Selecția oficială Astra Film Festival 2022. Lumea, văzută din peste 100 de perspective cinematografice

Selecția oficială Astra Film Festival 2022. Lumea, văzută din peste 100 de perspective cinematografice

Trei din patru filme documentare proiectate la #AFF2022 vor fi văzute în premieră.

Selecția oficială a noii ediții Astra Film Festival (Sibiu, 9-16 octombrie) confirmă faptul că aici este locul în care majoritatea realizatorilor de film documentar din România aleg să își prezinte pentru prima oară producțiile, în fața unui public avizat. Nu mai puțin de trei sferturi dintre cele 73 de filme documentare din selecția oficială AFF2022 sunt premiere - un argument în plus al faptului că festivalul de la Sibiu reprezintă o adevărată rampă de lansare pentru producțiile de cinema de non-ficțiune. Organizatorii au pregătit un program variat, cu filme din toată lumea, care include diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers, programul industry Astra Film DokTank, dezbateri incitante, concerte și evenimente speciale marca Astra Film Festival. Revin proiecțiile în săli de cinema și programele Astra Film Junior și Full-Dome, atât de populare în rândul publicului tânăr. În total, publicul AFF2022 va avea parte de peste 100 de perspective cinematografice.

Din Noua Zeelandă și Australia în Norvegia și Finlanda, din Chile, Statele Unite și Canada în Marea Britanie, Franța, Spania sau Germania, din Vietnam, Israel, Iran, Kîrgistan sau Armenia în Ucraina sau Rusia, selecția de filme din acest an de la Astra Film Festival este un adevărat maraton menit să aducă în fața publicului cele mai bune filme documentare realizate de cineaști din toată lumea în ultimii doi ani. Trei sferturi dintre filmele proiectate la Astra Film Festival sunt premiere: 12 premiere mondiale, 6 internaționale, plus 39 de premiere naționale.

Îi chemăm pe iubitorii filmului documentar din toată țara să vină la Sibiu pentru a vedea povești profunde, care îi vor pune pe gânduri, pentru a afla perspective inedite asupra realității și, înțelegând mai bine lumea în care trăim, să fie martori avizați la spectacolul vieții. Prezentă și viitoare. Facem acest lucru neîntrerupt, din 1993”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Patru secțiuni competiționale

Vor fi, ca în fiecare an, patru secțiuni competiționale (România, Voci emergente al documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool) în care sunt înscrise 42 de filme non-ficțiune din 37 de țări. 

ROMÂNIA. În secțiunea competițională România, care prezintă o selecție din ceea ce este mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc, vor concura 11 filme non-ficțiune, toate premiere (3 premiere mondiale, o premieră internațională și 7 premiere naționale).
VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI. Opt filme documentare ale unor autori aflați la primele lor producții concurează în acest an pentru premiile acestei secțiuni. Mai mult de jumătate dintre filme sunt premiere (una mondială și patru naționale).
EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST. Secțiune dedicată filmelor de non-ficțiune cu teme ancorate în spațiul așa-numitului Bloc Estic, aduce în selecția finală 10 filme (o premieră mondială, una internațională și patru naționale).
DOCSCHOOL. Secțiunea dedicată producțiilor studențești cuprinde o selecție de 13 filme documentare, dintre care 8 premiere (3 mondiale, 2 internaționale și 5 naționale), realizate de studenți din toată lumea (Germania, Armenia, Franța, Olanda, Italia, Marea Britanie, Danemarca și România).

Programe speciale AFF2022

Alte 27 de filme vor fi prezentate în cadrul unor programe îndrăgite de publicul tânăr și foarte tânăr, precum Astra Film Junior și Full Dom, care revin după doi ani de restricții din cauza pandemiei de Covid19.

ASTRA FILM JUNIOR, cel mai amplu program de educație audio-vizuală prin film documentar, le propune copiilor și adolescenților filme din mai multe colțuri ale lumii, care surprind diferite aspecte ale vieții. „Copiii și adolescenții vor afla lucuri noi, se vor pune în pielea personajelor, vor înțelege că viața e complexă și prețioasă și vor fi încurajați să își dezvolte spiritul critic”, declară Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

FULL-DOME. Organizatorii propun un spectacol complet la proiecțiile din Domul instalat în Piața Mare datorită noilor formate de film documentar, care beneficiază de proiecții 360 de grade și sunt un mix între artă și tehnologie.

DOKTANK. Programul de industrie Astra Film DokTank (10-16 octombrie 2022) pune accentul pe proiecte de film documentar românesc, realizate de echipe din România (sau Republica Moldova) sau care tratează subiecte legate de România (sau Republica Moldova). Scopul declarat este acela de le oferi tinerilor creatori o platformă de deschidere înspre piața internațională de film documentar.

WARM-UP AFF. Cea de a 29-a ediție Astra Film Festival va fi prefațată de un eveniment-teasing, Warm-Up AFF (2 și 3 septembrie 2022), în care organizatorii cheamă publicul la proiecții de film văzute din bărci care plutesc pe lac și la o discuție deschisă între adolescenți și profesioniști despre înțelegerea cinemaului non-ficțiune și a procesului prin care se realizează filmul documentar.

Programul #AFF2022 invită de asemenea publicul să mediteze asupra unor tematici profunde, care provoacă și duc la dezbateri ce se vor prelungi, cu siguranță, și dincolo de proiecțiile de filme și sesiunile Q&A care vor urma. Vorbim, de exemplu, despre filmele grupate sub tematica Moarte decisă („Closing Words”, de Gaëlle Hardy) și Fețele Războiului („Chris the Swiss”), ambele proiectate în premieră în România, la care se adaugă filme-portret Nick Broomfield.

Filmele vor fi proiectate în centrul istoric al Sibiului (Sala Thalia, Astra Film Cinema din Piața Mică, în Domul instalat special în Piața Mare), la Biblioteca Universitara ULBS și în sălile Cine Gold în Promenada Sibiu Mall.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related