Audierea lui Zuckerberg, printre aplauze și huiduieli

Audierea lui Zuckerberg, printre aplauze și huiduieli

Probabil și călugării budiști sau spiritele care călătoresc pe la marginea Universului, în căutarea unei lumi mai bune, au aflat deja că Mark Zuckerberg a fost ieri  convocat în faţa Senatului american să dea explicaţii în legătură cu subiectul Cambridge Analytica (despre prima lui declarație în urma acestui scandal puteți citi aici, iar un istoric pe scurt al evenimentelor, aici). Audierea a fost transmisă live, iar oamenii chiar asta au făcut aseară: s-au uitat pe Facebook la felul în care fondatorul Facebook răspundea la întrebări și au comentat pe Facebook despre grozăviile acestei rețele, ca într-o meta-punere în scenă colectivă și aproape post-ironică.

Dar mai întâi, câteva din principalele declarații ale fondatorului Facebook, cele care au putut fi extrase din marea de ”Nu știu”, ”O sa îmi întreb echipa și o să revin cu un răspuns”. Unele dintre ele au șocat audiența românească, neobișnuită cu astfel de cuvinte ciudate spuse de oameni care conduc chestii (partide, companii, echipe de fotbal).

De exemplu:

A fost greșeala mea și îmi pare rău.

Sau:

Va mai dura până vom reuși să facem schimbările necesare în acest sens, dar mă angajez ca, de această dată, să procedez corect.

Un rezumat video de 5 minute:

Și 5 lucruri de reținut din tot ce s-a întâmplat aseară, via Wired:

 

Înainte de a porni drumul printre analizele și ironiile cu care a fost înconjurată audierea lui Mark Zuckerberg, notăm că discursul lui a fost bine primit de investitori, iar valoarea acțiunilor Facebook a revenit, având o creștere de 6% ieri. 

 

Una dintre cele mai populare secvențe din timpul audierii a fost aceea în care un senator l-a întrebat pe Mark Zuckerberg dacă ar face publice informații personale, cum ar fi hotelul în care a dormit:

 

De altfel, o mare parte din comentarii au vizat întrebările senatorilor:

 

Unii au fost încântați de felul în care s-au pregătit senatorii, alții au spus că întrebările au venit din partea unor oameni care nu înțeleg tehnologia. Plus cei care insistă că e bine ca întrebările să vină din partea celor care nu înțeleg tehnologia, pentru că majoritatea celor care folosesc Facebook (sau internetul) fac parte dintre aceștia:

 

Și o mică incursiune empatică în direcția CEO-ului Facebook, cu tot cu notițele-i printate

 

Concluzii generale:

Și glumele (care au invadat Twitterul):

Moment bun pentru a reveni la suprafață una clasică:

Chestia e că, da, Twitterul a murmurat destul de zgomotos aseară, dar tot pe Facebook au avut loc principalele dezbateri: despre datele personale, reglementare, alfabetizare tehnologică, adevăr, greșeli. Și oamenii, oricât de furioși și revoltați ar fi în legătură cu această rețea, se folosesc de ea pentru a-și exprima aceste frustrări. Din acest paradox nu se vrea a se ieși. Și, tot acest paradox definește, până la urmă, cel mai bine natura Facebookului, ca o scenetă pierdută din existențialismul târziu. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Branduri

Pozitii

Subiecte

Sectiune

DictionarRelated