Cum expui la RDW, in patru pasi

Cum expui la RDW, in patru pasi

Gelu Florea scrie despre procesul de creație a unui kit destinat jucătorilor de cărți, care a fost expus anul acesta la Romanian Design Week. 

 

2020

În primăvara anului 2020 am participat la un concurs lansat de Muzeul Național de Artă al României pentru designul unui obiect promoțional - un suvenir. Obiectul trebuia să se inspire din piesele aflate în colecțiile muzeului iar eu am ales lucrarea lui Brâncuși intitulată Sărutul. Am imaginat o jucărie articulată ale cărei piese se roteau în jurul unui ax, combinând logoul MNaR și iconul în formă de cerc sculptat de Brâncuși. Propunerea nu s-a bucurat de succes dar rămânea în proprietatea mea macheta din lemn de balsa și, mai prețioasă decât macheta, ideea. Ce aveam să fac cu ea urma să văd.

Între timp începusem să desenez, pentru terasa Tom și Jerry din Baia Mare, un set de cărți de joc. Am redesenat clasicele cărți de joc zise ungurești, înlocuind personajele și scenele originale cu personaje și scene din Baia Mare. Am produs 100 de seturi care, la dorința mea, au fost oferite gratuit clienților terasei. Pe noile cărți apăreau prieteni de-ai mei cu care petrec de regulă la terasă ba chiar, cu subtilă ironie, chipul primarului Cătălin Cherecheș, precum și locuri iconice din Baia Mare cum ar fi coșul de dispersie, teatrul de vară, biserica reformată și așa mai departe. Cărțile s-au bucurat de succes și oamenii veneau de la distanță ca să mai apuce un set, iar la mese clienții - în majoritate elevi de la Liceul de Artă - jucau șeptic doar cu noile cărți.

 

2021

Orice lucru poate să fie îmbunătățit și eu chiar asta am făcut cu cărțile de joc. Am redesenat figurile, le-am mărit, și dintr-o dată aspectul lor s-a îmbunătățit. Am mai tras o șarjă de 100 de seturi pe care le-am pus în brațele managerilor terasei, care la rândul lor le-au distribuit gratuit. Producția impecabilă fiind și de data aceasta opera lui Bertoti Peter de la tipografia Cromatic din Baia Mare.

Mi-am adus aminte de gadgetul respins cu un an în urmă de MNaR și m-am gândit că ar fi interesant să-l adaug cărților de joc. I-am redus dimensiunile la cele ale unui breloc. Macheta a fost ușor de realizat dar trecerea la serie mi-a ridicat nu puține probleme. Mă gândeam să decupez piesele dintr-o placă de ABS, ceea ce n-ar fi fost greu, dar n-am găsit pe nimeni care să-mi garanteze o perforare de calitate – găurile n-aveau cum să iasă perfect și ar fi compromis ansamblul. Eram cuprins de îndoială când m-am gândit că singura opțiune era să fac piesele la o imprimantă 3D. Pentru mine, ceva revoluționar. Și o ocazie să apelez la tehnologia de ultimă oră. Am găsit pe Google adresa producătorului 3dprintscan din București, am trimis un meil apoi m-am înființat la Alex și i-am povestit de proiect. Între timp găsisem la un furnizor de materiale pentru legătorie – Industria Meccanica Lombarda – niște tuburi cu cap înfiletat numai bune ca ax. După câteva zile de probe și ajustări primele piese imprimate 3D erau gata și se învârteau de minune în jurul axului lombard.

Prima tentativă de printare a graficii – la Agrafa Print – s-a soldat cu un eșec. Managerul pretindea să-i prezint licența pentru pisica Tom și șoarecele Jerry, dar eu nu dispuneam de această licență. La portretul primarului Cherecheș n-a avut nimic de comentat. Am plasat afacerea producătorului de la agenția la care lucrez – Godmother – și el a găsit un furnizor mai puțin scrupulos. Când, după o vreme, mi-a pus cutiile cu piesele printate pe masă l-am rugat să le deschidă el. Aveam mari emoții cu privire la calitatea printării – dădusem 2500 de lei, adică 500 de Euro, pe imprimarea 3D, treaba devenise serioasă – dar când le-am avut în față m-am liniștit. Finanțarea printării, făcută pe o mașină specială, a fost asigurată de Godmother, asta fiind dorința managerului Valentin Văcăruș care m-a mai susținut financiar și la alte proiecte.

 

Brelocul, un keychain, este format din 4 elemente: un ax, două piese care se rotesc în jurul lui, și un lănțișor cu un inel nichelat. Simplu, aproape stupid și destul de amuzant. Lănțișorul are la capăt un șurub miniatural, fără de care nu aș fi avut cum să-l atașez de ax. L-am înșurubat pur și simplu în materialul axului și e cât se poate de trainic. L-am găsit la furnizorul Artizan Shop și mi-au fost aduse cu curierul tocmai de la Iași.

