TOP: Ce cărți audio ascultăm în 2024. Cum s-a încheiat anul trecut și ce autor deține recordul absolut

TOP: Ce cărți audio ascultăm în 2024. Cum s-a încheiat anul trecut și ce autor deține recordul absolut

Zeci de mii de români citesc acum mai multe cărți în fiecare an printr-un obicei simplu: dau play lunar câtorva cărți audio la AudioTribe.ro.

  • În 2023, consumul de carte audio în limba română a crescut de trei ori față de anul trecut. Pentru 84% dintre români formatul audio este unul care li se pare atractiv, în creștere cu 12% față de 2022, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2023 (pe populația urbană digitalizată, 18 - 55 de ani, din România).
  • Recordul absolut este deținut de cartea audio Rezervă, memoir-ul fenomen lansat de Prințul Harry. Audiobook-ul a fost ascultat de peste 1500 de ori numai în prima săptămână de la lansare. 
  • În timpul drumului spre și dinspre job încep cele mai multe ascultări, semn că românii transformă timpul din trafic în cărți citite. Cel mai ascultat segment este cel de dezvoltare personală (36%).
  • Un studiu intern a arătat la finalul anului că 9 din 10 persoane simt că își folosesc timpul mai productiv de când au inclus în rutina lor ascultatul cărților. AudioTribe.ro oferă primele 7 zile gratuite pentru a asculta sau citi oricâte cărți din catalogul Unlimited.

 

Topul ascultărilor în 2023

În 2023 cele mai ascultate cărți au fost cele exclusive AudioTribe, dintre care majoritatea sunt bestsellere globale, la mare căutare pe piața străină de carte. 

La AudioTribe, ne-am concentrat mereu să aducem cât mai multe titluri cu relevanță internațională. Aș zice că avem un portofoliu foarte generos, cu peste 20.000 de audiobook-uri și eBook-uri, dar nu cantitatea este prioritară. În acest moment, peste jumătate dintre cărțile aflate acum în topurile străine se află în portofoliul nostru și am introdus în catalogul nelimitat toate titlurile la care acest lucru a fost permis contractual.”, spune Radu Nicolau, manager general și co-fondator AudioTribe.ro. 

Pe primul loc se află autobiografia care a bătut un record mondial Guinness pentru cele mai multe exemplare vândute la lansare - Rezervă, memoir-ul prințului Harry, Duce de Sussex. Cartea audio, în lectura actorului și regizorului Alexandru Unguru, a fost lansată la AudioTribe în premieră absolută în România la aceeași oră cu lansarea internațională a volumului Spare

Dr. Gabor Maté, cel mai celebru expert în domeniile traumei și dependenței, ocupă locul 2 cu volumul Când corpul spune nu. Cel mai nou volum al său, Ține-ți copiii aproape, s-a bucurat de asemenea de mare popularitate în rândul părinților. 

Pe locul 3 se află autorul care a devenit un fenomen global, Brianna Wiest, cu volumul Tu ești muntele, o carte audio care vorbește despre felurile prin care ne autosabotăm succesul, relațiile și viața. 

Pe locul 4 se află clasicul Dune. Este pentru prima dată când un roman SF intră în lista scurtă a cărților audio preferate, iar lectura lui Andi Vasluianu a primit sute de recenzii pozitive.

Pe locul 5, autobiografia Friends, iubiri și marele lucru teribil a regretatului Matthew Perry, vorbește despre serialul Friends și despre cât de dificilă pentru individ este lupta - invizibilă uneori la exterior - cu dependența. 

Următoarele locuri sunt ocupate de cărți audio care favorizează crearea unei vieți mai bune prin obiceiuri sănătoase și o mentalitate care să gestioneze mai ușor provocările zilnice  - Gânduri către sine însuși, Atomic Habits, Tată bogat, tată sărac și Arta subtilă a nepăsării, în lecturi fantastice semnate de Marcel Iureș, Bogdan Șerban, Șerban Chițu și Șerban Pavlu.

