,,Moșteniri coregrafice: Împlinirea’’, documentarul despre viața și cariera marelui regizor-coregraf Oleg Danovski se lansează în noiembrie 2023

,,Moșteniri coregrafice: Împlinirea’’, documentarul despre viața și cariera marelui regizor-coregraf Oleg Danovski se lansează în noiembrie 2023

Seria de documentare despre istoria dansului din România, ,,Moșteniri coregrafice’’ continuă cu un nou episod, dedicat integral marelui regizor-coregraf Oleg Danovski, întemeietorul şcolii româneşti de balet modern.

Filmul documentar ,,Moșteniri coregrafice: Împlinirea’’ va fi proiectat după cum urmează:
Avanpremiera | duminică, 19 noiembrie, ora 12:00 | Opera Națională București
Premiera | miercuri, 22 noiembrie, ora 18:00 | Cinema Muzeul Țăranului
Proiecție specială | sâmbătă, 25 noiembrie, ora 17:00 | Cărturești Modul

,,Moșteniri coregrafice: Împlinirea’’ reprezintă un omagiu adus acelei personalități artistice ale cărei eforturi și geniu creator au transformat arta coregrafică românească pentru totdeauna: Oleg Danovski (1917 – 1996). Dovadă stau și informațiile inedite despre viața și cariera artistului, prezentate în documentar. Acestea sunt susținute atât de arhive foto, video și audio, cât și de interviuri cu câteva personalități care l-au cunoscut și au colaborat cu el, printre care fiul lui, Oleg Danovski Jr., Sergiu Ștefanschi, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Ileana Iliescu, Stela Cocârlea, Eva Spirescu, Delia Hanțiu și Florin Brândușă.

Moștenirea sa coregrafică constă în nenumărate producții de dans prezentate pe mari scene ale lumii, remarcabile prin regie și imaginația creatoare, contribuind astfel la renumele școlii românești de balet peste hotare. A jonglat cu mare măiestrie cu o varietate de genuri, îmbinând lucrări din repertoriul clasic universal cu experimente moderne sau în stilul dansului românesc cult, direcție inspirată de Floria Capsali.

„Trebuie înțeles care a fost contextul în care a apărut și a fost receptat acest nou balet românesc. Repertoriul de balet era alcătuit aproape în întregime din creații clasice și moderne internaționale. Dorința oamenilor de artă români era aceea de a construi cât mai mult și mai bine pe tradițiile tinere ale dansului și baletului cult românesc. Era nevoie […] de un moment de entuziasm creator. Pe el s-au sprijinit, în primă fază, toate creațiile ample de balet românesc. Aveam nevoie de un repertoriu al nostru, cu care, eventual, să începem să ne exprimăm în lume. Aveam nevoie de el. Ca de apă și de aer. Aveam mari valori, mari balerini pentru care ar fi trebuit create opere viabile. Și un public nou, care recepta plin de interes premierele de balet. […] Nu puteam face totul genial de la început. Ne lipsea și tradiția și istoria baletului, și deci a creației pentru balet, pe care alții o învățau în academii de dans, vechi de două, trei secole. Poate chiar mai mult.’’, Oleg Danovski în dialog cu Marian Constantinescu.

Prin intermediul proiectului se militează pentru importanța identității culturale, prin facilitarea accesului direct al publicului larg la memoriile dansului, pentru cunoaşterea personalităților reper din istoria dansului românesc și accesibilizarea arhivelor, cât și pentru nevoia de recuperare a moștenirii culturale și de conștientizare a valorii acesteia de către comunitate și instituții.

Se urmărește ca aceste documentare să acopere întreaga perioadă a evoluţiei dansului scenic românesc, din 1900 până în prezent, fiecare episod fiind unic și original, dedicat unei alte generații de coregrafi.

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Accesul la evenimentele de la Opera Națională București și Cărturești Modul se va face pe baza unei rezervări la [email protected].

Parteneri: Opera Națională București, Cinema Muzeul Țăranului, Cărturești, VZ Fine Art, Taine Multimedia, Luft Film, La Sylphide Academic Balet School, Swan X Dance Studio, Casa Capșa.
Parteneri media: RFI România, Cărturești, Fundația Calea Victoriei, Aarc, IQads, Zile și Nopți, Bookhub, 4 arte, Spotmedia, Munteanu, Radio România Cultural.

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related