ÎN FIRE | Expoziție de vestimentație Victoria Zidaru

ÎN FIRE | Expoziție de vestimentație Victoria Zidaru

Marți, 23 mai 2017, de la ora 19, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Acvariu, va avea loc vernisajul expoziției de vestimentație ÎN FIRE a artistei Victoria Zidaru.

"Expoziția propune un discurs pentru întoarcerea la normalitate, verticalitate și firesc pornind de la simplitatea firului ca element constitutiv al întregii țesături materiale și spirituale din complexitatea existenței umane. Va fi folosit firul de in sau de cânepă, tors de bătrânele din Bucovina.

Firul concret, raportat la viața de zi cu zi, practic, estetic – este elementul crucial în fundația construcției umane, de la îmbrăcăminte la ustensile casnice și țesături decorative – compune ambientul cu care este înconjurat omul și trupul omului. Dincolo de concret, firul reprezintă legătura dintre om și Dumnezeu – firul ca instrument de rezonanță a conectării omului cu Creatorul său.

Veșminte croite din pânză de casă, recuperată din lăzile de zestre ale satelor bucovinene, respectând croiala țărănească, costume ce înnobilează femeia româncă de la sate, în două piese, vor fi reinterpretate și aduse la zi într-o viziune modernă. Primul element – cămașa albă, pe dedesubt, iar al doilea element, frumos împodobit, pe deasupra. Albul purității primului element – simbol al năzuinței spirituale este apărat de cel de-al doilea element – împreună formând o armură care apără femeia și îi ascunde frumusețea, spiritualizându-i senzualitatea. În același timp, prin această platoșă ocrotitoare a costumului frumos împodobit și croit, femeia țărancă emană și cere privitorului frumusețe, respect și comuniune de valori spirituale și materiale.

Alături de costumele ceremoniale femeiești prezentate în expoziție, așezate pe suporturi special create sub forma unor trupuri din lemn, într-un dialog ce accentuează atmosfera de lucru a unei țărănci, vor fi expuse și câteva miniaturi care au la bază împletirea armonioasă a firului de in și cânepă, miniaturi ce amintesc de anumite detalii ale unor broderii medievale", spun Alexandru Davidian și Victoria Zidaru.

De asemenea, în sala de expoziție va rula filmul Înveșmântarea. Înveșmântarea sau Spălătoreasa este desprinsă din basmele românilor și prezintă reinterpretarea, sub forma unui video-performance, a unui ritual de purificare a trupului și sufletului pornind de la albitul veșmântului confecționat din materiale, după croieli uitate.

Pe 11 iunie, la finisajul expoziției, în curtea interioară a Muzeului Țăranului se va desfășura un performance. O ceată de fete reprezentând diferite vârste și zone ale țării, îmbrăcate în costumele expuse, vor interpreta o scenografie rituală. Pe un fundal sonor constituit din cântece arhaice, având ca granițe două cuburi deschise, realizate din bârne din lemn, cu trimitere evidentă la războiul de țesut, tinerele vor forma, prin dans și gesturi elegante, o mare urzeală.

Expoziția este organizată în colaborare cu Proiectul Cultural Contemporani în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român. Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu până pe 11 iunie 2017. Intrarea este liberă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related