Împreună în Multivers. IQOS propune o călătorie imersivă a autocunoașterii la Romanian Design Week

Împreună în Multivers. IQOS propune o călătorie imersivă a autocunoașterii la Romanian Design Week

Cunoașterea individuală este limitată. Te poți dezvolta, înțelege și evolua cu adevărat doar în măsura în care ești deschis la țesătura socială din jurul tău. Alături de ceilalți, cu ajutorul lor, filtrând realitatea prin viziuni diferite, unice, ai șansa să depășești mereu limitele, să descoperi teritorii noi. Cele mai frumoase rezultate ale inovației și creativității se nasc în comunități puternice, conectate. Iar când un astfel de mediu are o simbioză bună cu tehnologia, perspectivele sunt generoase, iar multiversul este posibil. Toți facem parte dintr-un întreg și ne oglindim diferit unii în ceilalți, descoperim ceea ce ne unește și ne aduce mai aproape și învățăm din diferențe pentru a deveni mai buni.

Aceasta e senzația cu care ieși din călătoria multisenzorială a instalației Explorers of the Multiverse, realizată de IQOS și H3 în cadrul Romanian Design Week. Este o experiență a autocunoașterii în care fiecare vizitator are șansa de a se întâlni cu sine și de a se vedea din mai multe perspective. 

Pentru al treilea an consecutiv, IQOS este partener al Romanian Design Week și prezintă o instalație interactivă care arată limitele fluide ale relației dintre artă, oameni și tehnologie. Festivalul sărbătorește în 2022 zece ani de întâlniri și intersecții ale comunității creative, ediția de anul acesta fiind desfășurată sub tema #FORWARD. Pentru a celebra această temă, Explorers of the Multiverse arată că viitorul este al comunității. Instalația sărbătorește diferențele dintre oameni, iar pe durata experienței audio-video este proiectată sintagma WE=ME, care exprimă ideea conform căreia fiecare om este o reflexie a celor pe care i-a întâlnit și suma tuturor momentelor trăite împreună.

„Tema acestei ediții a festivalului scoate în evidență strategia și viziunea pe termen lung a brandului IQOS. Together. Forward este misiunea noastră și înseamnă susținerea acordată comunităților creative și inovație în construirea unui viitor fără fum. O comunitate în care evoluția tehnologică, incluziunea și respectul pentru ceilalți sunt esențiale pentru a genera progres și a construi o societate mai deschisă. Tocmai de aceea, ne-am bucurat foarte mult atunci când partenerii noștri de la H3 au reușit să surprindă acest mesaj printr-un concept care aduce la un loc tehnologia și o idee cu un mesaj profund uman.”, Denys Strobykin, Director Marketing & Digital, Philip Morris România.

Andrei Mitișor, co-fondatorul studioului de artă și tehnologie H3, spune că ideea instalației s-a dezvoltat la intersecția generoasă dintre real și virtual, tehnologie și umanitate, o preocupare comună a studioului H3 și IQOS. El povestește în rândurile următoare cum a transformat acest concept în călătoria uimitoare care îi așteaptă pe vizitatorii RDW. 

 

Ideea de la care a pornit Explorers of the Multiverse

Ideile nu vin, ci cresc. Sunt mereu legate de context și sunt generate de sincronizările dintre „universurile paralele” în care existăm. În acest caz, noi, H3, și IQOS. Aici s-au aliniat cercetările noastre conceptuale și tehnice cu direcția IQOS. Testăm mereu limita dintre real și virtual și încercăm să facem limita dintre cele două cât mai difuză. Așa a apărut ideea pentru Explorers of the Multiverse, un dispozitiv care te teleportează într-o matrice infinită, la limita dintre virtual și real. 

Avem câteva liste de idei, de materiale și de concepte de construcție adunate în timp, de unde ne extragem uneltele și modalitățile de expresie. În acest caz, testam de ceva timp oglinda ca material de lucru. Oglinda este dificilă și foarte analogică pentru un studio de new media, dar în același timp, extrem de generoasă vizual și conceptual. Cei de la IQOS ne-au lansat invitația la RDW, așa am intrat în seria Infinity de instalații și ne pare bine, am ajuns unde ne doream, la începutul unei explorări.

