Programul de burse SoNoRo Interferențe ajunge la ediția a XVII-a și începe cu două workshopuri în Montepulciano și Traunstein

Programul de burse SoNoRo Interferențe ajunge la ediția a XVII-a și începe cu două workshopuri în Montepulciano și Traunstein

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în acest an la ediția a XVII-a. În cadrul acestui proiect sunt programate trei workshopuri care vor avea loc în Montepulciano (Italia), în Traunstein (Germania) și la Casa Artiștilor din Bușteni (România). Bursele se acordă pentru următoarele instrumente: pian, vioară, violă, violoncel și canto.

Programul SoNoRo Interferențe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, și a fost inițiat pentru a crea pe termen lung o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Timp de 16 ani au fost acordate peste 500 de burse, iar organizatorul, Festivalul SoNoRo, și partenerii săi au investit constant în educația tinerilor artiști, cu scopul ca aceștia să obțină performanțe individuale și să dezvolte pe termen lung o carieră excepțională.

„Suntem mândri că cel de-al doilea proiect SoNoRo, creat imediat după Festival, în urmă cu 17 ani, a pregătit bursieri care au obținut rezultate extraordinare şi care au studiat la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zürich, Hamburg şi Bucureşti. Este emoționat să întâlnim în fiecare an bursieri noi și tineri muzicieni care au participat deja la programele noastre și doresc să își consolideze cunoștințele și să își rafineze tehnica de interpretare. Și mai emoționante sunt concertele de la finalul fiecărui workshop, atunci când bursierii interpretează în fața publicului alături de maeștrii lor. Prin rezultatele pe care le-am obținut de-a lungul anilor cu acest program, am demonstrat că proiectul este bine gândit și că nu poate decât să meargă înainte an de an.

Sunt extrem de bucuros că în acest an Vodafone, o companie care susține numeroase programe dedicate educației, a ales să sprijine și SoNoRo Interferențe! Cu un asemenea partener puternic, suntem motivați să creștem o nouă generație de bursieri și să o îndrumăm către performanță.

De asemenea, îi mulțumesc pentru încredere echipei de la Institutul Cultural Român, care este în continuare partenerul workshopului din Montepulciano. Sunt nerăbdător să lucrăm cu bursierii acestei ediții!", a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.

 

Programul SoNoRo Interferențe 2023 are următoarea structură:
I. Palazzo Ricci / Montepulciano, Italia, 2 - 9 aprilie;
II. Traunstein / Germania, 10 - 16 aprilie;
III. Casa Artiștilor / Bușteni, România, 9 -15 octombrie.

MONTEPULCIANO

Maeștrii care îi vor îndruma pe bursieri în cadrul primului workshop din Montepulciano sunt următorii: Diana Ketler (profesoară de pian la Academia Regală de Muzică din Marea Britanie și la Haute École de Musique din Geneva, Elveția); Mihaela Martin (profesoară de vioară la Academia de Muzică din Köln și la Academia Barenboim-Said din Berlin, Germania); Răzvan Popovici (profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers din septembrie 2023; membru al Ansamblul Raro, Germania); Frans Helmerson (profesor de violoncel la Academia Kronberg și Kronberg im Taunus din Germania) și Pauls Putnins (cântăreț internațional de operă, Marea Britanie/Letonia).

Cei 12 tineri muzicieni din România, selectaţi în urma procedurilor de preselecție și audiţiilor online vor beneficia de bursa SoNoRo Interferențe din Montepulciano, aceștia fiind după cum urmează:

Pian
Denis Flueraș (Colegiul Naţional „George Enescu”)
Eva Garet (Colegiul Naţional „George Enescu”)

Vioară
Inga Godea (Facultatea de Muzică și Teatru, UVT)
Ștefania Turcu (Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București)
David Brassai (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca)

Violă
Andreea Mihalache (Universitatea Națională de Muzică din București)
Ionuț Bârjovanu (Colegiul Național de Muzică „George Enescu”)

Violoncel
Paul Cristian Suciu (Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti”)
Gabriel Coman (Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Graz)

Canto
Imola Mate (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca)
Milița Pantin (Universitatea Națională de Muzică din București)
Andrei Florinel Marinache (Universitatea Națională de Muzică București).

