We Are Developing Art lansează proiectul All Sorts of Feelings - o explorare a îmbătrânirii și pierderii prin rezidențe artistice și cercetare performativă

We Are Developing Art lansează proiectul All Sorts of Feelings - o explorare a îmbătrânirii și pierderii prin rezidențe artistice și cercetare performativă

We Are Developing Art anunță lansarea All Sorts of Feelings - un proiect de rezidenţe artistice, cercetare coregrafică, performativă, dramaturgică şi teoretică, care aduce în prim-plan două teme centrale: îmbătrânirea și pierderea, precum și emoțiile cu care ne confruntăm în fața acestor fenomene.

All Sorts of Feelings se va desfășura în două etape de cercetare și rezidențe artistice în Azeitão, Portugalia, la sediul Aktuelle Architektur Der Kultur (AADK), și două etape de prezentare în Bucureşti la AREAL şi Pavilionul Goethe. Proiectul este coordonat de Andreea Novac, care va explora performativ conceptul de îmbătrânire, şi de Alina Uşurelu, care va aprofunda conceptul de pierdere. Cele două artiste vor fi însoțite de cercetători, teoreticieni și alți artiști care au demersuri similare și vor fi îndrumate de artista portugheză Vânia Rovisco.

Prin acest proiect, Asociația We Are Developing Art își propune să dezvolte discursurile afective și teoretice din zona studiilor culturale, sociologice și psihologice, în legătură cu teme intime și vulnerabile precum îmbătrânirea și pierderea, ce nu au îndeajuns loc de manifestare în spațiul public.

Pornind de la experiențele personale de pierdere, artistele Alina Ușurelu și Cristina Lilienfeld au cercetat în trecut conexiunile între riturile de trecere ghaneze și cele românești, mai apoi extinzând cercetarea către alte teritorii. Pe această, Alina Ușurelu s-a întâlnit cu practicile şi cercetările similare ale artistei de origine germană Siegmar Zacharias, alături de care își va prezenta cercetarea la Pavilionul Goethe, din București.

Pe de cealaltă parte, coregrafa Andreea Novac nu este la prima dezbatere despre corp și vârstă. În anul 2021, a realizat o serie de podcasturi pe această temă cu antropologi, coreografi, dansatori, practicanți de arte marțiale, seria fiind nominalizată în Gala Superscrieri. Cultural, îmbătrânirea (cel puțin în occident) pare un proces care ar trebui mai degrabă ascuns sau ignorat, despre care se vorbește superficial, fiind în general asociată cu categorii valorice și estetice negative.

All Sorts of Feelings vine în întâmpinarea nevoii de aprofundare a felurilor în care înțelegem îmbătrânirea, pierderea, suferința, moartea și felul în care acestea afectează realitățile corporale și emoționale.

Proiectul demarează cu rezidența artistică a coregrafei Andreea Novac la AADK în Portugalia, unde artista va aborda teoretic și performativ acest subiect în colaborare cu sociologa și cercetătoarea Fidelie Kalambayi, având ca obiectiv explorarea posibilităților performativității îmbătrânirii, mai ales în legătură cu corpurile dansatorilor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related