Recital de chitară la Mediaş în cadrul The Guitar Lab/ICon Arts Transilvania 2022: Johan Fostier (Belgia) & Duo HESPERUS (Costin Soare şi Ioan Bănescu)

Recital de chitară la Mediaş în cadrul The Guitar Lab/ICon Arts Transilvania 2022: Johan Fostier (Belgia) & Duo HESPERUS (Costin Soare şi Ioan Bănescu)

 "The Guitar Lab", un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, se alătură pe perioada vacanţei de vară prestigioasei Academii „ICon Arts Transilvania 2022”, avîndu-l ca invitat, în perioada 24-31 iulie, pe chitaristul belgian Johan Fostier. Câştigător în 2001 al celebrului concurs „Guitar Foundation of America”, Johan Fostier este unul dintre numele importante ale chitarei contemporane, un muzician rafinat, a cărui forță expresivă stă sub deviza „sunetul este oglinda sufletului”. Acesta se va alătura chitaristului Costin Soare la Biertan, pentru o săptămână de cursuri de masterclass, un concert la Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaș (28.07, ora 19), alături de Duo HESPERUS (Costin Soare & Ioan Bănescu), și o conferinţă, în ambianţa unică creată de una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania, parte a patrimoniului UNESCO. Concertul de la Mediaş va fi transmis online pe paginile de facebook şi youtube ale enjoytv.ro. Bilete pot fi cumpărate la intrare.

Proiectul Kitharalogos mai cuprinde două concursuri, unul internaţional, „The Guitar Lab International Competition – Discovering Romanian Contemporary Music”, dedicat chitariştilor născuţi după 1.01.1992, cu finala în octombrie, la Bucureşti, iar celălalt, un eveniment de tradiţie organizat sub egida UNMB, Concursul de compoziţie „Ştefan Niculescu”, dedicat studenţilor compozitori, care anul acesta are ca temă ansamblul flaut-chitară.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri principali: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Asociaţia UCIMR (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România), ICon Arts Transilvania 2022.
Cu sprijinul: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez; Institutul Italian de Cultură; Primăria Mediaş.
Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, IQads, BookHub.ro, Liternet.ro, AgenţiadeCarte.ro, Cimro.ro.

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Johan Fostier (Belgia) este unul dintre cei mai importanţi chitarişti clasici contemporani, muzician a cărui artă interpretativă este apreciată pe întreg mapamondul. Acesta susține concerte ca solist și muzician de cameră (Take Four Guitar Quartet, Almaviva Duo, Estrellitas Duo), fiind solist al celor mai cunoscute concerte pentru chitară; turneele sale l-au purtat prin Rusia, Statele Unite, Canada, Chile, Brazilia, Mexic, Columbia, Argentina, Germania, Franța, Belgia, Italia, Elveția, Olanda, Spania, Portugalia, Maroc, Estonia, Albania, Afganistan.

Interpretarea sa se remarcă printr-un discurs muzical puternic și generos, susținut, în primul rând, de relația corp-instrument, mereu în căutarea armoniei și a libertății, iar în al doilea rând, de abordarea angajată, lirică și foarte colorată, în care predomină dragostea profundă pentru melos. De altfel, îi place să acompanieze soprane și mezzosoprane, în timp ce pregătirea sa vocală îl face să se alăture cvintetului vocal Wappa Tonic.

Tehnica sa solidă, profund legată de muzică, i-a permis să câștige mai multe concursuri internaționale prestigioase (printre care Guitar Foundation of America în 2001, Mottola, De Bonis, Tromp Muziek etc.).

Lingvist de formație universitară, pasionat de cuvinte, a colaborat cu mai mulți comedianți, cântăreți și regizori, ceea ce i-a diversificat și îmbogățit percepția asupra scenei.

Purtat și transformat de studiile sale la Bruxelles (dirijorul Guy van Waas), Paris (maestrul Alberto Ponce, Ecole Normale) și în Elveția (Joaquim Freire, Susane Mebes, idolii săi chitaristici), și-a perfecționat arta în cadrul cursurilor de măiestrie ale lui Nigel North și Eduardo Isaac.

Predă în cadrul programelor de licență și masterat din Tilburg (Fontys Hogeschool voor Kunsten AMPA) și este invitat în întreaga lume pentru a susține cursuri de măiestrie.

Ansamblul cameral Duo HESPERUS (Costin Soare & Ioan Bănescu) își propune pe de-o parte, să exploreze repertoriul contemporan şi să comande lucrări noi pentru această formulă instrumentală, iar pe de altă parte, să aducă în faţa publicului atât lucrări consacrate şi transcripții inedite.

Cei doi membri ai duo-ului sunt prezențe active pe scena artistică românească. Pe lângă activitatea sa muzicală, Costin Soare este cunoscut și ca director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, un proiect în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume, dar și ca profesor. A susținut 11 turnee în țară și în străinătate, care au înglobat peste 80 de concerte. De asemenea, a lansat 3 CD-uri solo, primul în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” - Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu).

Ioan Bănescu este student în anul I la masterat în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul dintre tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică, pasionat deopotrivă de repertoriul tradițional al instrumentului și de muzica contemporană. După ce în anul 2020 a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis sa studieze la facultatea “Bela Bartok” din Szeged, Ungaria alături de prof. David Pavlovits, Ioan Bănescu a devenit bursier al programului “Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale , obținând premii importante, printre care: premiul I la “King’s Peak International Music Competition”, SUA, Premiul II la “10th International Music Competition Belgrade”, Serbia, Premiul I la concursul “Bursa Kitharalogos”, și multe altele. De asemena, a susținut recitaluri solo sau în cadrul unor ansambluri camerale în ţară, pe scene importante cum ar fi: Muzeul Național “George Enescu” (București și Sinaia), Castelul Peleş, Sala Thalia din Sibiu, Palatul Suțu etc., dar și în străinătate (Elveția și Ungaria).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related