Începe numărătoarea inversă pentru Festivalul de Film Central European Timișoara

Începe numărătoarea inversă pentru Festivalul de Film Central European Timișoara

Din 3 până în 9 septembrie 2017, la Timișoara, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film, spații de proiecție diverse (Cinema Timiș, Piața Libertății, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Cărturești), pregătite să împlinească pofta de cultură se reunesc sub numele de Festivalul de Film Central European/Central European Film Festival.

Competitiv și tematic, Central European Film Festival se conturează în acest an într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul filmelor selecționate, dar și întâmplărilor artistice conexe care vin în sprijinul acestora. Pregătește-te, așadar, pentru explorare, căutare, contemplare într-un melanj cultural din care enumerăm:

Happy End Meets EYOT: cine-concertul din deschiderea CEFFTm, ora 21 :00, în Piața Libertății. O combinație de jazz și film, sunete creative puse pe portativ de cvartetul EYOT din Serbia și imagini împletite într-un mod genial de regizorul ceh Oldřich Lipský în anul 1967, sub titlul Happy End.

Expoziția Afișe străine ale filmelor românești din perioada comunistă, de văzut în perioada 4-9 septembrie la Cinema Timiș. Aceasta conține 40 de afișe străine și afișe românești pentru export ale unor filme realizate în perioada 1965-1985 și aduce mai aproape de public o parte dintr-o impresionantă colecție a producătorului american Christopher Landry.

Lansări de carte: J.Negulescu, un român la Hollywood de Manuela Cernat, Peștele cu aripi de Răsvan Popescu, Pseudokinematikos / Fals tratat de cinema. Bucuriile filmului, volumul 3. Între viață și filme de Marian Sorin Radulescu, Radu Gabrea-Biografia unei opere de Călin Stănculescu. La acestea se adaugă dezbaterea Banatul Timișoarei-multi și interculturalitate în contextele românesc și european și simpozionul Europa Creativă.

Secțiunile festivalului sunt:

Competiție: filme de ficțiune realizate în ultimii doi ani și care au un anume grad de reprezentativitate al țărilor respective întrucât au obținut premii la festivalurile din țările respective sau au fost propuse pentru Premiul Oscar pentru film străin de către un juriu local. Competiția va aduce din acest an alături de filme din țările central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România) și filme din țările sud-est europene (Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania).

Panorama : filme noi, de succes, realizate în alte zone ale Europei și chiar pe alte continente, filme despre care se discută intens și pe care publicul românesc nu a avut încă ocazia să le vadă. 

Capitale Culturale din UE : filme documentare despre orașele care vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia).  

Filme de licență : o selecție de scurtmetraje recente realizate de de studenții Universității Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale".

Filme idiș: o colecție de filme clasice restaurate și oferite de către Universitatea Brandeis și Centrul Național penru Film Evreiesc din New York.  

Retrospectiva Radu Gabrea : un omagiu adus lui Radu Gabrea (1937- 2017), marele regizor român și inițiator al acestui festival, și care cuprinde câteva filme reprezentative ale sale.

Diversitate culturală și minorități : filme deopotrivă de ficțiune și documentare care promovează toleranța și  diversitatea culturală, lingvistică și de orice alt fel.

Short Matters! –o  selecție din turneul de scurtmetraje al Academiei Europene de Film, care aduce scurtmetrajele nominalizate la Premiile Cinematografiei Europene la festivaluri de film din Europa şi nu numai și este prezentată în cadrul CEFFTm de partenerii noștri de la Timishort.

Acestora li se adaugă un modul de la Lugoj, în perioada 11-12 septembrie 2017, la Cinema Bela Lugosi.

CEFFTm este organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești din România.

Sponsori : KPMG România, Casa Auto, Brewtiful.

Parteneri: Cinemateca Serbiei, Asociația Clubul Economic German, Asociatia Noua Acropolă, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Cărturești, Centrul Cultural German, CinetiC, Comunitatea Evreilor Timisoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara, Fundatia Județeană pentru Tineret (lângă ea și cea cu susținem capitala tineretului), Fundația Comunitară, Gărâna Jazz, Institutul Francez Timișoara, Iulius Mall, La Căpițe, Muzeul de Artă Timișoara, OSUT, Ozz Vintage House, Retim, Teatrul Merlin, Teatrul Național Timisoara, UNATC, UVT, Tedy Necula, Via Rumania, Youth Bank.

Parteneri media: AARC, Banatul Azi, Banater Zeitung, Capital Cultural, Altcine, Cinemagia, IQads, Festivalier, Feeder, KissFm, Film New Europe, LiveTm, Romania Pozitivă, Tion, TVR, TVR Timișoara, Temesvarihirek.

Intrarea la toate evenimentele din festival este liberă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related