3, 2, 1... START! Azi începe FAST: Festival For Architecture Schools Of Tomorrow

3, 2, 1... START! Azi începe FAST: Festival For Architecture Schools Of Tomorrow

De azi până în 5 noiembrie ne vedem la FAST: Festival For Architecture Schools Of Tomorrow, primul festival dedicat școlilor de arhitectură din România (Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Iași și București). Festivalul aduce la Timișoara peste 20 de speakeri naționali și internaționali, delegați din toate centrele de arhitectură din țară, dezbateri, expoziții, prelegeri, activări și workshopuri, într-un eveniment adresat atât arhitecților consacrați sau în devenire, cât și celor pasionați de temele mediului construit.

Tema din acest an este Sustainable Futures, Leave No One Behind și traversează cele 3 secțiuni: #TALKS, #ACTIVATIONS, #EXHIBITIONS ale festivalului.

Ziua 1 - FAST începe în forță miercuri, 1 noiembrie, cu vernisajul primei expoziții colective a celor 5 școli  prezente în festival - Sustainable Futures X5, performance-ul artistului Dan Perjovschi la ARChA (White Chalk), inaugurarea pavilioanelor FAST din Campusul UPT - construite peste vară de echipe de studenți și tutori arhitecți și un workshop pentru studenții care vor să învețe să scrie despre arhitectură susținut de revista Zeppelin. Dintre evenimentele conexe ale zilei, recomandăm incursiunea în lumea structurilor parazitare în peisaje construite și naturale orchestrate de prestigiosul artist ecologist din Marea Britanie, Steve Messam contribuție a proiectului UPT Campus Creativ. În secțiunea TALKS, Asociația de la 4 (a studenților arhitecți) ne propune o discuție despre design incluziv și empatie în proiectare ce o are drept invitată pe Iris Popescu (AMAIS), autoarea primului ghid în domeniu.

Ziua 2 - Conferința academică Cohesion deschide programul de joi și îl completează pe cel de vineri, punând față în față arhitecți - tutori și pedagogiile lor, într-o serie de prezentări și discuții panel  în sala seminar a centrului ARChA. Respo DEEE, susținător al festivalului, a pregătit un workshop pentru studenți, axat pe cele două ediții ale concursului dedicat proiectării centrelor de colectare a echipamentelor electrice. Atelierul va prezenta cadrul conceptual și funcțional al unor astfel de centre, introducând în același timp și tema competiției 2023-2024. De interes sunt și dezbaterile Sustainable Futures. Leave No One Behind (sold out*), începând cu cea rezervată absolvenților celor cinci școli de arhitectură din România. Aceasta este urmată de evenimentul keynote al zilei, în care Reinier de Graaf - arhitect, teoretician și scriitor, reprezentant al prestigioasei firme internaționale de arhitectură OMA - își va lansa recenta sa carte architect, verb.

Ziua 3 - Vineri, 3 noiembrie, programul FAST conține, printre altele, conferințele adresate studenților și viitorilor profesioniști, o proiecție specială a documentarului „Fackelmann” arhitectul reper al Banatului, la Cinema Timiș și dezbaterile de la Operă (sold out*). Secțiunea #TALKS va fi deschisă de Natalie Mossin - directorul Institutului Academiei Regale din Copenhaga  și președinta Congresului Mondial al Arhitecților UIA 2023. Discursul acesteia va fi urmat de o dezbatere cu decanii din România și Euroregiune, axată pe intersecția dintre obiectivele de sustenabilitate stabilite de UIA și metodologiile pedagogice necesare pentru a contracara modelele de creștere speculativă vizibile în această parte a Europei. Argumentul va fi dus mai departe de Christian Benimana de la Mass Design Group și Lyndon Neri de la Neri & Hu.

Ziua 4 - Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 10:00, Bright Cityscapes prezintă Georgi Stanishev, Gilles Delalex și Xu Tiantian în cadrul FAST. Conferința dedicată studiourilor și pedagogiilor alternative pune în discuție exemple din practica Base Habitat a universității din Linz, Studio Muoto și radicalul Pavilion al Franței la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023 sau portofoliul laureatei Swiss Architecture Award 2022, Xu Tiantian.

Ultima zi de #TALKS îi aduce împreună pe Walter Angonese, directorul Academiei de Arhitectură din Mendrisio și profesorul Quintus Miller de la aceeași instituție, într-un dialog despre viitorul educației în domeniul arhitecturii.

Duminică este zi scurtă, rezervată unor evenimente dedicate cadrelor universitare, arhitecților și studenților pasionați de conservarea patrimoniului. Ștefan Bâlici, președintele OAR și Iulia Stanciu, președintele CNADS moderează discuția onorată de invitați de renume național și internațional.

*Sesiunile #TALKS de la Operă care sunt sold out vor fi transmise live în două spații alternative, și anume amfiteatrele K1 și K2 din cadrul Bibliotecii UPT, fiecare cu o capacitate de 125 locuri.

Toate evenimentele din cadrul FAST sunt gratuite. 

FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow este  dezvoltat de Ordinul Arhitecților din România, finanțat prin timbrul arhitecturii, găzduit și coorganizat în 2023 prin proiectul UPT Campus Creativ.

UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

FAST Festival of Architecture Schools of Tomorrow se bucură de patronajul Parlamentului European și de susținerea Congresului Mondial UIA 2023.
Sponsori: Respo DEEE, BCR, CEMACON, KUXA, KONE, HOLVER, Fundația Țiriac, Makita, Cramele Recaș, Hotel Timișoara, ICDL, Imperium
Parteneri media: RFI România, Zeppelin, Cărturești, Igloo, West City Radio, Zile și Nopți, Spotmedia, Iscoada, IQads, Capital Cultural, Munteanu, Radio România Cultural.
Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților Filiala Timiș, Ambasada Elveției în România, Institutul Francez Timișoara, Uniunea Arhitecților din România

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related