[Hai cu votul] Vitalie Cojocari: Votul este cea mai puternică armă a democrației. Dacă este folosită responsabil, această armă ne poate salva de dictatură

[Hai cu votul] Vitalie Cojocari: Votul este cea mai puternică armă a democrației. Dacă este folosită responsabil, această armă ne poate salva de dictatură

Votul este o armă, până la urmă. Depinde de fiecare cum ajunge să o folosească – pentru a menține democrația vie sau pentru a o răni. Votul este un drept. Votul este o responsabilitate civică. Cu acest gând a mers la vot jurnalistul Vitalie Cojocari în primul tur al Alegerilor Prezidențiale 2025. Și cu sentimentul că fiecare om contează și fiecare este parte a unei comunități.

În vremuri tulburi, oamenii se unesc, comunitățile au putere.

"Omul este o ființă socială, are nevoie de apartenență. Haideți să-i convingem pe oameni că ei sunt importanți, că ei contează pentru societate. Și dacă vom reuși să facem asta, nu va mai fi nevoie să-i convingem să iasă la vot. Ei vor fi acolo, în cabina de vot", spune Vitalie.

Vorbim cu Vitalie Cojocari despre vot. Despre oameni. Despre responsabilitate.

 

Primul tău vot

Prima dată am votat în Republica Moldova. A fost un moment important. M-am simțit important. M-am simțit relevant. Am simțit că eu, puștiul de atunci, contez pentru societate. De atunci nu am lipsit de la niciun vot! Nici măcar unul!

 

Cum te raportezi acum la politică

Sunt jurnalist, prin urmare regulile jurnalistice în care cred mă obligă să respect această meserie pe care o fac cu multă plăcere. Moderez emisiuni în care îi informez pe oameni despre importanța votului. Moderez emisiuni în care invit analiști, politicieni, experți care își cunosc bine aria de expertiză. Totul pentru că îmi doresc ca oamenii să fie bine informați și să voteze în consecință.

 

Puterea votului de a schimba ceva

Votul este cea mai puternică armă a democrației. Dacă este folosită responsabil, această armă ne poate salva de dictatură. Dacă nu este folosită, nu face nimic. Desigur, ca orice armă poate fi folosită iresponsabil și atunci democrația va fi rănită ori... ucisă.

 

Gânduri și emoții cu care te-ai dus la vot în turul 1 al acestor Alegeri Prezidentiale

Regele Mihai spunea că noi am luat țara cu împrumut de la copiii noștri. Ceea ce este adevărat. Am mers la vot cu gândul că nu pot să nu plătesc dobândă pentru acest împrumut. Dacă nu merg la vot, dacă nu plătesc rata, ratele se adună, iar generațiile care urmează vor avea de plătit prea mult. Responsabilitatea este cel mai important gând care mă obligă să-mi găsesc 5 minute din viața mea ca să merg să votez!

 

O scurtă analiză a vremurilor și contextului politic

Peste Prut, unde m-am născut, se spunea pe vremuri foarte frumos, că fiecărui om, de-a lungul vieții îi sunt date niște ”cumpene”. Adică niște greutăți, niște probleme mari prin care trebuie să treacă. Aceste „cumpene” fie îl doboară pe om, fie îl transformă într-un om mai bun. Că vorbim de o boală, că vorbim de o încercare financiară complicată. Omul trece prin aceste cumpene singur. La final va fi doborât ori se va alege cu o experiență importantă, care îl va ajuta în viață.

În limbaj modern noi vorbim despre challenge, adică provocare. La fel ca omul în viață și generațiile au „cumpenele” lor. Din păcate, generația noastră a avut prea multe „cumpene”. Acestea par să se adune în ultima perioadă. Iată încă una în fața noastră. O „cumpănă” electorală de data asta, în care alegem direcția țării. De văzut cum va reuși să treacă de această „cumpănă” generația pe care o reprezentăm. De văzut...

 

De ce crezi că sunt oameni din România care nu votează 

Îmi vine greu să înțeleg de ce nu votează, dar sunt convins că fiecare are o motivație puternică. Cert este că de data asta am auzit foarte mulți oameni care au spus că nu au votat de ani și ani de zile, dar acum vor ieși din hibernare și vor merge la vot. Nu ne alegem doar președintele, ne alegem viitorul, iar oamenii trebuie să înțeleagă.

 

Demersuri pentru a mări prezenta la vot în turul al doilea al Prezidențialelor

Oamenii nu trebuie judecați, oamenii trebuie înțeleși. Dacă îi judeci, atunci vor ajunge să se îndepărteze și mai mult de nevoile societății. Omul este o ființă socială, are nevoie de apartenență. Haideți să-i convingem pe oameni că ei sunt importanți, că ei contează pentru societate. Și dacă vom reuși să facem asta, nu va mai fi nevoie să-i convingem să iasă la vot. Ei vor fi acolo, în cabina de vot!

 

Discuțiile cu oamenii din jurul tău

Zilele trecute vorbeam cu cineva care mi-a spus că până acum nu a votat decât în 2000, când a avut de ales între Iliescu și Vadim Tudor. Ei bine, acum a votat și în primul tur și abia așteaptă să voteze în turul doi. Persoana respectivă a convins și alți oameni ca el, că trebuie să meargă la vot. Ei sunt adevărați apostoli ai participării. Ei sunt oamenii care nu trebuie convinși, ei sunt oamenii care știu că votul lor contează, chiar dacă până acum nu au participat.

 

De ce e important pentru tine să votezi

Cum spuneam, votul este o armă puternică. Votul este responsabilitate. Fără aceste două lucruri, este gol de conținut. Pentru a vota este nevoie să-ți pese cu adevărat. Pentru mine este important să votez pentru că pur și simplu îmi pasă.

 

Care este mesajul tău pentru cei care te urmăresc. De ce ar trebui să voteze

Oamenii ar trebui să voteze pentru că ei fac parte din comunitate. Pentru că ei sunt importanți. Oamenii contează pentru lumea care îi înconjoară. Oamenii care nu votează trebuie să știe că există pe lume alți oameni care îi iubesc, țin la ei și îi apreciază mult. Trebuie să știe asta și atunci le va fi clar de ce este important să voteze!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related