La finalul topului, o nouă surpriză - thrillerul psihologic Menajera, o carte audio apărută spre finalul anului care a captivat mii de cititori, la concurență cu un alt thriller excepțional - Holly, de Stephen King. 

 

Ce ascultăm în 2024 

Recent, Grupul Editorial Art s-a alăturat platformei AudioTribe cu titluri exclusive semnate de cei mai ceruți autori ai momentului. Printre aceștia este și Fredrik Backman, scriitorul care a înduioșat întreaga planetă cu romanele sale. 

În planurile de înregistrare urmează și alte cărți celebre: Farenheit 451, Povestea slujitoarei, Circe sau seria Fundația, a lui Isaac Asimov.

În prima parte a anului, fanii vor relua audiobook-urile Dune și Totul începe cu noi odată cu apariția celor mai așteptate ecranizări din 2024 după cărțile lui Colleen Hoover și Frank Herbert. 

Iar spre final de an, se așteaptă lansări simultane în toate cele trei formate - tipar, audiobook și eBook pentru cele mai importante noutăți editoriale. 

 

Profilul ascultătorului și obiceiurile de ascultare 

Din ce în ce mai mulți români adoptă obiceiuri sănătoase de lectură, ascultând zilnic cărți audio. Acest lucru nu este doar o alegere eficientă, ci contribuie și la starea de bine, mai ales că specialiștii de la Universitatea Sussex arată că 6 minute de lectură pe zi pot reduce stresul cu până la 68%.

Preferința către audiobooks nu e surprinzătoare - cărțile audio sunt peste tot alături de utilizator, direct pe telefon, se pot asculta chiar și fără date mobile, iar cititorii pot alege în fiecare moment cartea care se potrivește cu dispoziția lor. Mai mult decât atât, un studiu publicat în Journal of Neuroscience arată că atât lectura audio, cât și cititul de pe formate fizice stimulează aceleași zone cognitive și emoționale, așadar înțelegerea textului este aceeași atât la ascultat, cât și în cazul cititului

Ascultătorii AudioTribe sunt atât femei (53%), cât și bărbați (47%). În țară, cei mai mulți cititori și ascultători sunt în București. În top urmează Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Constanța, Sibiu și Arad, iar în străinătate Londra, Frankfurt, Chișinău și Valencia. Copiii sunt și ei printre ascultători - peste 10% dintre audiobook-urile începute sunt cărți pentru copii. 

AudioTribe.ro oferă gratuit primele 7 zile, cu acces nelimitat într-un catalog cu peste 15.000 de cărți audio și eBooks, pentru oricine își dorește să se relaxeze sau să folosească timpii morți într-un mod mai productiv și plăcut prin intermediul cărților digitale. 

AudioTribe.ro este primul serviciul românesc de cărți audio, lansat în august 2021. La numai doi ani de la lansare, zeci de mii de cititori și necititori s-au alăturat tribului de ascultători, descoperind împreună magia audiobook-urilor. 

Prețuim timpul și credem în cărțile care schimbă lumea. Iar cum fiecare decizie costă timp, la AudioTribe.ro încercăm mereu să oferim o experiență curatoriată de ascultare - recomandări personalizate, titluri selectat meticulos de echipa editorială și o relație apropiată cu fiecare utilizator din trib.

Portofoliul cuprinde cele mai relevante titluri la nivel internațional și local și oferă o selecție nelimitată cu mii de cărți audio, eBook-uri în română și engleză, meditații ghidate, practici de mindfulness și cărți pentru copii, dintre care numeroase cărți exclusive.

AudioTribe.ro a construit un parteneriat strategic cu lanțul de librării Cărturești și colaborează în sprijinul lecturii cu zeci de edituri de renume precum Nemira, Grupul Editorial ART, Trei, Humanitas, Curtea Veche, Publica, Corint și Harper Collins.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

DictionarBranded


Related