Peste 100 de proiecții de film în 11 orașe: programul complet al Festivalului Filmului Francez

Peste 100 de proiecții de film în 11 orașe: programul complet al Festivalului Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, îşi dezvăluie noua identitate digitală: festivalff.ro              

Pe site-ul web proaspăt lansat cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului. Peste 100 de proiecţii de film se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În București, proiecțiile vor avea loc pe parcursul celor 12 zile la cinematograful Elvire Popesco (Bd. Dacia 77) și în aer liber, la UnTeatru Open-Air (str. Pictor Arthur Verona). Biletele pot fi deja achiziţionate prin Eventbook și la casa de bilete a cinematografului.

Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”. Pe lângă proiecţiile de film, festivalul propune spectatorilor din Bucureşti şi câteva surprize:

  • o petrecere inedită de deschidere pe 1 iunie, la Creart – Teatrelli, pentru a celebra bucuria regăsirii. Pe scenă vor urca un DJ de la Nicecream.fm și trupa franceză Labotanique, care va surprinde audienţa cu un gen muzical pe care cei doi membri, laureați al proiectului FAIR 2020, îl descriu ca „pop vegetal”. 
  • un cine-concert de neratat sâmbătă, 11 iunie, la UnTeatru Open-Air din București. Filmul Coeur fidèle, regizat acum 100 de ani de Jean Epstein, acompaniat de acordeonistul Virgile Goller, va încânta atât cinefilii, cât și melomanii.

Selecţia filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje şi scurtmetraje, organizate în patru secţiuni. Titlul de deschidere al acestei ediții la Bucureşti este Les Passagers de la nuit/Pasagerii nopții de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. O odă melancolică a anilor '80, filmul a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Distribuit în România de Bad Unicorn, Les Passagers de la nuit face parte din secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului. Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: Un autre monde/O altă lume de Stéphane Brizé, în care Vincent Lindon interpretează rolul unui director de companie care trebuie să se decidă asupra sensului vieții sale, în timp ce ierarhia îl obligă să pună în aplicare un plan social; Enquête sur un scandale d'Etat/Ancheta unui scandal de stat de Thierry de Peretti, distribuit de Independenta Film, urmărește întorsăturile unei anchete palpitante a unui jurnalist de investigație; Oranges Sanguines/Portocale sângerii de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă și nemiloasă față de cei aflați la putere. 

Ca în fiecare an, FFF prezintă creația tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din secțiunea Competiția Tinere Talente - Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală. I Comete/Cometele de Pascal Tagnati ne arată viața cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Din selecție face parte și Entre les Vagues/În bătaia valurilor de Anaïs Volpé, un film deosebit de emoționant despre prietenie. Cu această ocazie, publicul va putea descoperi Ibrahim, o dramă socială emoționantă, debutul regizoral al actorului Samir Guesmi. Filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câştigătorul secţiunii Competiția Tinere talente - scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din 3 tineri critici de film români - Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea Regard vers l'Europe/Privire către Europa reprezintă elementul central al acestei ediții şi celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a 8 coproducţii franco-europene marcante. Periplul cinematografic începe în anii 1960, cu filmul Rocco şi fraţii săi al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin Breaking The Waves/Abisul sufletului (1996), în regia lui Lars Von Trier, şi ajunge până în 2020, cu Olga de Elie Grappe, un film despre o gimnastă în vârstă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan și Elveția, unde se pregătește pentru Campionatele Europene. Selecţia include şi cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N., prezentat anul acesta în competiție la Cannes. Proiecţiile sale de la Bucureşti şi Cluj-Napoca vor fi urmate de discuţii cu regizorul şi actorii.

Pentru profesioniştii industriei cinematografice din România interesaţi de dezvoltarea coproducţiilor europene, Festivalul propune un masterclass cu multi-premiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar şi o sesiune de formare de 2 zile pentru obţinerea granturilor de finanţare MEDIA.

 

Festivalul Filmului Francez este: 
organizat de Institutul Francez din România - București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara
co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş
Prezentat de Orange 
Partener: Groupama 
Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, Code Noir Style, Munteanu, This is fruit, Europa FM 
Parteneri locali București: Unteatru, Creart

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related