TU cum faci lumea să semene cu tine?

TU cum faci lumea să semene cu tine?
Credit foto: Larisa Baltă

Ideo Ideis Festivalul de teatru tânăr își sărbătorește anul acesta majoratul. ”Faci lumea să semene cu tine” - mesajul ediției din acest an, nu e doar un salut adresat adolescenților care privesc lumea cu îndrăzneală, ci și un mod de a-i încuraja să își cultive mai departe curiozitatea, pentru a-și putea asuma transformarea societății prin mijloace creative.

Rolul de a le oferi adolescenților inspirație și motivație, amplificând prin sesiunile de mentorat căutările creative din timpul atelierelor, va fi preluat la această ediție de actorii Andreea Vasile, Bogdan Farcaș, Alec Secăreanu, Andrei Huțuleac și Marin Grigore. Lor li se alătură nume cunoscute în rândul mentorilor de la edițiile precedente – Judith State, Pavel Bartoș, Andreea Grămoșteanu și Maria Obretin.

Întrebați ce înseamnă pentru si „faci lumea să semene cu tine”, aceștia au căzut de acord că este o misiune grea, care implică asumare și responsabilitate. Răspunsurile lor, în rândurile de mai jos: 

 

Mai multă responsabilitate

Andrei Huțuleac: Să fac lumea să semene cu mine înseamnă să încerc să o schimb prin puterea exemplului, dar să nu mă supăr dacă nu reușesc. În primul rând fiindcă s-ar putea ca lumea să n-aibă nevoie să semene cu mine neapărat. Are realitățile ei. Și în al doilea rând fiindcă, și dacă schimbarea pe care mi-o doresc și pe care o propun are substanță și e relevantă, e posibil să nu fie momentul pentru ea acum. Pe scurt, nu pot controla totul dar orice ar fi, îmi rămâne libertatea de a alege cum mă raportez la ce se întâmplă. 

Maria Obretin: Mi se pare că e o tema care ne responsabilizează mult. Să facem lumea să semene cu noi cred că presupune să ne cunoaștem bine și să fim destul de mulțumiți de cum suntem, ca să avem curajul să facem lumea să ne semene. Cred că în atmosfera plină de energie bună de la Ideo Ideis putem să ne redescoperim, să prindem încredere că suntem bine așa cum suntem în aceasta etapă a vieții noastre și că putem să facem lumea din jurul nostru să vibreze în armonie cu noi. Abia aștept să intrăm în atmosfera Ideo Ideis și să semănăm toți cu toți măcar pentru câteva zile. :)


Credit foto: Larisa Baltă

 

Mai puține judecăți, mai multă empatie

Bogdan Farcaș: Dacă ar fi ca lumea să semene cu mine ar fi dezastru! Nu s-ar mai opri nimeni din vorbit... :) Poate că s-ar râde prea mult, poate ca ar dispărea certitudinea albului și a negrului și nu ne-ar rămâne decât mijloc de nuanțe incerte. Ar muri judecățile și s-ar instala empatia. Gata cu răutatea, gata cu extremismul, gata cu agresivul! Pa-pa încrâncenari și bine ați venit zâmbete! 

Andreea Vasile: O lume care să semene cu tine e o lume în care nu-ți va fi frică să cauți, să încerci, să greșești, sau să o iei de la capăt. E o lume pe care la început o deslușești, iar, apoi, cu grijă, încredere, curiozitate, curaj, iar mai apoi cu pricepere , asumare și responsabilitate, o vei modela. O vei transforma într-o oglindă. Va fi lumea ta, lumea de care vei avea grijă pentru că oricând va fi greu , te vei întoarce acolo. Și în lumea asta a ta îți vei găsi și forță și încredere și curaj. Și în lumea asta a ta nu-ți va mai fi frică. Pentru că lumea ta ești tu. 

Pavel Bartoș: Să fac lumea să semene cu mine? Nu știu dacă ar fi de bine sau de rău, dar știu că eu încerc să mă înconjor de oamenii care îmi fac bine, care au aceleași valori ca mine și care mă ajută să evoluez. Asta e foarte important! Îmi provoc întâlniri umane și profesionale care mă ajută să evoluez, iar atunci dau inevitabil de oameni care seamănă cu mine. Și alături de oamenii aceștia, unindu-ne forțele și valorile, facem lumea un pic mai bine. Îmi place ca lumea să fie diversă, caut oameni care să mă provoace, dar cel mai important e să avem aceleași valori – să fim diferiți, dar cu valori similare.


Credit foto: Lavinia Cioacă

 

Mai multă iubire, mai mult curaj

Andreea Grămoșteanu: „Fă lumea sa semene cu tine” e o misiune grea. Nu știu în ce măsura poți avea conștiința acestei acțiuni. Eu m-am ghidat mereu după sintagma: vezi-ți, dom’le, de treaba dumitale! Dar dacă exemplul propriu își găsește răspuns în altcineva, atunci putem vorbi despre un numitor comun. Dacă acest numitor comun se extinde, atunci putem vorbi de o viziune comună, prin care ne asemănăm.


Credit foto: Matei Bumbuț

Marin Grigore: Să faci lumea să semene cu tine cred că e varianta alternativa la a te face lumea sa semeni cu ea. E o misiune grea și nu sunt sigur că e ceva ce se poate urmări, dar singura modalitate prin care cred, totuși, că poți face lumea să semene cu tine are legătură cu cât de mult oferi tu lumii prin ceea ce faci. Adică prin a-ți descoperit talantul pe care l-ai primit și a-l cultiva, a-l dezvolta, a deveni treptat extraordinar de dăruit în ceea ce faci. Iar ulterior vine și descoperirea că talentul ăsta nu l-ai primit doar pentru tine și pentru liniștea ta sufletească, ci și pentru a-l dărui celor din jurul tău. În felul ăsta lumea devine loc puțin mai bun și începe să semene cu cei care o fac să fie așa, deci și cu tine dacă ajungi să contribui la asta. Pe scurt, cred ca prin puterea exemplului se poate face asta. 

Ștefan Lupu: Încerc și mă lupt de fiecare dată, în anumite circumstanțe sociale, culturale, să fiu mai bun, să fiu mereu o variantă mai bună a mea, încerc să mă pun în locul celuilalt înainte să acționez sau să spun ceva, să gândesc dacă ceea ce fac îl afectează pe cel de lângă mine. Încerc să abordez lucrurile din cât mai multe perspective, să respect oamenii din jurul meu, categoriile de vârstă și sociale diverse, să respect munca oamenilor, să zâmbesc și să mă auto-educ în a evolua. Dacă am posibilitatea să educ pe cineva printr-o vorbă bună sau un sfat, printr-un context artistic, o fac cu mare plăcere. Încerc să las de la mine când e cazul, să ajut și să ofer fără a aștepta ceva la schimb. Și, poate cel mai important, încerc să fiu mai iubitor cu lumea asta în care trăim.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related