Marele regizor-coregraf Oleg Danovski va fi celebrat la 107 ani de la naștere cu noi proiecții ale documentarului ,,Moșteniri coregrafice: Împlinirea’’ în București și Constanța

Marele regizor-coregraf Oleg Danovski va fi celebrat la 107 ani de la naștere cu noi proiecții ale documentarului ,,Moșteniri coregrafice: Împlinirea’’ în București și Constanța

Vineri, 9 februarie, vor fi organizate noi proiecții ale documentarului „Moșteniri coregrafice: Împlinirea” la Opera Națională București și Muzeul de Artă Constanța, cu prilejul celebrării a 107 ani de la nașterea maestrului Oleg Danovski.

Proiecțiile se vor desfășura după cum urmează:

Opera Națională București | ora 15:00
Muzeul de Artă Constanța | ora 14:00

Documentarul va avea și o proiecție specială programată sâmbătă, 10 februarie, de la ora 13:00, pentru studenții și profesorii de la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, urmată de o discuție cu autoarea documentarului, Daniela Zaharia.

Creația lui Oleg Danovski, „patriarhul coregrafiei româneşti”, este prezentată în cadrul filmului pe parcursul a 88 minute, atenția fiind concentrată asupra debutului său în coregrafie la teatrele de revistă ,,Cărăbuș” și ,,Alhambra”, unde a experimentat ca dansator diverse genuri și stiluri de dans într-o perioadă scurtă de timp (1934 - 1941). Angajat apoi la Opera Română, a desfășurat o activitate prolifică timp de aproape trei decenii (1941 - 1977), perioadă considerată „epoca de aur” a baletului românesc. În tot acest timp, balerinii Operei Române, unii dintre ei școliți la Academia „A.Vaganova” din Leningrad (actualul Sankt Petersburg) cu burse din partea statului comunist, au cunoscut o evoluție deosebită în spectacolele clasice și moderne în regia și coregrafia sa. „Lacul lebedelor'', ,,Întoarcerea din adâncuri'', ,,Priculiciul'', ,,Domnișoara Nastasia'' şi multe altele au fost prezentate pe marile scene ale lumii.

Informațiile inedite despre viața și cariera lui Oleg Danovski sunt susținute de arhive fotografice, video și audio, imagini de la repetițiile și din culisele spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de la Opera Națională București şi interviuri cu personalități ale dansului care l-au cunoscut și au colaborat cu el, printre care fiul său Oleg Danovski Jr., Sergiu Ștefanschi, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Ileana Iliescu, Stela Cocârlea, Eva Spirescu, Delia Hanțiu și Florin Brîndușă.

Documentarul „Moșteniri coregrafice: Împlinirea” va avea o continuare despre activitatea lui Oleg Danovski la Constanța unde, prin înființarea Ansamblului de Balet Contemporan și Clasic Fantasio, a reușit să mute polul românesc al dansului la malul mării.

 

„Moșteniri coregrafice: Împlinirea” este al treilea episod din seria documentarelor despre evoluția dansului scenic românesc, reunite sub numele ,,Moșteniri coregrafice.

Proiectul răspunde unei nevoi de recuperare a moștenirii coregrafice și de conștientizare a valorii acesteia de către comunitate și instituțiile de profil, în vederea definirii propriei identități culturale. Prin urmare, are în vedere facilitarea accesului publicului larg la memoriile și arhivele referitoare la fenomenul dansului din România și cele mai importante personalități ale dansului începând din secolul XX.

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Accesul se va face pe baza unei rezervări la [email protected].

Parteneri: Opera Națională București, Muzeul de Artă Constanța, Facultatea de Arte - Universitatea Ovidius din Constanța, Cărturești, VZ Fine Art, Taine Multimedia, Luft Film, La Sylphide Academic Balet School, Swan X Dance Studio, Casa Capșa.
Parteneri media: Revista Tomis, RFI România, Cărturești, IQads, Zile și Nopți, Bookhub, 4arte, Spotmedia, Radio România Cultural, Munteanu Recomandă.

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related