Louis Vuitton rămâne de 18 ani cel mai valoros brand de lux din lume

Louis Vuitton rămâne de 18 ani cel mai valoros brand de lux din lume
  • Chanel și Dior se alătură Louis Vuitton în rândul brandurilor care au crescut în valoare
  • Louis Vuitton urcă de pe locul 10 pe locul 8 în Topul BrandZ al celor mai valoroase 100 branduri din lume realizat de Kantar, în timp ce Hermès ajunge între primele 20 clasate, prin mutarea de pe locul 27 pe 19
  • Chanel își păstrează poziția a 3-a în Top 10 Cele mai valoroase mărci de lux și trece de pe locul 45 pe 31 în clasamentul Top 100 al celor mai valoroase branduri globale

Louis Vuitton rămâne cel mai valoros brand de lux din lume pentru al 18-lea an consecutiv. Gigantul francez a deținut această poziție de la prima ediție a clasamentului global Kantar BrandZ, singurul brand cu aceasta performanță dintre toate sectoarele analizate. Cu o creștere de 0,4%, Louis Vuitton a atins o valoare a mărcii de 124,8 miliarde de dolari, față de 124,3 miliarde de dolari anul trecut. În Top 10 branduri de lux i se alătură alte cinci mărci franceze, inclusiv Dior, care a fost marca de lux cu cea mai rapidă creștere, având o îmbunătățire a valorii sale financiare de 9%.

În timp ce criza globală legată de costul vieții continuă, raportul evidențiază modul în care mărcile de lux reușesc să își valorifice capitalul de marcă și puterea lor de a susține o poziționare de preț Premium, în moduri în care puține alte mărci o pot face – dovedindu-se astfel mai reziliente în aceste perioade complicate. Drept dovadă, valoarea cumulată a primele 10 branduri de lux la nivel global a scăzut cu doar 4%, comparativ cu o scădere medie de 20% a valorii brandurilor din Top 100. În timp ce clasamentul primelor 10 branduri de lux rămâne în mare parte neschimbat, Louis Vuitton, Hermès și Chanel și-au îmbunătățit poziția în clasamentul general BrandZ Top 100 Cele mai valoroase mărci globale realizat de Kantar.

Martin Guerrieria, Coordonatorul BrandZ de la Kantar, a comentat: „În vremuri cu instabilitate economică, brandurile de lux au oferit alinare, confort și continuitate consumatorilor cu mai multe resurse financiare. Dar, în același timp, sunt o sursă de inspirație pentru consumatorul de nivel mediu. Brandurile de lux știu cum să-și valorifice atuurile distinctive de marcă astfel încât să stimuleze vânzările – de la produse cosmetice la prețuri accesibile, la poșete emblematice, logo-urile lor se întrepătrund cu ideile pe care le au majoritatea oamenilor despre calitate și succes, ajutându-le astfel pe branduri să traverseze cu bine perioadele de fluctuații ale pieței.”

 

Kantar BrandZ - Top 10 Cele mai valoroase branduri globale de lux în 2023

 

Alte concluzii importante pentru sectorul de lux, reieșite din raportul global Kantar BrandZ, includ:

  • În ciuda vânzărilor mai mici în 2022, China este în continuare cea mai mare piață pentru mărcile de lux.
  • Hermès rămâne al doilea cel mai valoros brand de lux din clasament, în ciuda faptului că nu are un ambasador al mărcii. Succesul său se bazează pe calitatea produselor cel mai bine vândute (hero-products), cum ar fi geanta Birkin.
  • Dior și Chanel s-au alăturat Louis Vuitton ca fiind singurele mărci de lux care au crescut în valoare în clasamentul din acest an. Dior, cu o valoare totală a mărcii de 11,4 miliarde de dolari, este în creștere cu 9% de la an la an. Chanel, cu o valoare totală a mărcii de 56,0 miliarde de dolari, și-a mărit valoarea mărcii cu 6% față de 2022.
  • Sustenabilitatea a fost un subiect important pentru multe branduri de lux. S-au înregistrat progrese vizibile, mărcile de lux dezvoltând parteneriate și tehnologii inovatoare menite să le ajute să se diferențieze și pe acest teritoriu, dincolo de neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon și de ambalajele durabile care sunt deja factori de igienă. Această abordare a contribuit, de asemenea, la sporirea valorii mărcilor. Ca exemple, ar fi colaborarea Chanel cu artizanii locali înainte de prezentările regionale de modă sau lansarea hub-ului de modă circulară al celor de la Gucci împreună cu Kering.

