Nu fi în trecere, vino la întrecerea filmelor de la Festivalul de Film Central European

Nu fi în trecere, vino la întrecerea filmelor de la Festivalul de Film Central European

Ochii care nu se văd, se uită la filme bune. Festivalul de Film Central European aduce în perioada 3-9 septembrie, la Timișoara, prin intermediul secțiunii competiționale, 13 filme din țări central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România) și sud-est europene (Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania) ale unor regizori demni de urmărit.

Poloneza Agnieszka Holland, recunoscută pentru unul dintre cele mai puternice filme despre supraviețuire – Europa, Europa, „vine” la Timișoara, alături de fiica sa, Kasia Adamik cu Urma/Spoor (2017). Acestea ecranizează un roman polițist din 2009, încercând să-l situeze în societatea poloneză de azi, puternic divizată.

Croatul Rajko Grlić de care ne putem aminti din Secrete bine ascunse, o poveste contemporană imorală şi indiscretă plasată în Zagreb, intră în cursă cu o poveste de dragoste despre ură – Constituția/The Constitution (2016), o comedie despre patru persoane care locuiesc în aceeași clădire, dar se evită reciproc din cauza diferențelor de avere, a obiceiurilor sexuale, a naționalității și religiei.

Cristi Puiu, „naşul noului val al cinema-ului românesc" și Sieranevada (2016) își continuă periplul prin festivaluri și ajunge la Timișoara, într-o altă postură, aceea de candidat la trofeul CEFFTM.

Atmosfera de competiție va fi încinsă și de:

Cinci prieteni de aur / The Golden Five (2016), o poveste despre trecut care ne informează despre prezentul nostru, semnat Goran Trenchovski.

Eu, Olga Olga Hepnarová/ I, Olga Hepnarová (2016), în regia Petr lui Kazda și Tomás Weinreb - povestea  celei care a șocat Cehoslovacia în anii ‘70, când camionul pe care îl conducea a strivit 22 de persoane pe o stradă principală din Praga.

O soție bună/A Good Wife (2016). Un film al Mirjanei Karanovic despre o femeie care descoperă crimele de război ale soțului ei și trebuie să decidă cum să răspundă.

Smac (2015) de Elias Demetriou, o istorie a unei vieți schimbate după ce o persoană este diagnosticată cu cancer.

1945

Un film din 2017, în regia lui Ferenc Török, despre întoarcerea a doi evrei ortodocși într-un orășel maghiar sub ocupație sovietică. Atmosfera este de western amintind de La amiază (1952, r. Fred Zinnemann) și Ultimul tren din Gun Hill (1959, r. John Sturges).

Enclave/ Enklava (2015)

O producție în care Goran Radovanovic abordează cu sensibilitate un subiect delicat: viața unei enclave, a unei comunități de sărbi înconjurați de albanezi în Kosovo, văzută din perspectiva lui Nenad, un copil de 10 ani.

Profesoara/ The Teacher (2016)

O comedie a lui Jan Hrebejk   despre o profesoară care abuzează de poziția ei de înalt activist într-o școală din Bratislava anilor ’80.

Viața ca o trompetă/Life is a trumpet (2015) o privire uşor ironică asortată cu compasiune aruncată de regizorul  Antonio Nuić asupra necesității noastre de a crea probleme şi a modului plin de imaginație în care ajungem să le depăşim.

Fără Dumnezeu/ Godless (2016)

Ralitza Petrova zugrăvește portretul unei  asistente medicale care face trafic cu buletinele pacienților demenți și care se luptă între dependența față de droguri și teama de a fi prinsă.

Vă mulțumim că ne-ați bombardat/ Thank you for Bombing! (2015)

Barbara Eder prezintă trei povești fără legătură una cu alta ale unor corespondenți de război în Afganistan.

Toate proiecțiile din competiție vor avea loc la Cinema Timiș.

Din juriu fac parte: Dite Dinesz (realizator TV, România),  James Ulmer (critic de cinema, SUA), László Kántor (producător,Ungaria), Ingeborg Bratoeva-Daraktchieva (istoric de film, Bulgaria),Wolfgang Ruf (scenarist și crtitic de film, Germania). 

Intrarea la evenimente este liberă.

Festivalul Filmului Central European Timișoara propune, timp de o săptămână, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film, spații de proiecție diverse (Cinema Timiș, Piața Libertății, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Cărturești).

CEFFTm este organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România.

Sponsori: KPMG România, Casa Auto, Brewtiful, Federația Comunităților Evreiești din România.

Parteneri: Cinemateca Serbiei, Asociația Clubul Economic German, Asociatia Noua Acropolă, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Cărturești, Centrul Cultural German, CinetiC, Comunitatea Evreilor Timisoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara, Fundatia Județeană pentru Tineret, Gărâna Jazz, Institutul Francez Timișoara, Iulius Mall, La Căpițe, Muzeul de Artă Timișoara, OSUT, Ozz Vintage House, Retim, Teatrul Merlin, Teatrul Național Timisoara, UNATC, UVT, Tedy Necula, Via Rumania.

Parteneri media: AARC, Banatul Azi, Banater Zeitung, Capital Cultural, Altcine, Cinemagia, IQads, Festivalier, Feeder, KissFm, Film New Europe, LiveTm, Romania Pozitivă, Tion, TVR, TVR Timișoara, Temesvarihirek.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related