"In five years, most of us will be out of business"

Si nu, nu este vorba doar de criza. Sunt cel putin cateva motive din cele discutate saptamana trecuta la Barcelona la un eveniment foarte important al industriei de PR si evaluare: European Summit on Measurement (ameceuropeansummit.org).

Citatul din titlu ii apartine prof. David Michaelson CEO la Echo Research si cei prezenti au fost putin socati de aceasta abordare, dar profesorul american a motivat declaratia: programele de cercetare pentru comunicare vor deveni un standard si cei ce nu le vor utiliza isi vor inchide afacerea. Clientii companiilor de PR nu mai sunt dispusi sa investeasca in programe de PR fara o cercetare pre si post campanie.

Tehnologie. Destul de multi, poate prea multi, nu sunt deschisi catre tehnologie. Argumentul suprem: tehnologia nu poate sa ne inlocuiasca pe noi, profesionistii. Doar noi suntem in stare sa decidem ce este alb si ce este negru. Doar noi cu rigla in mana putem sa facem evaluari de PR. Sa nu uitam ca si tehnologia este creatia noastra si de noi depinde sa o facem sa raspunda nevoilor noastre. Am cel putin doua argumente: tehnologia a evoluat foarte mult si deja sunt rezultate dovedite ca prin inteligenta artificiala se pot obtine rezultate cel putin satisfacatoare. Si nici cu resurse umane nu ai o acuratete de 100% atunci cand vrei sa faci o evaluare calitativa.

Si daca tot vorbim de oameni, hai sa ne uitam si la volumul de informatie. Acum 5 ani aveam de evaluat sa spunem cantitativ o campanie de PR. 10 ziare, 3 televiziuni si 5 posturi de radio. Si probabil cateva site-uri. Acum vorbim de cel putin cateva sute de surse online relevante si sa nu mai vorbim si de social media. Iar daca este vorba de un brand global ce facem? Facem outsourcing in India sau China? Poate da. Dar tot pentru tehnologie.

A, si sa nu uit. La Barcelona am votat impreuna cu reprezentanti din peste 30 de tari o declaratie legata de principiile evaluarii in PR. Sincer cred ca este un pas important pentru o meserie asa de noua. Doar daca ne gandim la Bernays si Lazarsfeld ... Si erau colegi din Noua Zeelanda bucurosi ca au reusit sa introduca PR-ul disciplina obligatorie la scolile de afaceri.

"Declaratia de la Barcelona":

1. Stabilirea scopului si masurarea sunt aspecte fundamentale oricaror programe de PR

2. Masurarea media necesita atat o componenta cantitativa, cat si una calitativa

3. Advertising Value Equivalents (AVE) nu masoara valoarea activitatilor de PR

4. Social Media poate si trebuie sa fie masurata

5. Masurarea consecintelor este preferata masurarii rezultatelor

6. Rezultatele unei organizatii pot si ar trebuie sa fie masurate. (Rezultate: financiare - cota de piata, cifra de afaceri, profit, de imagine, de notorietate)

7. Transparenta si replicabilitatea sunt puncte de maxima importanta pentru o evaluare adecvata

Cele cinci organizatii internationale care au dezbatut, sub patronajul AMEC, "Declaratia de la Barcelona", sunt: The Global Alliance, IPR Measurement Commission, AMEC, PRSA si ICCO. Summitul a fost organizat de Asociatia de Masurare si Evaluare a Comunicarii (AMEC) si de Institutul pentru Relatii Publice.

PS: sa nu uit. la Barcelona nu am vazut firme de PR din Romania 
PPS: autosuficienta nu este buna pentru afaceri. Si nu este vorba doar de Romania

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Pozitii

Sectiune



Branded


Related