Julia Nagy: Acordați-vă un pic de timp să vă descoperiți Vocea. Vă va schimba felul în care abordați dialogurile dificile. Veți auzi mai mult. Veți asculta mai mult

Julia Nagy: Acordați-vă un pic de timp să vă descoperiți Vocea. Vă va schimba felul în care abordați dialogurile dificile. Veți auzi mai mult. Veți asculta mai mult

Dacă învățăm să ne acceptăm vocea, să o observăm, o putem antrena pentru a ajunge la tonalitatea dorită, spune Julia Nagy, jurnalistă radio și realizator emisiune TV tech. Julia susține cursul "Cum îţi foloseşti vocea în dezvoltarea personală", la Fundația Calea Victoriei, unde împărtășește oamenilor din experiența ei de jurnalist de radio și TV. 

"Acum aproape 7 ani intram în lumea radioului și de atunci am pornit în această călătorie care nu a fost doar una profesională, ci și personală, în care am descoperit cum pot să îmi modulez vocea pentru a transmite cât mai bine informații, dar și emoție", spune Julia. 

În rândurile următoare, Julia povestește despre începutul în presă, întâlnirea cu radio-ul, primele ore de dicție și ce nu știu oamenii despre vocea lor. 

 

De la arheologie la jurnalism și tehnologie

Sunt Iulia Nagy, jurnalistă, specializată în tehnologie, trainer acreditat, pasionată de educație media și de… puterea vocii noastre. Visam să fiu arheolog, dar circumstanțele vieții m-au îndreptat spre facultatea de jurnalism de la Sibiu. Și până la urmă, jurnalismul înseamnă să ”sapi”, să documentezi, să analizezi și să  pui în context. Așa că, de fapt, iată îmi trăiesc visul. Uitându-mă înapoi sunt recunoscătoare că această meserie m-a transformat dintr-o persoană timidă într-un om curios, care nu se mai teme să vorbească și care a învățat să asculte.

 

Începutul în presă

Am început în presa locală. Am scris și pentru agenții de presă naționale și apoi am testat microfonul. Și am rămas la el. Prima mea transmisie TV live a fost de la un concert în anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Nu o să uit niciodată emoțiile acelea.

 

De unde a pornit fascinația pentru tehnologie

Acum 10 ani mă feream și să schimb o cartelă sim iar tehnologia mi se părea o limbă străină. Colegul meu Laurențiu Matache, cel cu care realizez și acum o emisiune tech, a fost cel care m-a introdus în această lume. Îi mulțumesc. Mi-a făcut un mare bine pentru că am învățat mult și am descoperit că pot să înțeleg ceea ce îmi părea o limbă străină și că tehnologia este prietenoasă cu toată lumea, dacă știi cum să o explici și să pui totul în context. De fapt, aceasta este și motto-ul nostru: să traducem tehnologia pe înțelesul tuturor.

 

Când ai început să îți antrenezi vocea

Orele de dicție nu mi-au fost străine. Le-am urmat în facultate dar și în anii de televiziune. Vocea mi-am descoperit-o cu adevărat însă în radio. A fost și este o călătorie fascinantă. În fiecare dimineață la ora 7 când se aprinde becul roșu de live am emoții. Dar sunt emoții din acelea bune pentru că mă întâlnesc cu ascultătorii.

Acum aproape 7 ani intram în lumea radioului și de atunci am pornit în această călătorie care nu a fost doar una profesională, ci și personală, în care am descoperit cum pot să îmi modulez vocea pentru a transmite cât mai bine informații dar și emoție.

O imagine poate valora cât 1000 de cuvinte se spune, nu? Dar cuvintele spuse la volumul și intonația adecvată pot scrie istorie. Gândiți-vă la discursul lui Martin Luther King. Îl auziți acum în mintea voastră cum spune ”I have a dream…”. Poate nu-l vizualizați dar vocea cu siguranță vă răsună în minte.

Acum, sigur, nu toți vom susține un discurs istoric, dar felul în care sună vocea noastră în diferite situații de comunicare (fie că este vorba de o discuție acasă, o ședință la muncă ori un pitch pentru un proiect) poate să schimbe rezultatul dialogului și uneori poate să ne schimbe și viitorul nostru.

 

Cursul de la Fundația Calea Victoriei

Colaborarea mea cu Fundația Calea Victoriei se întinde deja pe câțiva ani. Mă bucur și sunt mândră să fac parte din lectorii Fundației pentru că prin toate cursurile care sunt organizate aici s-a construit o comunitate de oameni tare faini. Participanții sunt din toate domeniile, de toate vârstele. Cu toții au în comun însă dorința de a afla lucruri noi și de a se dezvolta. Iar cursul meu ”Cum te ajută vocea în dezvoltarea personală” a pornit cu gândul la cei care vin la cursuri.

M-am gândit în ce fel pot să împărtășesc oamenilor din experiența mea know-how care să le fie util în viața de zi cu zi. Dacă învățăm să ne acceptăm vocea, să o observăm cu blândețe și înțelegere și apoi să o antrenăm zilnic, schimbarea se va produce. Se va produce în noi și se va auzi. Și asta facem la cursul de la Fundația Calea Victoriei: începem călătoria spre Vocea noastră. Cu exerciții, cu strategii cum să identificăm și apoi cum să eliminăm greșelile frecvente, cu sfaturi și iarăși exerciții. 

 

Ce nu știu oamenii despre vocea lor

Fiecare voce este unică. Nu există voci proaste, în opinia mea. Ci doar voci nelucrate. Așa cum ne antrenăm mușchii la sală, așa cum suntem preocupați de dietă sau cum avem bunul obicei de a ne spăla pe dinți - așa trebuie să fim preocupați de voce. Cu exerciții, inserate în programul nostru zilnic (fără să ne încărcăm prea mult agenda proprie pentru că știu că suntem cu toții ocupați) putem să ne lucrăm vocea în funcție de nevoi.

 

De ce nu ne place să ne auzim vocea înregistrată

Pentru că vocea noastră sună diferit în capul nostru. Vă explic la curs cum și de ce, din perspectivă ”tehnică” dacă vreți, anatomică. Dar ce trebuie să reținem dincolo de explicații este că vocea noastră este amprenta noastră vocală. Și așa cum exersăm cu mai multe selfie-uri ca să ne iasă poza dorită, așa cu exercițiu, putem să ajungem la …”the right pitch” (tonalitatea cea mai bună).

 

Un sfat pentru cititorii IQads

Acordați-vă un pic de timp să vă descoperiți Vocea. Vă va schimba felul în care abordați dialogurile dificile. Veți auzi mai mult. Veți asculta mai mult. Este doar începutul spre un upgrade personal. O voce mai puternică (și nu mă refer aici la un volum crescut) ne va crește încrederea în noi, ne va transforma felul în care ne simțim înainte de ședințe sau de interviuri, de exemplu și ne va ajuta să gestionăm momente intense. Vă aștept din 29 martie  la cursul de la Fundația Calea Victoriei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related