AR) și Andrei Raicu (sound design), va realiza împreună cu cei 4 participanți selectați la nivel național, o instalație artistică audio-vizuală interactivă care pornește de la documentarea vegetației spontane regăsite în ruinele arhitecturale ale orașului, și se dezvoltă prin intermediul tehnologiei de scanare 3D și a biofeedback-ului. Versiunea digitală a creației va fi integrată în cadrul platformei online EXPLORING PLUREALITIES.

Augmented Space Agency sunt exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, misiunea lor este de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera noi conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital.

Activitatea lor gravitează în jurul tehnologiilor new media, experiențelor imersive, interactive și digital augmentate regăsite în continuumul real-virtual și este susținută de un echipaj specializat în dezvoltarea de aplicații software, design de experiențe și producția de conținut digital XR.

Ciprian Făcăeru este arhitect în realitatea virtuală și mixtă, designer de experiențe digital augmentate și interactive, cercetător new media și futurist. Este co-fondator și designer în cadrul Augmented Space Agency și asistent de cercetare în cadrul departamentului de cercetare al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”. Cu o vastă experiență în tehnologii media emergente aplicate în artele performative și vizuale, cercetare academică, aplicații creative și industriale, el își imaginează un viitor captivant în care cercetarea exploratorie și designul artistic devin un vehicul pentru colaborare interdisciplinară și inovație.

Andrei Raicu a studiat Regie Teatru la Universitatea Națională de Teatru și Film din București. A debutat în 2015 ca regizor de teatru cu un performance bazat pe scrierile lui Goran Stefanovski, Hotel Europa, la Teatrul Național din București. În ultimii ani, a compus coloana sonoră a peste 30 de performance-uri în teatre din România. De asemenea, este interesat de cercetarea și dezvoltarea unor noi tehnologii interactive pentru media și artele spectacolului, lucrând cu platforme new media (AR, VR). Este sound designer și compozitor al grupului independent de performance Queerdos, din Berlin. Împreună au dezvoltat workshop-uri în diferite orașe din Europa. În 2021, și-a lansat primul album - Dream Dawn, la casa de discuri Cinemaude.

Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)
Durată: 24 luni

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.  

Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related