Diorama - performance în fața Bibliotecii Naționale a României

Diorama - performance în fața Bibliotecii Naționale a României

- O reflecție asupra trecerii timpului -

WASP Studio prezintă în perioada 28-29 octombrie 2023 Diorama, un performance coordonat de fundația Fiksdal Dans Stiftelse ce promovează și gestionează proiectele artistice ale coregrafei norvegiene Ingri Fiksdal.

Sâmbătă și duminică, începând cu ora 17:00, publicul este invitat  pe treptele Bibliotecii Naționale pentru a urmări și reflecta asupra corpurilor și obiectelor sculpturale din scenografia performance-ului.

 

Performance Diorama 

În urma atelierelor de mișcare susținute de fundația Fiksdal Dans Stiftelse în perioada 24-27 octombrie, se vor desprinde două reprezentații Diorama.

Pentru performance-ul Diorama, Fiksdal folosește coregrafia ca o lentilă, cu ajutorul căreia alterează sau interferează cu o anumită perspectivă și contextul acesteia. Acest performance face o reflecție asupra trecerii timpului, pe parcursul schimbării lente a peisajului și scenografiei, ca o practică ecologică atât a corpurilor umane, cât și a celor non-umane. Prin seria spectacolelor de performance Diorama, sunt „puse în scenă” perspectivele particulare ale peisajelor naturale și urbane, din diferite orașe și contexte.  Cuvântul diorama înseamnă prin ceea ce este văzut, din greacă di- (prin) + orama (ceea ce este văzut). Diorama deseori se referă la un model tridimensional al unui peisaj, precum cele expuse în muzeele de istorie naturală. Un alt mod de folosire a cuvântului provine din teatrul francez diorama, inventat de Louis Daguerre în 1822, unde publicul a fost invitat să privească picturi de peisaj, care căpătau noi caracteristici printr-o utilizare atentă a luminii. Mai târziu, imaginii i-au fost adăugate efecte sonore și performeri.                   

Diorama face o invitație către meditație, într-o dihotomie bine stabilită, precum mort/viu, uman/non-uman și cultură/natură printr-o ființă, cu un peisaj dat și observând gradual schimbările petrecute. Ca o consecință, coregrafia este lentă și minimalistă. Aceasta încearcă să devină o parte a peisajului, în timp ce atrage atenție asupra sa. Potrivit Anei Vujanovic, teatrolog și cercetător în arte performative, dramaturgia peisajului „este despre un ritm lent și nu tocmai o călătorie simplă.”

Evenimentul face parte din proiectul EMERGING TOWARDS (FUTURE), situat la confluența dintre artă, ecologie și arhitectură. Proiectul punctează barierele care stau în calea accesului la cultură, investind prin activitățile propuse în capitalul uman și în potențialul acestora ca generator de produse inovatoare, prin dezvoltarea infrastructurii artelor contemporane și antreprenoriatului cultural, prin transfer de cunoștințe și schimburi bilaterale.

INGRI Midgard FIKSDAL este o coregrafă stabilită în Oslo, Norvegia. Aceasta deține un doctorat în cercetare artistică la Academia Națională de Arte din Oslo intitulat Affective Choreographies (2019). În prezent lucrează la o serie de proiecte care cercetează postumanul și această hegemonie a cunoașterii și puterii. Aici, coregrafia este înțeleasă ca un format de ficțiune speculativă care poate propune înțelegeri complexe și multiple ale corpului, genului, speciei, etniei, cunoștințelor și istoriei. Ingri este preocupată de modul în care practica și teoria sunt îmbinate în munca sa, într-un mod în care niciuna nu este percepută ca fiind anterioară celeilalte. Din 2020, Ingri este cercetător artistic afiliat la CoFUTURES la Universitatea din Oslo. Grupul CoFUTURES condus de Bodhisattva Chattopadhyay cercetează futurismul global din tradițiile non anglofone. Lucrarea lui Ingri a fost interpretată în ultimii ani la Obscene Festival din Seul, Homo Novus din Riga, Kunstenfestival din Bruxelles, Palais de Tokyo din Paris, Muzeul de Artă Contemporană din Chicago, festivalul Santarcangelo, Beijing Contemporary Dance Festival, Sommerszene din Salzburg, Reykjavík Art Museum, brut-Wien, Teatro di Roma, Harbourfront Centre Toronto, Contemporary Art Center Cincinnati, BUDA Kortrijk, Tanzhaus NRW din Dusseldorf și Steirischer Herbst Festival din Graz, alături de turnee extinse în Norvegia. Lucrarea lui Ingri este susținută de Fri scenekunst – kunstnerskap de la Arts and Culture Norway.

WASP Studios este o organizație culturală înființată în anul 2015, pentru a răspunde nevoii de susținere a creației și producției artistice din România, în spațiul alternativ WASP – Working Art Space and Production din București și în colaborare cu organizații și instituții naționale și internaționale. WASP Studios susține formarea continuă a creatorilor români prin oportunități de networking și de promovare a creației contemporane. Direcțiile de activitate includ colaborările transdisciplinare în artele vizuale, arhitectură, film, muzică, new media, dans și performance, deschiderea spre alte zone de cunoaștere, precum literatură și industriile creative. În 2019-2020, WASP a produs 9 creații pentru programul EUROPALIA România, prezentate în Belgia la BOZAR, Kaaitheater, KVS, Concertgebow, iar în prezent, WASP acordă o atenție sporită dezvoltării proiectelor curatoriale din artă în relație cu noile media, literatură și arhitectură.

Promotor proiect: WASP STUDIOS SRL
Parteneri de proiect: Fiksdal Dans Stiftelse, Cristian Ștefănescu Arhitect (a-works)
Valoarea totală a proiectului: 978.118,21 lei (197.675,51 euro)
Suma finanțării nerambursabile (85% grant SEE și 15% buget național): 978.118,21 lei (197.675,51 euro)
Durata: 18 luni
Locația implementării: București (România) și Bergen (Norvegia)

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related