Începe recensământul epuizării

Începe recensământul epuizării

Apel (burn)OUT: Spune-ne povestea ta despre epuizare!

Proiectul (burn)OUT lansează un nou apel public în cadrul cercetării performative care investighează această stare de epuizare emoțională, mentală și adesea fizică, cauzată de stres prelungit sau repetat. 

Cei care doresc să participe o pot face online, răspunzând unui chestionar anonim care conține întrebări despre epuizare, precum: Ai trecut sau treci prin epuizare? Cum ai resimțit epuizarea? Ai putea face diferența între ceea ce a însemnat epuizare din punct de vedere fizic și emoțional? etc.

„Stresul ne afectează chiar dacă nu îl percepem conștient, și apare atunci când ne simțim amenințați, indiferent dacă amenințarea este reală sau imaginară”, spune Irina Marinescu. Ea mai declară: „Experiențele pe care vă invit să le povestiți sunt valoroase în mai multe feluri. Epuizarea are multe forme și nu ajungem să vorbim unii cu alții despre felul în care ne afectează. Poveștile acestea vor fi folosite în scopul cercetării artistice, care nu exclude un scop creativ, precum integrarea lor într-un spectacol. Dar și la ceea ce pot numi un fel de recensământ al epuizării, necesar în crearea unor strategii de recuperare, ceva la care mă voi uita îndeaproape în a doua parte a anului.”

Chestionarul este disponibil online.

Artistele din Asociația Developing Art au demarat în 2022, în Timișoara, Cluj și Iași, o cercetare artistică pe tema burn-out-ului.

În cadrul proiectului (burn)OUT au avut loc în martie, la Timișoara, atelierul de dans contemporan și prezentarea Irinei Marinescu, care colaborează cu psihoterapeuta Mihaela Vechiu în procesul de cercetare, din cadrul rezidenței găzduite de Unfold Motion, și în aprilie, la Cluj, într-o rezidență la Casa Tranzit, unde artista Alina Ușurelu, care lucrează cu medicul Roxana Negureanu, a ținut un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice” și prezentarea cercetării sale artistice. Alina Ușurelu a lansat un apel destinat publicului larg, în perspectiva ultimilor ani în care nivelul stresului şi expunerea la informaţii care generează stres a crescut foarte mult. Cei care doresc să participe trebuie să completeze un chestionar disponibil online, despre știrile și informațiile publice care le-au dat viețile personale peste cap.

Perspectivele psihologice și medicale vor fi completate de una sociologică, de care sunt responsabile dansatoarea și coregrafa Andreea Novac și socioloaga Fidelie Kalambayi, care vor lucra la Iași în mai a.c.

Developing Art crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educația, cercetarea și artele vizuale.

Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

Proiecte ale Asociaţiei Developing Art:

„(burn)OUT” și „Recovery” sunt două proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal, Teatrul Basca
Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related