Primul spectacol din seria a doua - “Hamlet și noi”, un spectacol - laborator de Antoaneta Cojocaru, după piesa lui W. Shakespeare

Primul spectacol din seria a doua - “Hamlet și noi”, un spectacol - laborator de Antoaneta Cojocaru, după piesa lui W. Shakespeare

Laboratorul de Artă prezintă joi, 25 ianuarie orele 19.00 , în incinta Centrului European Cultural și de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Bălcescu” primul spectacol din seria a doua - “Hamlet și noi”, un spectacol - laborator de Antoaneta Cojocaru, după piesa lui W. Shakespeare.

Spectacolul este un manifest pentru artă și cultură și expune evoluția personajelor lui Shakespeare, oglindă actuală pentru societatea de astăzi. În luna ianuarie are loc primul spectacol din acest an - “Hamlet și noi” - un spectacol - laborator de Antoaneta Cojocaru, după celebra piesă a lui W. Shakespeare. Sensibila actriță Antoaneta Cojocaru își pune amprenta îmbinând tehnici inovative de arta spectacolului și arta actorului, construind un spectacol puternic, ce traduce într-o manieră contemporană marile teme existențiale dezbătute în opera lui Shakespeare: dragostea, relația cu autoritatea, familia, moartea, renașterea.

Un Hamlet cu trăiri intense și diverse, ce sălăsluiește fără îndoială în sufletul fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă, statut social, pasiuni și interese. 22 de actori - de la actori cu experiență implicați în fenomenul teatral actual, la cei mai valoroși studenți la UNATC, cât și profesioniști din alte domenii de activitate - își pun în “Hamlet și noi”, harul în slujba teatrului, “al cărui rost dintru începuturi și până acum, a fost și este să îi țină lumii oglinda în față.” (W. Shakespeare)

Evoluția fiecărui personaj în parte, de la începutul spectacolului și până la final, se transmite din spațiul numit convențional “scenă”, în cealaltă parte - a publicului, sub forma unei legături emoționale puternice, având ca subiect marile teme întâlnite la Shakespeare: iubire, trădarea, moartea, renașterea.

Proiectul se bucură de participarea extraordinară a actorului Adrian Ciobanu, un nume mare în generația actorilor de astăzi, cu o vastă experiență în spate, recunoscut îndeosebi pentru talent, arta corporală și dăruirea cu care intră în straiele fiecărui personaj interpretat. Biletele se găsesc online sau în seara spectacolului, pe bază de rezervare în prealabil.

”Antoaneta Cojocaru a creat spectacolul „Hamlet și noi“, în care spectatorul simte că joacă pe parcursul celor trei ore, că este unul dintre „noi“, că nu există un „ei“, că nu are cum să se sustragă lumii care se desfășoară în el, nu doar în fața lui. E un spectacol amețitor în care ai sentimentul că fiecare este fiecare.

De fapt, Antoaneta te pune în scenă pe tine, spectatorule, ba nu, n-am zis bine fiindcă tu eș ti actor, nu spectator. Și nu te-ntreabă, dar nici nu te forțează, ci-ț i deschide-n față o scenă ca un templu în care întâi intri și apoi îți dai seama că ai intrat. Acest spectacol este dincolo de „îmi place“, de „nu-mi place“, acest spectacol te primeș te în el fără să te forțeze, fără să te invite explicit.

Nu te cheamă, pur și simplu ți se oferă. Iar tu intri, trăiești și te transformi din „eu“ în „noi“, înțelegând cu inima, nu cu mintea cum se transformă lumea cu un om, doi, trei, treizeci, trei sute, trei mii, treizeci de mii, trei sute de mii, milioane”, spune Ana Barton (scriitoare).

“Hamlet si noi" este un spectacol-laborator născut din sensibilitatea extraordinară a actriței Antoaneta Cojocaru. Laboratorul acesta și-a propus să fie o punte între trecut ș i viitor, trecând prin prezentul nostru atât de tulbure. O pledoarie pentru frumos."Hamlet și noi" a adus pe aceeaș i scenă douăzeci și doi de actori (unii consacrați, ca Adrian Ciobanu, alții încă studenții, ba chiar și unii voluntari din societatea civilă).

E o adaptare a profunzimii lui Shakespeare la instrumentele complexe, la zi, ale artei spectacolului. E o minune că toți acești oameni au rămas împreună, oferind din timpul lor unui proiect care s-a născut doar din energia lor. E o minune, dar era o minune necesară. Acest Hamlet e un spectacol vast, cu proiecț ii video complexe, un spectacol în care muzica are rolul ei, iar coregrafiile sunt cu totul aparte. Un Hamlet fragil. Ca o vrajă", spune Andrei Crăciun (Scriitor).

“Mereu am sperat într-o lume mai bună și în schimbare. Acest demers artistic, ce are în spate o lume nouă, este cel mai aproape de aceste năzuințe. Cred cu tărie că trebuie să sădim ceva în societate, în special când nu ne este comod să o facem. Și mai cred că arta trebuie prețuită în societatea contemporană la valoarea ei: inestimabilă. Mulțumesc personal tuturor celor ce s-au implicat activ în acest demers”, spune Antoaneta Cojocaru.

Laboratorul de Artă este o organizație non-guvernamentală tânără care are ca scop promovarea inițiativelor artistice de impact din prezent din teatru, dans, muzică, pictură, fotografie, literatura, film, design și alte arii artistice conexe, precum și crearea de experiențe profunde de educare prin artă. Ne dorim să creăm un mediu în care oamenii să se poată exprima prin artă într-un moment în care, mai mult ca oricând, societatea ne împinge către consum imediat.

Un proiect Laboratorul de Artă, inițiat cu sprijinul Ministerul Culturii. Mulțumiri speciale lui Alexandru Oprean, Alexandru Darie și Mobexpert.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related