Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice

Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice

– 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului –

Seria Cinepolitica Nights revine, în perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de documentare și lungmetraje de ficțiune, majoritatea în premieră națională. Selecția de anul acesta cuprinde două producții ucrainene multipremiate, drame de război cu elemente SF, un documentar nominalizat la Oscar, dar și o comedie cu accente sociale, cu Léa Seydoux în rolul principal.

Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Seria debutează marți, 10 mai, de la ora 18, cu documentarul TERYKONY (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022), proiectat în premieră în România. Cu puțin timp înainte de războiul total început în 2022, un peisaj distopic există deja în orașul Toretsk din Donetsk, intens bombardat de ruși încă din 2015. Aici, la 500 de metri de linia frontului, trăiesc Nastya și Yarik. Înconjurați de un univers al distrugerii, cei doi încearcă să-și continue copilăria într-o crudă normalitate, printre ruine, mine și tranșee. Un film care arată fără filtru ce înseamnă cu adevărat viața în cel mai fierbinte loc de pe planetă, pentru o generație nevinovată. Un documentar prezentat în premieră la Berlinale, anul acesta.

 

Tot marți, 10 mai, de la ora 19:45, va fi proiectată ATLANTIS (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume. Acțiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din Estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deșert care face viața aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă neprețuită. În timp ce un zid se construiește la granița de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlnește pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă și distopică realitate. Film câștigător la Festivalul de Film de la Veneția, secțiunea Horizons.

 

Miercuri, 11 mai, de la ora 17:45, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecția în premieră în România a documentarului NO ORDERS! / FĂRĂ ORDIN! (r: Szalay Péter, Ungaria, 2020). În 1989, an decisiv pentru destinul Europei, un regim de peste 40 de ani se destramă brusc, iar granițele se redefinesc. Documentarul urmărește povestea similară a doi locotenenți-colonei grăniceri, Bella Árpád și Harald Jäger. Gesturile lor curajoase au accelerat evenimentele istorice de la sfârșitul secolului XX și au oprit alte tragedii.

 

Tot miercuri, 11 mai, de la ora 19:15, va fi proiectată, în premieră națională, WORKING CLASS HEROES / EROI AI CLASEI MUNCITOARE (r: Milos Pusic, Serbia, 2022), o dramă cu accente comice, nominalizată în secțiunea Panorama, la Berlin, anul acesta. Lidija este o aprigă femeie de afaceri care lucrează pentru un investitor lipsit de scrupule, în domeniul construcțiilor. Principala sa sarcină este aceea de a supraveghea muncitorii care lucrează ilegal pe șantier și de a proteja astfel cu orice preț imaginea companiei. Când lucrătorii fac cunoștință cu realitatea crudă a capitalismului, epuizați și neplătiți, aceștia se hotărăsc să-și revendice drepturile iar șantierul devine scena în care clasele sociale și moralitatea întră intr-un dur conflict.

 

Seara de miercuri, 11 mai, se încheie la ora 21, cu proiecția, în premieră în România, a documentarului nominalizat la Oscar, ASCENSION / ASCENSIUNE (r: Jessica Kingdon, SUA, 2021). Filmul este un portret impresionist al uriașului lanț economic al Chinei, care relevă prăpastia dintre clasele sociale, observând cu atenție codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizează capitalismul chinezesc în straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitați către clasa de mijloc aspirațională și ajungând la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este că Visul Chinezesc este o fantezie încă imposibil de materializat pentru cei mulți.

 

Seria Cinepolitica Nights se încheie joi, 12 mai, cu două proiecții în premieră națională: de la ora 18, NATURAL LIGHT / LUMINA NATURALĂ (r: Dénes Nagy, 2021), o dramă de război premiată cu Ursul de Argint, la Berlin, în care acțiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupație; de la ora 20, FRANCE (r: Bruno Dumont, 2021), o comedie nominalizată la Palme d’Or, cu Léa Seydoux în rolul unei vedete de televiziune, a cărei viață este dată peste cap după ce accidentează un pieton.  

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 20 de lei (preț întreg) și 12 lei (preț redus).

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) și susținut de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar și Muzeul Național al Țăranului Român.
Parteneri: Radio Guerrilla, Cărturești, Zile și Nopți, MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC – All About Romanian Cinema, Cultura la dubă, AIVI Media Hub și IQads.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related