2025 este anul în care platforma de timp liber Zile și Nopți aniversează 25 de ani de la prima sa apariție.
Noul număr al revistei pop culture Zile și Nopți, ediția de ianuarie 2025, este tipărit în 132 de pagini și se distribuie gratuit în locații premium, precum teatre, spații culturale, cinematografe, cafenele sau pub-uri din București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova.
În editorialul din deschiderea revistei de ianuarie, publisherul Ioan Big ne amintește că în acest an Zile și Nopți aniversează un sfert de secol de pop culture în România:
„În anul 2000 apăream cu Zile şi Nopţi, şi de atunci, fără întrerupere, continuăm să incităm la descoperirea de lucruri noi prin experimente culturale, artistice şi de lifestyle, subsumate Pop culture.
În anul hit-urilor Vama Veche, Nu ne mai trageţi pe dreapta, şi Vița de Vie, Basul şi cu toba mare, anul în care s-au lansat Smiley cu Simplu şi Delia cu N&D, iar tinerii (pe atunci) cineaşti Cristi Mungiu, Tudor Giurgiu, Cătălin Mitulescu sau Adrian Sitaru începuseră să atragă atenţia prin scurtmetrajele lor, am plecat la drum cu Zile şi Nopţi în ideea de a ne constitui în călăuze prin mediul experienţial urban.
Zile şi Nopţi va continua şi în 2025 să reprezinte o platformă de expunere a celor mai noi şi variate demersuri din spaţiul cultural de interes pentru public, dincolo de orice frontieră trasată de prejudecăţi, localizare geografică, context social sau mediu de comunicare."
Iată câteva recomandări din cuprinsul revistei din luna ianuarie.
La Pop Up Stories intrăm în universul modei și al cinematografiei și vă prezentăm costumieri care au marcat istoria filmului!
Contribuind masiv la succesul și impactul unui film, arta costumului reprezintă un instrument vizual esențial pentru definirea poveștilor și identității personajelor. Fără a necesita cuvinte, piesele vestimentare transmit informații despre trecutul și statutul social, emoțional sau psihologic al eroilor, devenind, în procesul de worldbuilding, elemente de lifestyle care induc un simț al intimității și o conexiune profundă între protagoniști și mediul lor. Astfel, lucrările costumierilor, care colaborează adesea cu mari case de modă și designeri, încurajează, în contextul Popular Culture actual, chiar și mimetismul, construind tendințe și simboluri culturale.
La Capitolul FILM vă prezentăm premierele lunii ianuarie, precum și câteva dintre filmele care vor face valuri în 2025.
Ioan Big a stat de vorbă cu BOGDAN NAUMOVICI, subiectul discuției fiind debutul publicitarului în calitate de regizor al unui lungmetraj.
Două sate primesc de la Guvern doar jumătate din bugetul anual de care au nevoie, drept pentru care mizează totul pe un meci de fotbal: cine învinge ia toți banii și își face treaba, așa că, firește, fiecare va face tot ce e românește posibil să câștige. Acesta este subiectul comediei Țăndări (premiera: 28 ianuarie), reprezentând lungmetrajul de debut al lui BOGDAN NAUMOVICI, cel mai cunoscut publicitar de la noi, care a făcut trecerea spre cinema prin intermediul scurtmetrajului său Zimnicea (2019), selecționat ori nominalizat în numeroase festivaluri internaționale de film.
„Țăndări este o comedie clasic românească”
La Capitolul ARTĂ & CULTURĂ, secțiune susținută de Vodafone, vă prezentăm un interviu în exclusivitate cu reputatul regizor de teatru și operă, ANDREI ȘERBAN.
ANDREI ŞERBAN a revenit în luna decembrie pe scena Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, după o absenţă de 32 de ani, cu excepţionalul spectacol Mary Stuart, o adaptare modernă semnată de britanicul Robert Icke după piesa clasică a lui Friedrich Schiller.
Strălucitor conceput de către ANDREI ŞERBAN, spectacolul se dovedeşte a fi de o actualitate impresionantă, fie că ne raportăm la cataclismele socio-politice produse la noi în ultima vreme, fie la teme ce dau de gândit dincolo de un spaţiu specific, precum fabricarea de martiri, statutul migranţilor sau discutabila valoare a sprijinului majorităţii.
„Teatrul este o artă imperfectă care încearcă să devină perfectă”
La Capitolul MUZICĂ, vă prezentăm cele mai așteptate turnee care au loc în Europa în 2025, de la Oasis la Dua Lipa, Linkin Park sau Bruce Springsteen.