Concertele pe care bursierii le vor susține alături de profesorii lor sunt programate în data de 7 aprilie, în Palazzo Ricci, și în data de 8 aprilie, în Palazzo Contucci, la invitația contesei Eleonora Contucci, în cadrul Festivalului de Paște din Montepulciano.

Palazzo Contucci este un exemplu perfect de arhitectură renascentistă din Toscana. Construit de Antonio da Sangallo cel Bătrân în primii ani ai secolului al XVI-lea, este una dintre cele mai importante clădiri de pe faimoasa Piazza Grande din Montepulciano. Palazzo Contucci este în continuare, așa cum a fost timp de secole, casa familiei Contucci.

 Splendidul Palazzo Ricci este un spațiu cu o istorie bogată, care se întinde pe parcursul secolelor. Din 1799, acest palat a reprezentat pentru nobila familie Ricci o casă frumoasă și multe amintiri. Familia Ricci a primit de-a lungul timpului, în acest loc elegant, demnitari, membri ai familiilor regale și unii dintre cei mai importanți artiști și scriitori. Palazzo Ricci a câștigat recent prestigiosul premiu International Property Award în Europa pentru renovare și reconversie rezidențială.

TRAUNSTEIN

În continuarea workshopului de la Montepulciano, programul SoNoRo Interferențe se va desfășura timp de o săptămână la Traunstein, în Germania. Profesorii care vor lucra cu bursierii sunt: Christoph Wyneken (violinist și dirijor, a predat muzică de cameră la Hochschule für Musik din Freiburg în perioada 1989-2007); Răzvan Popovici (profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers din septembrie 2023; membru al Ansamblul Raro, Germania); Thomas Carroll (profesor de violoncel la Academia Regală de Muzică din Marea Britanie și la Școala Yehudi Menuhin) și Herbert Schuch (pianist; este implicat activ în organizarea programului „Rhapsody in School”, creat de Lars Vogt, care promovează muzica clasică în școli).

Tinerii care vor participa la workshopul SoNoRo Interferențe din Traunstein sunt următorii:

Vioară
Ana Maria Sandu (Hochschule für Musik und Tanz Köln)
Sabin Zeno Argintaru (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”)
Alesia Mihai (Colegiul Național de Muzică „George Enescu")

Violă
Ștefana Alexandra Munteanu (Universitatea de Arte „George Enescu")
Robert Petrache (Universitatea Națională de Muzică București)

Violoncel
Daria Cornițov (Universitatea Națională de Muzică București)

Pian
Dominik Ilisz (Universität für Musik und Darstellende Kunst Vienna)
Ștefan Vârtejaru (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca)

Clarinet
Petru Pane (Liceul de Muzică „George Enescu").

La finalul programului de studiu, bursierii vor susține două concerte împreună cu profesorii lor: 14 aprilie – un concert privat, în Wimm; 16 aprilie – un concert public la Vereinshaus din Traunstein.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe se adresează tinerelor talente muzicale și constă în gratuitatea cursurilor cu durata de o săptămână (muzică de cameră și instrument solo: vioară, violă, violoncel și pian; canto), cazarea și mesele pe durata programului.

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, precum Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care s-au desfășurat workshopurile SoNoRo Interferențe, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni, în România, iar din afara țării, la Montepulciano, în Italia, și la Traunstein, în Germania.

Mulţi dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre ei au participat la concursuri importante din întreaga lume și s-au clasat pe locuri de seamă, câteva exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță, care a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski” din Moscova (2015), a lui Ștefan Cazacu – premiul al III-lea la secțiunea Violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” (ediția 2020-2021), a lui Valentin Șerban, câștigător al marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional „George Enescu” (2021) și a Mariei Marica – Premiul I la secțiunea de vioară a Concursului Internațional „George Enescu” (2022).

Prezentat de Vodafone
Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Palazzo Ricci, Festival di Pasqua Montepulciano, Chiemgauer Musikfrühling, Casa Artiștilor din Bușteni, Ensemble Raro, Festivalul SoNoRo

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related