Producții românești la DokStation 7: „Playback” și „De ce scriu ăștia pe pereți?”

Producții românești la DokStation 7: „Playback” și „De ce scriu ăștia pe pereți?”

Atmosfera discotecilor românești optzeciste și scena street art contemporană se întâlnesc în cadrul celei de-a șaptea ediții DokStation Music Documentary Film Festival. Două apreciate producții românești recente – Playback și De ce scriu ăștia pe pereți? – vor fi proiectate la București, vineri, 22 septembrie, la Expirat – Halele Carol.

Playback (r: Iulia Rugină, 2023) îl urmărește pe Sorin Lupașcu, un cunoscut DJ din perioada României comuniste, în încercarea lui de a rămâne vizibil în prezent. Filmul alunecă înainte și înapoi în timp, prin materiale de arhivă și o coloană sonoră încărcată de muzică, dezvăluind subtil transformările unei societăți est-europene pe parcursul ultimilor 50 de ani.

 

România comunistă a anilor ’80 era încuiată cultural în fața vestului, iar accesul la muzica pop/rock era uneori la fel de restrâns ca cel la alimente. Fără Google, Wikipedia, reviste și fotografii, discotecile erau singurele locuri în care oamenii puteau asculta muzica interzisă de partidul comunist și DJ-ii erau singurii care aduceau oamenilor muzica. Piesele erau traficate pe viniluri sau înregistrate în secret de pe posturi de radio străine și difuzate în fața mulțimilor dornice să danseze.

Playback e construit în jurul unuia dintre cei mai cunoscuți DJ ai vremurilor acelora. E un portret din prezent al unui om a cărui călătorie prin viață și-a căpătat propriul soundtrack. Prin materiale de arhivă și imagini din prezent, filmul recreează o cronologie selectivă a întâmplărilor muzicale care au schimbat fața unei societăți, din România comunistă a anilor ’80 până la democrația din prezent.

Documentarul Playback va fi proiectat vineri, 22 septembrie, de la ora 21, la Expirat – Halele Carol. Bilete pe Eventbook.ro.

Trecând prin momente din istoria recentă a României, documentarul De ce scriu ăștia pe pereți? (r: Alin Boeru, 2023) îi întâlnește pe cei mai importanți reprezentanți ai fenomenului graffiti și street art. Regizorul se transformă într-un personaj activ și devine ghidul personal al privitorului prin măruntaiele culturii urbane, experimentând puțin din senzațiile brute pe care grafferii și artiștii stradali le au atunci când desenează în spațiul public.

 

Pornit ca o analiză obiectivă a acestei subculturi, filmul devine o experiență direct-transformatoare pentru autorul său, prezentând constant o paralelă între lumea din care provine regizorul și cea pe care o descoperă. Pe lângă o imagine subiectivă de ansamblu asupra scenei de street art din România, privitorul este purtat într-o călătorie personală, alături de un bărbat în căutarea propriei voci. Deși fiecare întâlnire cu un graffer sau artist stradal adaugă un nou strat incertitudinii personale, îi oferă, în același timp, spațiu pentru reconstrucție.

Materialele de arhivă au scopul de a ilustra atmosfera din cadrul mișcării, pe parcursul ultimilor 30 de ani. Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități - de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate. Chiar dacă filmul începe ca o încercare de a răspunde la întrebarea „De ce scriu ăștia pe pereți?”, întreaga experiență devine intimă și adaugă un spațiu de introspecție.

„Viziunea mea asupra proiectului a fost aceea de a ilustra punctul de vedere al unui om din afara acestei culturi asupra graffiti-ului și a street-art-ului. Un om ca toți aceia care trec zi de zi pe străzi, care nu știu nimic despre autorii desenelor de pe casele lor, care strâmbă din nas când văd un interior de metrou acoperit de linii trasate aiurea cu markerul negru. Gândul a fost acela de a experimenta la prima mână tot ceea ce înseamnă lumea lor. Consider că e important să existe o deschidere din partea publicului larg față de artiștii stradali și o dorință de a vedea lucrurile mai clar, acceptând că diferențele nu trebuie neapărat să dezbine comunități, putând, mai degrabă, să se pună în valoare reciproc”, spune regizorul Alin Boeru.

Documentarul De ce scriu ăștia pe pereți? va fi proiectat vineri, 22 septembrie, de la ora 19, la Expirat – Halele Carol. Bilete pe Eventbook.ro.

Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecție de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații din București: Control Club, Cinema Elvire Popesco, Expirat și Grădina cu Filme.

Ediția de anul acesta aduce în fața publicului proiecții de filme documentare cu și despre legende ale muzicii rock: Pink Floyd & Syd Barrett, Nick Cave, Annie Lennox, Gogol Bordello, Joan Baez, Jimi Hendrix, AC/DC, Little Richard, Sinéad O’Connor, Gary Young (Pavement) și mulți alții, dar și concerte cu trupele DakhaBrakha (ethno-chaos, Ucraina) și Lalalar (electro/psych rock, Turcia).

Biletele s-au pus în vânzare prin Eventbook.ro.

DokStation Music Documentary Film Festival este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale Capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte - filmul și muzica - , prin proiecții de filme documentare muzicale, concerte live și evenimente conexe, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale.

A șaptea ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată de Wearebasca și Asociația DokStation și prezentată de Orange. Parteneri: CNC, Primăria Capitalei prin creart - Grădina cu filme, Institutul Francez, Control Club, Expirat, Cărturești. Parteneri media: RockFM, Scena9, GLAMOUR magazine, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, IQads, AaRC, MovieNews.ro, Happ.ro, Munteanu, AIVI Media Hub.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related