Brandurile, la intersecția dintre algoritmi și presiuni sociale

Brandurile, la intersecția dintre algoritmi și presiuni sociale

Un raport Gartner arată că până în 2028, companiile vor cheltui aproximativ 500 de miliarde de dolari – o sumă egală cu averea celui mai bogat om din lume - pentru a-și întări reziliența la dezinformare. Cifra poate fi și mai mare, pentru că nu se bazează pe o estimare completă a dezvoltării tehnologiilor AI și a impactului lor asupra fluxurilor de informații, permanent integrate cu cele financiare. 

Teoriile sociologice spun că atunci când societățile resimt nesiguranță generată de evenimente politice, sociale sau economice, oamenii își găsesc refugiu în narative conspiraționiste. Cum veștile din economie nu sunt optimiste pe termen scurt și mediu, iar cele din politică vor deveni complicate pe măsură ce ne apropiem de a doua parte a actualelor mandate politice exprimate prin vot în foarte multe țări ale lumii, sunt șanse foarte mari ca în următoarea perioadă comunicarea să intre mai pronunțat în meniul de marketing al companiilor. Și asta se va întâmpla din cauza unui singur fenomen global ale cărui efecte economice sunt imposibil de cuantificat: dezinformarea. 

După câțiva ani în care am auzit în jurul meu vorbindu-se despre impactul inteligenței artificiale asupra industriei de comunicare, cred că cel mai important aport adus de aceste instrumente este automatizarea unor procese care devin imposibil de gestionat într-un mediu controlat și interferat constant de dezinformare. Realitatea este că fenomenul dezinformării este mult mai avansat în utilizarea tehnologiilor AI – de la crearea și amplificarea unor teme construite pe știri false până la vulnerabilizarea unor comunități. În acest timp, adevărul chiar umblă cu capul spart, pentru că nu a învățat încă să se slujească de această minunată invenție umană – AI – pentru a se proteja pe sine. 

Dacă o minciună repetată suficient de mult devine adevăr, atunci de câte ori trebuie repetat un adevăr pentru a nu fi subminat de minciună? Stă în puterea noastră să menținem un ecosistem sigur pentru brandurile și organizațiile pentru care lucrăm? Astăzi, când granița dintre uman și artificial se dizolvă, suntem suficient de bine instruiți și experimentați ca să putem apăra cu responsabilitate cea mai prețioasă investiție a acționarilor – investiția în reputația brandurilor? Putem spune că știm ce avem de făcut dacă mâine organizația în care lucrăm se va confrunta cu un val de știri false, de boicoturi și greve spontane, de refuzuri la dialog sau chiar un linșaj? 

Pe 14 aprilie la FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE te invit să ne pregătim împreună pentru rolul de gardieni ai brandurilor într-o lume vulnerabilă la dezinformare. Ultimele locuri sunt disponibile aici.

-------
Eliza Rogalski, Managing Director, Rogalski Damaschin

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Rogalski Damaschin

Cu peste 17 ani de activitate, Rogalski Damaschin este una dintre cele mai influente și performante agenții de comunicare din România, având un portofoliu de clienți care activează în... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related