În luna ianuarie avem și 2 aniversări: 90 de ani de la nașterea celui care a fost Regele Rock 'n' Roll, Elvis Presley, dar și 40 de ani de la We Are the World, simbolul unei generații unite pentru o cauză globală.
În ianuarie 1985, un studio din Los Angeles a devenit scena unui eveniment muzical istoric: înregistrarea piesei We Are the World. La 40 de ani de la acest moment unic, cântecul rămâne un simbol al unității și al puterii muzicii de a inspira schimbare.
La Capitolul EAT & DRINK, secțiune susținută de Sergiana Grup, vă prezentăm o colecție de articole realizate de contributorii Zile și Nopți: Cosmin Dragomir, antropolog culinar și jurnaliștii Horia Ghibuțiu, Gruia Dragomir și Iuliana Ciocîrlan.
Cum să începi anul cu mai multe legume și fructe fără să ții dietă?
Veganuary este o mișcare globală care provoacă oamenii să exploreze rețete savuroase, fără a include în alimentație ingrediente de origine animală, în prima lună din an, iar dacă vă întrebați de unde să începeți, v-am pregătit câteva idei de preparate vegane care își propun să arate că alimentația plant-based este delicioasă și surprinzător de simplă.
La Capitolul LIFESTYLE, susținut de către Karpaten Turism, vă prezentăm un interviu exclusiv cu Romana Mateiaș, o artistă cu rădăcini adânc înfipte în lumea artei, care și-a găsit drumul în universul bijuteriei contemporane printr-o poveste fascinantă de transformare și explorare creativă.
Alin Gălățescu, senior editor Zile și Nopți, ne prezintă un fashion editorial: Spectacolul NEO-GRUNGE.
BLACK SHEEP by Cristina Diaconu este câștigătorul Premiului ELYSEE - AVANPREMIERE pentru „Cea mai creativă colecţie”, din cadrul evenimentului multibrand „FASHION MOMENTS”, ediţia XV, cu tema „STYLES & TRENDS”, desfășurat la finalul anului 2024. Iată aici un editorial de atitudine a acestei autentice renașteri a unui renumit stil: NEO-GRUNGE.
La Design & Arhitectură, arh. Ioana Aldea ne prezintă CULTFORT - Fortăreaţă culturală urbană din Sighișoara.
Proiectul de restaurare și refuncţionalizare a Turnului și Bastionului Măcelarilor din Sighișoara a fost premiat în această toamnă în cadrul concursului de arhitectură „Nature Paths”, din cadrul celei de-a 7 ediţii a Bienalei de arhitectură Arhitectura.6 2024.
Gruia Dragomir, seniort editor Zile și Nopți, ne prezintă o nouă Poveste de succes: TERACOTA MEDIAȘ, o afacere unică în România.
Fabrica de teracotă din Mediaș a fost înființată în anul 1906, de către sasul Gref Iulius. Timp de aproape 80 de ani (1938-2015), aceasta a schimbat mai mulți proprietari, printre aceștia numărându-se inclusiv Statul Român.
Din 2015, fabrica este din nou în proprietatea unui antreprenor sas, Uwe Draser. Am vrut să aflăm mai multe despre acest business unic în România, iar la întrebări ne-a răspuns Radu George, manager general Teracota Mediaș.
În București, revista Zile și Nopți se distribuie gratuit în numeroase spații culturale, printre care amintim:
– Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Act, Teatrul de Artă, Teatrul Apropo, în Culise, Teatrul Excelsior, Teatrul Godot, Apollo 111, FF Theatre, Teatrul Avangardia, Teatrul Elisabeta, Teatru Infinit, Teatrul Mic, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Muzical Ambasadorii, Teatrul Stela Popescu, Teatrelli, Unteatru, Point, hub cultural, Teatrul Arte dell’Anima, Teatrul de Opereta Ion Dacian, Opera Națională București,
– MARe – Muzeul de Artă Recentă, MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană, MNAR Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”,
– 2/3 galeria, Catinca Tabacaru Gallery, Elite Art Gallery, Galeria Senso, Kulterra Gallery, Scemtovici & Benowitz Gallery, ARCUB, Assamblage – Institutul de Artă și Design, Fundația Calea Victoriei.
Tot în București, revista se mai poate găsi la Hard Rock Café, Club Control, Green Hours, The Pub Universității, J’ai Bistrot, Tucano Dorobanților, rețeaua de cafenele Gloria Jeans sau în rețeaua Cinema City.
Revista Zile și Nopți se distribuie în locații premium și în Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova.
Citește Zile și Nopți, ediția de ianuarie, varianta digitală a revistei.
Pe site-ul zilesinopti.ro găsiți acum și calendarul evenimentelor din 41 de orașe din România.