Andreea Borțun (IDEO IDEIS) debutează în teatru cu un spectacol despre căutări identitare și întoarcerea acasă

Andreea Borțun (IDEO IDEIS) debutează în teatru cu un spectacol despre căutări identitare și întoarcerea acasă
Credit foto: Adi Bulboaca

ÎNAPOI ÎN IARNĂ este debutul în teatru al regizoarei și scenaristei Andreea Borțun, co-fondatoare a festivalului național de teatru tânăr IDEO IDEIS, un spectacol care îi aduce împreună pe scenă pe Cosmina Stratan și Alexandru Ion. Prima reprezentație din 2018 are loc duminică, 14 ianuarie, de la ora 19:00, la unteatru

Povestea proiectului s-a dezvoltat plecând de la jurnalul ținut de bunicul autoarei în 1991. Satul copilăriei, anii de tranziție petrecuți în provincie, precum și relația cu sudul, populat de povești cu strigoi, blesteme și superstiții au jucat un rol important în definirea universului imaginat de autoare. Povestea căutării identitare a personajelor principale - doi frați - s-a așezat pe realitățile sociale ale mișcărilor de stradă din ultimii ani: pe fundalul protestelor, protagoniștii sunt martorii ascensiunii și căderii politice a tatălui lor, baronul local ajuns la putere, antihristul poporului revoltat.

Moștenirea răului patern, istoriile de familie, datoria civică, ruptura dintre generații, prăpastia dintre urban și rural, anii de tranziție, libertatea de a alege pe cine iubim sunt subiecte care redefinesc relația celor doi frați și care îi aduc mai aproape de ei înșiși.

 

Synopsis

E vremea protestelor. Doi frați vitregi se reunesc după mai bine de zece ani. Ea are o agendă revoluționară, el e dintre cei care cred că nimic nu se poate schimba. Regăsindu-se, ambii caută să înțeleagă cine sunt. Înainte de toate însă, trebuie să înțeleagă de unde vin.

 

Echipa spectacolului:

Regie & text: Andreea Cristina Borțun
Distribuție: Cosmina Stratan, Alexandru Ion
Scenografie: Andreea Săndulescu
Light design: Marius Apopei
Visual art: Oana Barbonie
Sound design: Roxana Bain
Voice over: Alexandru Bogdan, Gabi Costin

 

Biografii

Cosmina Stratan a primit, împreună cu Cristina Fluture, distincţia pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes în 2012, cu filmul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu. În 2014, Cosmina a fost unul dintre cei 9 actori selectați în programul Shooting Stars din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. A jucat în spectacole ca Lear(a), regia Andrei Șerban, Teatrul Bulandra, Livada de vișini, Gelu Colceag, la Teatrul Mic, sau spectacolul colectiv De ce n-o facem în drum, regizat de Neil LaBute la Teatrul Act.

Alexandru Ion este unul dintre fondatorii Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria. A jucat pe scena Teatrului Metropolis în Îngeri în America, la Teatrul Act în Vanilla Skype, iar în prezent poate fi văzut în spetacolele The History Boys de la Teatrul Excelsior sau Cea mai călduroasă zi din an, la Apollo111. A fost unul dintre actorii selecționați la Sarajevo Talent Campus 2013, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo și în programul 10 pentru Film al TIFF, în 2015. A jucat rolul Adrian în serialul Atletico Textila, la ProTV.

Andreea Borțun a absolvit Facultatea de Film din cadrul UNATC, București și a urmat cursurile BARD College, Berlin. Debutul său regizoral în cinema, Blue Spring, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film de la Toronto (2015), iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Love Locker, urmează să fie difuzat de către France3 în 2018. Andreea este co-fondator și curator al Rezidenţei Internaționale de Scenaristică PUSTNIK. A debutat ca dramaturg cu un text în cadrul spectacolului de monoloage De ce n-o facem în drum, regizat de Neil LaBute, iar prima sa piesă, Ashes Afar, regizată de Bobi Pricop, a fost prezentată în cadrul Edinburgh Fringe Festival 2015.

Un spectacol produs de Asociația T.E.T.A.
Proiect cultural co-finanțat de AFCN.
Susținut de BRD Groupe Societe Generale.
Spectacol găzduit de unteatru.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related