Art Movements Foundation invită artiștii români din țară și diaspora, și artiștii străini rezidenți în România, aflați în orice etapă a carierei, să se înscrie în competiția pentru Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan, ediția a II-a până la data de 7 octombrie 2024.
Prin Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan, fundația culturală și partenerii săi doresc să descopere, să recompenseze și să promoveze artiști care au în practica lor artistică desenul contemporan, parte cu tendințele și cu dinamica scenei internaționale de artă.
Premiul întâi, în valoare de 2.500 de euro, va fi oferit autoarei sau autorului care se va apropia cel mai mult de cerințele de valoare și calitate impuse de juriu, 1.500 de euro vor merge către lucrarea clasată pe poziția a doua și 1000 de euro către al treilea câștigător.
Juriul independent, format din personalități, cunoscători ai scenei cultural-artistice românești, va desemna finaliștii și câștigătorii actualei ediții: Magda Cârneci, critic de artă și scriitoare, redactor șef al Revistei ARTA, Anca Boeriu, artistă vizuală, lector UNArte București, Adela Mara, istoric de artă și curatoare, Diana Serghiuță, artist vizuală, laureata Premiului AMF pentru Desen Contemporan 2023, Olimpiu Bandalac, artist vizual și Mladen Bataniat, colecționar de artă.
Aplicațiile pot fi depuse până pe 7 octombrie 2024, ora 23:59, prin completarea dosarului de candidatură în spațiul virtual de pe artmovements.ro. Dosarele eligibile online vor conține fotografii de calitate a cel mult trei lucrări de artă, cu dimensiunea maximă recomandată de 100x100 cm, pe suport de hârtie, carton, textil, metal și orice suport bidimensional, pot fi realizate în creion, cărbune, pastel uscat, cerat sau gras, tuș, acuarelă, sanguină, cărbune, cărbune presat, grafit, fetru, markere, estompă, guașă sau tehnică mixtă, alb/negru sau color. Nu se acceptă tehnici de reproducere digitale, gravură, pictură, obiect, instalație, sculptură.
Prima ediție, derulată în 2023, a Premiului AMF a atras participarea a 347 de artiști și un număr de aproape 600 de lucrări înscrise în concurs. Premiul financiar în valoare totală de 5000 euro a fost oferit de fundația culturală artiștilor vizuali Diana Serghiuță, Ada Muntean și Adrian Ghiman, iar artistul vizual Alex Mirutziu a fost desemnat câștigător al secțiunii Premiul Colecționarului.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Partener cultural: Uniunea Artiștilor Plastici din România
Parteneri academici: Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Arte și Design, Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași - Facultatea de Arte Vizuale și Design
Partener principal: Scemtovici & Benowitz Gallery
Partener: ALERT Studio, ART-AN-TE
Parteneri media: Revista Arta, Agenția de Carte, BookHub, Curatorial, Empower Artists, IQads, Modernism, Propagarta, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Zeppelin
Partener monitorizare: Klarmedia
Art Movements Foundation este o fundație culturală independentă care a luat ființă în 2022 în România cu scopul de a contribui la dezvoltarea mediului românesc de artă prin proiecte care creează conexiuni între artiști, colecționari și public, din dorința de a aduce valoare pentru toți actorii implicați – de la mediul academic și independent la galerii, muzee, instituții și publicul larg.