[Planner in vacanta] Sejur in Turistan

Weekend-urile libere au devenit un lux nu doar in marcom. Cand ai 48 de ore intregi la dispozitie, incepe sa se numeasca “vacanta”, independent de vreme, mijloc de transport sau de miscarile astrelor. Astfel, concediile nu sunt neaparat definite de perioada, de rigurozitatea planificarii, de marimea grupului sau de venitul mediu pe gospodarie, ci mai degraba de scopul cu care calatorim. De aceea, nu-mi propun sa scriu despre obiceiuri de consum pe segmente sociodemografice, ci despre mindset-uri de vacanta.

Responsabil – „Sunt in concediu de odihna”
Concediul e semnul reusitei in viata; faptul ca va avea ceva de povestit rudelor & prietenilor este satisfactia suprema. Are in permanenta o borseta cu tot ce trebuie. In aeroport, il recunoastem usor dupa faptul ca e primul care asteapta ca bagajele sa intre pe banda rulanta. Din vacanta se intoarce cu suveniruri clasice, tichete, bilete de intrare la muzee, flyere inutile.

Spontan – „Vad eu cum ma intorc”
Merge in vacanta pentru aventura & excese. Daca doarme mai mult de 5 ore pe noapte, se cheama ca a avut o vacanta cuminte. Din concediu revine cu tatuaje temporare dubioase. De la el primim telefoane date din cele mai nefiresti locuri, legate de o intamplare cu „unii din zona”. Cheltuieste tot ce are, dar cumva reuseste sa ajunga acasa; dupa vacanta, mai cere cateva zile libere sa-si revina dupa o raceala sau o fractura.

Explorator – „Sper sa nu ratez nimic”
Scopul lui este sa vada, manance, bea, respire tot ce e specific locului. Are un blog despre pasiunea lui (calatorii, arta) si o colectie impresionanta de fotografii pe Flickr. Calatoreste structurat si are multi prieteni via CouchSurfing. Din vacante isi ia lentile noi pentru aparat; nu suporta suvenirurile de tip magneti de frigider sau desfacatoare de bere.

Grabit – „Am 12 locuri de vizitat”
Bine informat, stie dinainte ce si cand are de vizitat. Ce nu apare pe Google ca obiectiv turistic de top iese din traseu. Mananca pe fuga, viziteaza pe fuga, in general bifeaza obiective turistice sonore, despre care posteaza imediat pe Twitter & Facebook. Cumpara cate un suvenir-cliseu din fiecare loc vizitat si abia acasa stabileste ce si cui da.

Comod – „Nimic impresionant”
Pleaca in vacanta pentru ca i-au ramas zile libere sau pentru ca se plictiseste acasa. Catedrala Notre-Dame i se pare “ok-ish” iar specialitatea casei neinteresanta, asa ca il vedem mai mult in lanturi internationale (pentru cafea, pranz, cina, shopping & dormit), unde merge “la sigur”. Fumeaza mult. La intoarcere, nu prea are ce povesti pentru ca toata vacanta e descrisa pe Facebook.

Shopaholic – „Sper sa incapa tot”
Calatoreste pentru a ajunge la multe haine ieftine si de calitate. H&M e o prioritate, la fel si “poza de hi5”. Overdraft-ul e un aliat constant. In ultima zi trece pe la cateva din cele mai cunoscute muzee, in magazinul carora petrecere mai mult timp decat la vizita propriu-zisa. In aeroport, bagajul sfideaza fizica.

Paranoic – „Sigur am lasat apa deschisa”
Turist neexperimentat, isi ia cu el tot dulapul, pregatit in caz ca va fi invitat la opera locala sau daca ajunge la vreo petrecere tematica, oricare ar fi ea. Are o parte din bani in geanta de zi cu zi si alta in geamantanul din camera, ca back-up. In aeroport il gasim langa turistul “responsabil”, lipit de banda de bagaje. Scopul lui e sa se-ntoarca mai repede acasa & sa afle daca l-a inundat sau nu vecinul.

Zgarcit – „Nu ma prostesc astia pe mine”
Calatoreste pentru micile victorii in lupta cu cei care vor sa-l jecmaneasca. Este fan discounturi aplicate promotiilor. Nu-i plac experimentele. In oras, vaneaza happy hours iar seara prefera plimbarile pe strada principala. Se oftica daca rateaza micul-dejun inclus in pret. Gaseste contraargumente sau alternative ieftine pentru orice posibil rasfat. Are la el o harta A2 si un flyer cu taloane de reduceri.

Hedonist – „Pentru asta muncesc”
Este in vacanta pentru ca merita putin rasfat. Daca pleaca cu trenul, cere “loc la geam”. Cheltuieste mult peste puterea lui financiara, mai ales daca are audienta. Ar lasa bacsis chiar si la muzeu. Primul lucru pe care-l face cand se intoarce e sa ceara un avans.

BRB – „Am plecat putin de la birou”
Turistul “Be Right Back” isi doreste foarte mult sa ia o pauza de la birou, sedinte & sef insa nu-i prea iese. Din vacanta isi ia ultimele gadget-uri. E singurul din grup care are laptop-ul cu el, pretextand ca l-a luat pentru muzica si filme. Cand ceilalti sting lumina, el se furiseaza sa termine un excel. Fata de celelalte tipologii, turistul BRB nu se simte deloc defazat atunci cand se intoarce la munca.

Evident, mai sus sunt observatii pur personale, tipare care se pot suprapune & dezvolta. Cat despre mine, sunt un turist naiv. Constienta de statistica furturilor din Barcelona, am reusit sa raman doar cu pasaportul si cu bunavointa prietenilor mei.

Indiferent de scenariu, ajunsa acasa, las sa treaca cateva zile pana despachetez. Din lene si din nevoia de a mai ramane inca putin in vacanta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune


Comentarii

Simona Sava
acum 13 ani
Oare daca si eu am fost pradata in Barcelona ma incadrez in aceasta categorie?

Barcelona m-a lasat fara efectivele personale, chiar si fara pasaport! Bunavointa prietenilor e intr-adevar singurul lucru ce iti ramane (multumesc Andra!!!), pentru celelalte, exista Mastercard. Totusi, cum altfel i-as fi cunoscut pe simpaticii politisti barcelonezi sau pe consulii romani?

T V
acum 13 ani
Mi-a dat o stare de vacanta.

Eu is combinatie dintre: responsabil si explorator.

M-am hotarat, tre sa pun la soseata..



Branded


Related