Ziua si confuzia: condoleantele gresite de politician

Ziua si confuzia: condoleantele gresite de politician

Ne place sau nu, trecerea in nefiinta a oricarei personalitati remarcabile din istoria si cultura Romaniei este si un prilej o obligatie de PR. Politician fiind, reprezentant ales al poporului roman, in comunicare ai de bifat acele condoleante care ar putea fi resimtite de catre alegatori, sustinatori, prieteni/dusmani, presa si societate, in general. Nu va suparati, cinismul e cat se poate de potrivit in situatia de fata, in care politicienii romani (si managerii lor de social media) deplang, gresit si in vazul lumii, pierderea istoricului si diplomatului Neagu Djuvara. 

Spre exemplu, Mircea Geoana. Timp de 12 ore, pe pagina publica a fostului lider PSD s-a instalat nestingherita o imagine cu Mircea Ionescu-Quintus, fost lider PNL, insotita totusi de un text adresat corect situatiei.

Lasand la o parte gafa #1, am putea analiza si compozitia fotografiei alese pentru postare, al carei prim plan transmite numai relevanta si respect:

Dupa ce vestea a trecut de bula paginii lui Mircea Geoana, userii au inceput sa observe greseala. Zice, de pilda, Iulian Enache (Economica.net): 

Uitati-va la el, oameni buni. Uitati-va la cel numit "Prostanacul". Ori crede ca a murit Iohannis la 101 ani, ori il confunda pe Mircea Ionescu-Quintus cu Neagu Djuvara. RADETI DE EL, OAMENI BUNI, UITATI-VA LA EL SI RADETI

Intr-un final, in comentarii a aparut si revelatia, gratie userului Catalin Furtuna:

Ba e si Djuvara. Enhance 34 to 46:

 

Apoi, polemica condoleantelor lui Liviu Dragnea. De ieri, circula online un screenshot in care Liviu Dragnea isi anunta  regretele privind decesul filosofului Mircea Djuvara, unchiul lui Neagu Djuvara, decedat la 7 noiembrie 1945.

 

 

Cu ocazia asta, analistul Mirel Axinte si-a imaginat un scenariu-pamflet, in care nici Raiul, nici Iadul n-au scapat de influente politice:

 

Intre timp a aparut si versiunea completa a postarii alternative, via Sergiu Vasile (Times New Roman & Utopia Balcanica):

 

Dar, de fapt si de drept, postarea originala a fost stearsa si n-ar mai fi nimic de comentat...

 

... poate doar faptul ca politicianul (ori asistentul lui de social media) pare sa aiba ceva probleme cu memoria. Din fericire, nu si cu Paint-ul:

O sa ziceti iar ca prea le cautam nod in papura: am ajuns sa fie necesara varietatea imaginilor cu lumanari? E, intr-adevar, genul de dilema absurda care n-ar trebui sa existe. Si, totusi, iata-ne aici (pentru ca putem).
Parerile in comentarii. 

[UPDATE] Liviu Dragnea a explicat ieri ca textul transmis de catre el persoanei responsabile de social media era corect, numai ca acesteia i-a sunat mai bine "Mircea". Exercitiul creativ s-a soldat cu (ceea ce speram ca este) o concediere:

Eu am scris textul, l-am transmis, dupa care mi-a spus peste cateva minute ca a facut o greseala. Cine a facut greseala nu mai e. Am mai patit din astea. Incet -incet, cei care le fac dispar.”

 

BONUS. Ar fi pacat sa-l omitem pe Petre Daea din ciclul "condoleante transmise de catre politicieni pe Facebook", cu toate ca Ministrul Agriculturii si-a dat cele mai recente condoleante publice miercuri, la aflarea vestii decesului senatorului UDMR Verestoy Attila.

[UPDATE] A ales s-o faca in versuri albe, ulterior stergand postarea din online:

 

Textul spunea asa:

"Efemeritatea existentiala ne indeamna la respect si pretuire.
L-am respectat!
Vestea trista imi porneste
lacrima despartirii , in semn de regret pentru cel ce a fost Verestoy Attila, coleg in Parlamentul Romaniei. Condoleante familiei. Dumnezeu sa il odihneasca!”

Cum ar veni, ziua si confuzia. Atat deocamdata pentru astazi. Ne auzim si maine, cu un nou val de noutati asupra derutelor generale si secundare din spatiul public romanesc. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related