Fidel modelului care m-a inspirat – brelocul Lego adică - am dotat jucăria cu un leaflet de prezentare. Aici am copiat 1/1 leafletul Lego, dar am schimbat evident grafica și am introdus câteva testimoniale pe care le-am cules de pe site-ul tomsijerry.ro.
Am început lucrul în Martie și în Iulie aveam 100 de piese complete, funcționale, ambalate în săculeți de nailon transparenți. Gata de predat clientului.

Am așteptat până în septembrie când am reușit să-mi iau o săptămână de vacanță, acasă, apoi m-am prezentat la terasă și i-am înmânat doamnei Angela, proprietara terasei, cutia cu cele 100 de jucării. “O să-ți rămânem datori în veci” mi-a zis ea când am asigurat-o că nu vreau să fiu remunerat. “Pentru mine e ok, m-am distrat, nu am nevoie de nimic. Dar puteți să-mi dați o cafea cu multă frișcă”. La Tom și Jerry au o cafea cum nu mai găsești nicăieri. După câteva zile m-am întâlnit cu Barbu care mi-a zis că au început să-i apară elevii de la Liceul de artă cu brelocurile la ei. Mica jucărie se bucura și ea de succes.

 

2022

Conflictul izbucnit, la începutul anului, între cele două mari țări slave de la răsărit a avut ca rezultat o mică modificare a designului cărților de joc. În locul șoarecelui Jerry fugărit de pisica Tom au apărut pe treiarul, respectiv doieșul de castană, portretele lui Vladimir și Volodimir, aflați în aceeași relație tensionată. Mi s-a părut o glumă bună și am mai tras o a treia serie de 100 de pachete de cărți.

 

2023

Visul oricărui designer este să fie prezent la Romanian Design Week și nu mică mi-a fost bucuria când am fost anunțat că propunerea mea - un kit destinat jucătorilor de cărți de la terasa Tom și Jerry, compus dintr-un set de cărți, jucăria-breloc și 10 jetoane, toate ambalate într-o cutie specială, s-a calificat. Mi-am luat o sticlă de rom Havana și am petrecut. Păstrasem câteva zeci de seturi de cărți și brelocuri, dar ideea cu jetoanele îmi venise de curând și atât ele cat și cutia care să le conțină erau în faza de proiect. Aveam la dispoziție 2 luni să le produc și nu era timp de pierdut. Am făcut o machetă a cutiei apoi am dat macheta producătorului meu, Peter, care urma să o rafineze, am ales împreună un carton apoi m-am întors la ale mele liniștit fiind că treaba e pe mâini bune. Treaba fiind redesenarea cutiei la cote precise, realizarea ștanței de oțel, achiziționarea și apoi decuparea colilor de carton, imprimarea serigrafică și asamblarea manuală, într-o serie de 100 de exemplare. Ca să zic așa, un fleac!

Mai rămâneau bănuții. O nouă tentativă de colaborare cu Agrafa Print s-a soldat cu un nou eșec. Eram pornit să termin proiectul dar nu cu prețul ruinei financiare. În cele din urmă am găsit un producător care pentru un preț rezonabil a imprimat 1000 de bănuți cu capete pe avers și scene băimărene pe revers - aceleași de pe cărțile de joc. Tot pe avers am introdus inițialele NB, vechea marcă a monetăriei băimărene. Un omagiu la care mă simțeam dator. Colaborarea la distanță a decurs ireproșabil, fără să ne fi văzut vreodată și corespondând doar virtual. Singura surpriză a fost culoarea verde - ne înțeleseserăm pentru negru - dar am întors asta în favoarea mea și am creat un material suplimentar, imprimat cu același verde, pe care l-am lipit pe interiorul capacului. Instrucțiunile jocului de șeptică (pentru cine mai avea nevoie de ele) completau în mod fericit tot ansamblul.

Toată această treabă a fost o cursă contracronometru și într-adevăr atât cutiile cat și bănuții au fost gata pe ultima sută de metri. Am ambalat două kituri împreună cu niște instrucțiuni pentru etalare și le-am trimis prin curier la București, cu câteva zile înainte de deschiderea expoziției. Visul devenise realitate dar mie tot mi se părea că visez. Când am ajuns să văd cu ochii mei expoziția și kitul printre celelalte exponate nu aș fi zis că are în spate o istorie atât de lungă și zbuciumată.

Am revenit la Baia Mare cu sentimentul că mai rămăsese ceva de făcut și după două zile am știut și ce. N-ar fi drăguț să aduc o bucățică din RDW la Baia Mare, dacă tot îmi stă în putere? Zis și făcut. Am pregătit 2 kituri și le-am expus chiar la terasa Tom și Jerry, adică acolo unde le e locul, exact în forma în care erau ele expuse în Piața Amzei. Cele două expoziții au funcționat în paralel o săptămână, singura diferență fiind că la cea de acasă era permisă atingerea exponatelor.

 

Credits

Cărți de joc & cutie
Bertoti Peter, tipogafia Cromatic, Baia Mare

Breloc
Alex Sebastian Sandu, 3dprintscan, București
Valentin Văcăruș, Claudiu Lovin, agenția Godmother, București
Industria Meccanica Lombarda, București
Artizan Shop, Iași
Birotic Design, București

Jetoane
Iulian Litu, ABC Design Media SRL, București

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related