 

Colaborarea cu IQOS

IQOS își dorește întotdeauna, prin proiectele pe care le creează sau în care se implică, să aducă oamenii împreună și să creeze comunități prin intermediul tehnologiei și al artei. Noi ne dorim să construim lumi noi, care să îți dea de gândit, să îți forțeze limitele percepției. Așa că s-a întâmplat într-un mod foarte firesc colaborarea noastră. De altfel, noi tot timpul spunem că dacă o instalație ni se pare „ușoară”, înseamnă că nu am inovat destul, iar cei de la IQOS au fost deschiși la propunerea noastră curajoasă. În același timp, încercăm să ținem partea conceptuală a lucrărilor cât mai pură și cât mai cristalină. În acest spațiu dintre inovație tehnologică și artă, ne sincronizăm cu IQOS.

 

Ce trebuie să știe oamenii despre Explorers of the Multiverse

Lucrarea are multe straturi, care ajung la tine succesiv. Întâi ești într-o cameră de oglinzi și asta deschide discuția despre universuri paralele. Există universuri paralele? Dacă da, ele sunt infinite. Nu știm să răspundem la această dilemă, dar știm sigur că există o multitudine de universuri potențiale, universuri care se deschid cu fiecare decizie pe care o luăm.

Și aici vrem să te suspendăm, înainte de decizia care te va duce pe un drum sau altul. Să îți dăm 5 minute de răgaz în care să vezi începutul infinitelor universuri potențiale. Cu această perspectivă, vei putea decide mai înțelept. De aici și mesajul principal, care este WE= ME. Sau ME=WE (în mod fericit, ME în oglindă este WE). Deși folosim multă tehnologie în instalație, mesajul e unul social, de toleranță, de incluziune, de diversitate. Noi suntem ceilalți, ne vedem în ei, ne influențăm reciproc. Ideal este să începem să fim conștienți de asta, este o putere uriașă pe care o avem asupra lumii și o putem folosi înspre bine.

 

Multivers, cuvântul anului 2022

Suntem un space team. Nu suntem chiar space geeks, dar noi toți suntem fani ai explorării spațiale. Credem într-un Pământ unit și în viitoarele lumi pe care vor trăi oamenii. Multiversul e un termen care definește lucruri diferite în funcție de domeniul în care este folosit. Dar a devenit foarte popular odată cu Dr. Who, Rick and Morty, Interstellar, Inception și altele. Vine din astronomie și filosofie, a trecut prin SF și acum își face de cap în cultura pop. Lăsăm deschisă dezbaterea despre multivers.
Ce n-am povestit, și n-o s-o facem, este că mai există un strat al instalației, un metaverse. Dar pentru asta trebuie să treceți pe la Romanian Design Week până în 22 mai.

 

Simbioza dintre creatori & tehnologie

Tehnologia e un instrument. Pe măsură ce tehnologia avansează, artiștii sunt primii care explorează posibilitățile gândite și mai ales negândite ale unei noi tehnologii.

Pentru noi, tehnologia e o unealtă, așa cum este pensula sau pianul. Ce este cu adevărat nou este mediul de exprimare. „Canvasul” acesta digital la care avem acces si pe care putem schița idei. Ce facem este să folosim aceste unelte, unele chiar unelte industriale (precum roboții, mașinile de producție) sau de scenotehnică, să ne creăm propria pânză și apoi să pictăm pe ea.

Este foarte important să poți spune ce vrei, să te poți exprima cum vrei. Libertatea este atât de greu de obținut și atât de greu de menținut. Dar arta își găsește loc spre inimile oamenilor în orice condiții.

Oamenii au nevoie să se reconecteze după anii aceștia de încercare. Avem nevoie să ne redescoperim și să ne lăsăm loc unii altora să creștem. Arta ne va ajuta, ca de obicei, să simțim. Ne va da voie să ne emoționăm și să prelucrăm emoțiile, ne va ghida prin psihicurile noastre zăpăcite, ca un psiholog excentric.

 

Instalația poate fi vizitată la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Membrii comunității IQOS vor putea petrece timp în spațiul IQOS, amplasat în curtea Combinatului Fondului Plastic, unde îi așteaptă experiențe inedite, pregătite special pentru ei. În cadrul magazinului aflat în acest spațiu, vor beneficia de toate serviciile de care au nevoie pe durata festivalului și vor putea descoperi noul dispozitiv We Edition IQOS 3 DUO, în ediție limitată, disponibil deja în magazinele IQOS, precum și pe IQOS.ro.

Accesul la instalația Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Material susținut de IQOS.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Sectiune



Branded


Related