Martin Guerrieria concluzionează: "Cele mai performante mărci de lux din clasamentul din acest an au fost susținute de un capital de marcă puternic, ceea ce a condus la câștiguri mai mari și mai rapide pentru proprietarii și acționarii brandurilor. Continuarea investițiilor în activități de marketing la cel mai ridicat nivel joacă un rol critic pentru mărcile de lux. Cele mai valoroase branduri de lux la nivel mondial arată că succesul rămâne posibil pentru mărci, în ciuda contextului volatil de acum și dovedesc că și brandurile cu prețuri mult mai mari pot continua să crească, cu strategia și monitorizarea potrivite."

Raportul Kantar BrandZ Most Valuable Global Brands 2023 include o analiză amplă a sectorului brandurilor de lux (dar și a altor 12 sectoare).

Pentru a avea o imagine cuprinzătoare asupra performanței unui brand, Kantar a lansat un nou instrument interactiv gratuit, folosind bogăția de date existente în baza de date BrandZ. Numele acestuia este: BrandSnapshot și oferă informații valoroase despre 10.000 de mărci, din peste 40 de țări (inclusiv România), acoperind peste 700 de categorii. Performanța unui brand este accesibilă rapid, într-un dashboard intuitiv, interactiv și care oferă o diagnoză completă pe baza modelului validat de brand equity MDf (Meaningfully Different Framework).

Kantar BrandZ reprezintă o monedă globală cu care este evaluată valoarea unui brand, cuantificând contribuția capitalului de brand la performanța financiară totală. Clasamentele anuale de evaluare a valorii mărcilor globale și locale realizate de Kantar combină date financiare riguros analizate, cu studii ample de brand equity pentru a obține și evaluarea consumatorilor. Din 1998, BrandZ împărtășește cu liderii din domeniul afacerilor insight-uri despre cum se construiesc brandurile, având la bază 4,2 milioane interviuri cu consumatori, în care sunt evaluate 20.000 de mărci din 54 de țări. 

Raportul Kantar BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands este cel mai complet și robust clasament disponibil. Capacitatea oricărui brand de a stimula creșterea vânzărilor se bazează pe modul în care este perceput acesta de către consumatori. Având opinia consumatorilor în centrul analizei sale, Kantar BrandZ permite companiilor să identifice punctele forte ale brandurilor lor și oferă direcții strategice clare cu privire la modul în care acestea pot să își crească valoarea pe termen lung. Pentru ca să poată apărea în clasament, un brand trebuie să îndeplinească aceste criterii de eligibilitate:

  • Marca este deținută de o companie listată la o bursă de valori sau de o companie privată și care are datele financiare complete disponibile în domeniul public
  • Brandurile de tip “unicorn” și-au publicat cea mai recentă evaluare.

Kantar este compania globală lider în oferirea de insight-uri și analize de marketing și un partener indispensabil pentru brandurile celor mai mari companii din lume. Combinăm cele mai relevante date atitudinale și comportamentale cu expertiză profundă și analize avansate pentru a descoperi modul în care oamenii gândesc și acționează. Ne ajutăm clienții să înțeleagă ce s-a întâmplat și de ce și cum să contureze strategiile de marketing care le vor modela viitorul. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Kantar

Kantar is the world’s leading data, insights and consulting company. We help clients understand people and inspire growth. Kantar is a data and evidence-based agency providing insights and actionable... vezi detalii »

Companii

SectiuneBranded


Related